Profiler fra ligapremiere på Anfield

Vi har plukket ut et snaut dusin spillere som viste seg frem under sesongens første ligakamp foran The Kop. Noen ble helter, andre falmet etter en god start.

Søndag er det sesongens første ligakamp på Anfield. Det er alltid et høydepunkt. Vi har sett tilbake på noen som satte sitt preg på hendelsene i det første oppgjøret på eget gress, over de siste tre tiår og vel så det.

KEVIN KEEGAN
14.08.1971 Liverpool v Nottingham F 3-1
Kevin var blitt hentet inn for beskjedne £33000 fra lille Scunthorpe og var verken blitt med på pre-season eller Charity Shield. Med rykte som en energisk midtbanespiller forventet en at han ville måtte gå sin lære på reservelaget som de aller fleste andre som kom til Liverpool, ikke minst en med fortid i lavere divisjoner. 20-åringen hadde imidlertid imponert stort under trening og ble satt på topp sammen med store John Toshack da man hadde sin årlige og interne kamp mellom førstelag og reserver på Melwood under uka før ligastart. Førstelaget, med Kevin, knuste reservene i denne interne generalprøve. Det var sjelden at så skjedde, og det ga Keegan en startplass mot Nottingham Forest.

12 minutter ut i kampen, foran The Kop, fikk Joseph Kevin Keegan hva han selv beskrev som et feiltreff inne i feltet. Ballen rullet imidlertid inn ved den bortre stolpen og den for mange ukjente spilleren hadde scoret i sin debut i hva som lignet et eventyr. Han så seg aldri tilbake, som det heter, og ble den første av mange store nr.7 for Liverpool gjennom seks sterke sesonger i helrødt.

KENNY DALGLISH
23.08.1977 Liverpool v Newcastle 2-0
Kenny var en stjerne i Skottland da han ble hentet fra Celtic, og slik sett hadde han en helt annen bakgrunn enn sin forgjenger Keegan. Han imponerte i et målløst Charity Shield mot Manchester United, og scoret tidlig i sin ligadebut borte mot Middlesbrough.

Tirsdag kveld tre dager senere var den første kampen for Kenny Dalglish i helrødt på Anfield, da man møtte Newcastle. Det tok den nye nr.7 under et minutt å score i spill mot The Kop, da han ga Liverpool ledelsen rett etter pause. Ståtribunen hadde funnet sin konge, det var bare en King Kenny.

PAUL WALSH
27.08.1984 Liverpool v West Ham 3-0
Walsh var en av Englands største unge stjerner da han ble hentet for nokså heftige £700000 fra Luton i 1984. Den kjappe cockneyen, med det lave tyngdepunktet og det rappe skuddet, var nok i tankene som en kommende erstatter for Kenny Dalglish. Kenny var imidlertid fortsatt i høyeste grad spillende slik at Paul stilte med nr.9 på ryggen til første hjemmekamp mot West Ham.

14 sekunder ut i kampen stod det 1-0 til Liverpool, målscorer Paul Walsh. John Wark, som var kommet til klubben noen måneder tidligere og ble toppscorer i sesongen 1984/85, scoret for øvrig de to siste målene i 3-0 seieren. Talentfull, men samtidig temperamentsfull, utålmodig og skadeplaget, er følelsen av at selv om Walsh fikk en lang karriere med spill i flere store klubber, kunne han ha blitt en enda større spiller. Det gjelder også for tiden på Anfield, selv om starten var god.

JOHN BARNES
12.09.1987 Liverpool – Oxford 2-0
Kalenderen viste 12.september, siden en ødelagt kloakk under The Kop måtte repareres og Liverpool startet sesongen med tre bortekamper. Toppscorer Ian Rush var blitt solgt til Juventus, og Kenny Dalglish hadde brukt de pengene og litt til på å skape et lag som spilte herlig angrepsfotball. John Aldridge gjorde 1-0 mot sin tidligere klubb, mens Peter Beardsley var en ny nr.7, men det var John Barnes som var den store stjernen i denne kampen slik han var det under sesongens som helhet.

