Politi innrømmet løgner om fans

En politi-inspektør som hadde vakt på Hillsborough har innrømmet at det ble løyet om fans og at arrangør og politi spilte «russisk rulett» med et stadion og et vakthold som ikke var skikket.

En inspektør i South Yorkshire police innrømmet på fredagens høring at to anklager som politiet gjorde mot fans var ren løgn. Dette gjaldt historier om at ti døde supportere skulle ha blitt ransaket og frastjålet alle sine eiendeler av andre fans, samt at en død supporter skulle ha hatt et «antall» lommebøker på seg.

Dette ble erkjent av Gordon Sykes, som anses å være hovedkilden til nyhetsbyrået White’s, som igjen var kilden til det famøse oppslaget «The Truth» i avisen The Sun. Avisen presenterte en forside og artikkel hvor berusede Liverpool-fans ble klandret for hva som skjedde på Hillsborough, og hvor det bl.a. ble skrevet at røde supporterne urinerte på og stjal fra sine egne og døde fans.

«Ja, jeg angrer på det», svarte Sykes.

Gordon Sykes mente at tragedien kunne vært forutsett og like gjerne skjedd under tidligere semifinaler i FA-Cupen, hvor fans fra Tottenham i 1981 og Leeds i 1987 var på tribunen Leppings Lane. Han betegnet det som en «dødsfelle» og at Sheffield Wednesday, det engelske fotballforbundet og South Yorkshire police hadde spilt «russisk rullet» med livet til supporterne.

Han mente også at de øverst ansvarlige for politiet den skjebnesvangre april-dagen i 1989, David Duckenfield, Roger Marshall og Bernard Murry ganske enkelt ikke var «klare for en slik jobb».

Sykes var enig i at det var en skam at autoritetene ikke hadde tatt hensyn til hva som hadde skjedd tidligere på Hillsborough, og at den virkelige sannheten var at det var en tragedie som lett kunne ha blitt forhindret at 96 supportere mistet sine liv.

Kilde: The Guardian