Nytt likskue begynner i Warrington

Nytt likskue etter de 96 som omkom i Hillsborough-tragedien i 1989 begynner i Warrington i dag.

I desember 2012 opphevet High Court det tidligere likskuet til de 96 ofrene i Hillsborrugh-tragedien og beordret nytt likskue. Det nye likskuet begynner i dag i Warrington, og forventes å pågå frem til jul.

- Det er fint å kunne starte dette nye likskuet, uttaler Margaret Aspinall, leder i Hillsborough Family Support Group, til Liverpool Echo.

- Det har vært en forferdelig lang reise. Forhåpentligvis er dette begynnelse på slutten. Jeg føler at jeg har brukt hele livet mitt på dette.

- Likskuet kommer til å bli meget, meget vanskelig – ikke bare for familiene, men også for de overlevende som har lidd mye.

- Dette er en forferdelig sak å gå igjennom, men det er noe vi må igjennom for å få hele sannheten. Det eneste jeg håper på og ber om er at familiene kan få noe fred på slutten av dette og få sannhet, åpenhet og ærlighet.

- Det er alt hva vi har ønsket. Forhåpentligvis kan vi få fred for familiene og overlevende.

- Det er som vi begynner på en ny reise. Det har ikke vært en enkel reise, det har gått 25 år, og denne vil bli enda vanskeligere. Mange familier har blitt eldre og mange er syke.

- Da dette begynte var jeg en ung kvinne med en ung familie. Nå er jeg en gammel kvinne med barnebarn som min sønn ikke engang fikk se.

- Mange spør meg om hvor gammel James ville ha vært nå. Det sårer fordi han hadde vært eldre enn jeg var da jeg mistet ham.

- Det nye likskuet markerer styrken i kampen for de som har kjempet i så mange år, uttaler Sheila Coleman i Hillsborough Justice Campaign.

- Dagen i dag vil ha stor betydning for mange folk. Det er nesten 25 år siden tragedien. Folk har kjempet i mer enn 20 år for nytt likskue.

- I dag er det en milepæl i en meget lang kamp, en kamp som har pågått i så mange år.  Det er en fase vi aldri ville ha kommet til hvis vi ikke hadde kjempet i så mange år.  Det symboliserer folks kraft mot alle odds.

- Folk har lidd på veien, og vi har mistet mange gode personer som har kjemper for dette likskuet. Jeg tenker på John Glover, Anne Williams og Terry Burkett – tre forelde som kjempet for sannheten.

- Vi har mistet mange familier. Flere jeg kjenner har det ikke bra, men er bestemte på å være der på mandag. Jeg ber til Gud for at de skal komme igjennom dette. Jeg er også en gammel dame. Så jeg håper å se slutten på dette, slik at jeg kan fortelle til min sønn at vi gjorde vårt beste når jeg møter ham igjen, fortsetter Aspinall.

- Det er som å gå i vinden, og vi har gjort det i mange år. Vi har møtt motbør i mange år. Alle gangene vi har møtt motstand har vi bare stått på videre. Alle familiene har rett til å gå i retten med hevet hode og føle seg stolt, og det bør også de overlevende som har vært en stor del av kampen. Jeg tror alle i dag bør føle tilfredstillelse at de har spilt en rolle i komme dit vi er, sier Coleman.

Aspinall takker hele Liverpool by for støtten.
- Jeg ser på hele byen som en helhet – ikke bare klubben, men også Everton-fansen. Hele byen og alle som har støttet familiene i alle disse årene. Uten disse kunne ikke familiene ha stått opp og gjort dette.

- Uansett hva utfallet blir på slutten av denne reisen, så vet vi at folk alltid vil huske de 96.

- Folk spør meg om jeg tror vi får det vi ønsker, får vi hele sannheten? Jeg kan ikke svare på det. Alt jeg vet er at vi kjemper, ikke bare for de vi har mistet, men også for de 24000 supporterne som var til stede. De fortjener sannheten. De alle fortjener sannheten.

Se Liverpool Echo for fremdriftsplanen til likskuet.