Etter 36 minutter ble han lagt ned like utenfor straffefeltet. Han skrudde selv frisparket inn helt oppe i krysset. Årets spiller både av spillere og journalister var han ved starten av en noen magiske år på Anfield.


NIGEL CLOUGH
14.08.1993 Liverpool – Sheffield W 2-0
Nigel Clough hadde ikke energien og farten til Keegan, ei heller teknikken og personlighet til Dalglish, men sønnen til den kjente manageren Brian var en meget intelligent fotballspiller. Kjøpene til Graeme Souness var av mildt sagt blandet kvalitet, men det var forventinger da Clough kom inn sammen med den røffe Neil Ruddock. Cloughie skulle sørge for at Ian Rush fikk sjansene, mens Ruddock skulle gi forsvaret de musklene det hadde manglet.

Åpningen var god. Clough banket inn 1-0 i 1.omgang via tverrliggeren, mens han tidlig etter pause tok vare på smulene da en keeper måtte gi retur på en kraftfull heading fra Ruddock. Dessverre for både Nigel Clough og Neil Ruddock ble debuten et av de største høydepunktene på Anfield for begge, kanskje bare overgått da de senere scoret målene som sørget for at 0-3 ble til 3-3 i en kamp mot Manchester United. Clough syntes aldri helt å ha det drivet og den auraen rundt seg som du forventet av en playmaker hos LFC, etter at en solfylt lørdags ettermiddag i august hadde gitt store forhåpninger.

ROBBIE FOWLER
26.08.1994 Liverpool v Arsenal 3-0
Robbie Fowler hadde etablert seg på laget året før, men dette var øyeblikket da han virkelig fant sin plass på stjernehimmelen til engelsk fotball. I løpet av 273 sekunder, drøyt fire minutter, midtveis i 1.omgang, hadde 19-åringen knust Arsenal på egenhånd med et ekte hattrick.

I solskinnet foran Anfield Road End utførte scouseren trolldom. Smått utrolige 25 ligamål for den unge spissen holdt verken til toppscorertittelen som Alan Shearer knep, eller bedre enn 4.plass for Liverpool i Premier League, men en «Gud» var født på Anfield.

STAN COLLYMORE
19.08.1995 Liverpool – Sheffield W 1-0
Manager Roy Evans søkte etter formelen for å bringe Liverpool tilbake til toppen og betalte rekordsummen £8,5M for angriperen Stan Collymore. Evans har i etterkant kalt det «både mitt beste og dårligste kjøp». På sitt beste var Collymore en hurtig, råsterk og slu spiss som stod godt til unge Robbie Fowler, men «Stan The Man» hadde også sine demoner. En ensom sjel nektet han lenge å flytte fra sine røtter i The Midlands og problemene utenfor banen ble snart like store som suksessen på den grønne gressmatta.

Til slutt var Liverpool glade for å få tilbake £7M gjennom en overgang til Aston Villa, men det visste man lite om da solen igjen skinte på sesongens første kampdag i 1994/95. Den dyre nyervervelsen hadde hatt en heller stille debut mot Sheffield Wednesday, men med Chris Waddle som høflig tilskuer fikk han lov til å ta sikte etter en times spill. Det presise skuddet smatt inn ved den ene stolperota, og Collymore kunne løpe med utstrakte armer mot sine nye fans som matchvinner.



EL HADJI DIOUF
24.08.2002 Liverpool – Southampton 3-0
Liverpool vant tre cuptitler i 2000/01, selv om Gerard Houllier alltid hevdet det var fem når en regnet med Charity Shield og Supercupen, og året etter hadde de vært nær ved å vinne ligaen. Under sommeren 2002 imponerte Senegal under VM i Sør-Korea og Japan, ikke minst ved å slå regjerende mester Frankrike med 1-0 i åpningskampen. Kampens store spiller var El Hadji Diouf. Etterpå greide franske Houllier knapt å skjule sin stolthet da han kunne bekrefte at Liverpool hadde klar en avtale på £10M for å hente Diouf fra Lens.

Liverpool vant sesongens ligaåpning i 2002/03 gjennom en scoring av John Arne Riise på Villa Park, før Anfield ventet i en kamp mot Southampton. Tre minutter var spilt da ballen lå i nettet – målscorer: El Hadji Diouf. Afrikaneren satte inn ytterligere et mål og fansen slikket seg om munnen med tanke på en angrepsstyrke bestående av Owen, Heskey og Diouf. Historien ville det ganske annerledes. Diouf, Diao og Cheyrou ble kjøpt inn for totalt £20M, men alle vil bli husket som en fiasko, ikke minst den lunefulle og udisiplinerte El Hadji Diouf. Det har vært flere antydninger til soloppganger rundt Anfield de siste årene, men få har bare forsvunnet ut i horisonten like spektakulært som denne.



DANIEL AGGER
26.08.2006 Liverpool v West Ham 2-1
Daniel Agger hadde kommet fra Brøndby noen måneder tidligere, og spilt en håndfull kamper, men det var nå han skulle etablere seg som partner til Sami Hyypiä i midtforsvaret for alvor. Den råsterke finnen, sammen med den elegante ballspilleren fra Danmark. West Ham tok en tidlig ledelse ved Bobby Zamora, etter en tabbe av Pepe Reina, men like før pause skred Agger fram som en Alan Hansen i sine glansdager. Forseringen ble avsluttet med et susende skudd i nettaket fra venstrefoten.

Peter Crouch ble matchvinner i 2.omgang, i en omgang hvor Dirk Kuyt debuterte for Liverpool, men på tribunen tenkte mange på midtstopperen som brakte tilbake tanker om de tidligere spillende forsvarerne i helrødt. Daniel Agger har vært en profil i de påfølgende årene på Anfield, men ikke minst skader har bidratt til at han ikke helt har nådd den legendestatusen som en drømte om da ballen suste inn i nettet foran The Kop.




FERNANDO TORRES
19.08.2007 Liverpool v Chelsea 1-1
Det har kommet mange store navn til Liverpool FC opp gjennom årene, og det gir fansen alltid et ekstra løft ved starten av en ny sesong. Ikke minst i den første kampen spilt på sørsiden av Stanley Park. Liverpool hadde vunnet åpningskampen på Villa Park etter et sent frisparkmål av Steven Gerrard, og nå ventet rivalen Chelsea på eget gress.

Det var gått 16 minutter da Fernando Torres parkerte Ben Haim ute på Liverpools venstreside, skar innover og satt ballen klinisk inn i den bortre nettveggen bak Petr Cech. En følte umiddelbart at en ny stjerne med en liverbird på brystet var født. Kampen mot Chelsea endte 1-1, og forholdet til Torres ble forsuret da hans form og humør sank og han endte opp med å gå til nettopp londonerne for £50M. På sitt beste var han imidlertid lysende.


SIMON MIGNOLET
17.08.2013 Liverpool v Stoke 1-0
Presset var på Liverpool og Brendan Rodgers etter at manageren nærmest hadde lovet at hans lag skulle komme langt bedre i gang enn under det harde kamp-programmet ved starten av den foregående sesongen. Nervene ble noe roet gjennom en scoring fra Daniel Sturridge før pause.

Iago Aspas var hentet fra Celta Vigo, men den største overgangen av de som spilte i ligapremieren var Simon Mignolet som hadde tatt over for den mangeårige keeperen Pepe Reina. Mignolet startet noe usikkert, men spilte seg opp i en kamp som Liverpool ikke greide å drepe og hvor gjestene begynte å yppe seg litt mot slutten. To minutter før slutt får de tilreisende straffespark, men Simon Mignolet er nede som en katt og redder forsøket fra Jon Walters. Redningen blir tatt i mot på Anfield med et jubelbrøl verdt det flotteste seiersmål.

Belgieren hadde sørget for at alle tre poengene ble igjennom på Merseyside, og var en helt etter sin første opptreden for Liverpool på Anfield.

Får vi en ny mot Southampton på søndag?