Siste sjanse for Stevie G

Scouseren har fem sluttspill bak seg, men aldri kommet lenger enn kvartfinale. Brasil kan være siste mulighet. Dagens VM-spiller er – Steven Gerrard, England (8).

Steven Gerrard – Født: 30.05.1980 (34 år) – 110landskamper / 21 mål

Tidligere sluttspill i EM/VM: Euro 2012, VM 2010, VM 2006, Euro 2004, Euro 2000

Kamper / mål i VM-kvalifisering 2014:8 / 2

Draktnummer for England i VM 2014: 4

Englands kamper i Brasil 2014:
14.06. England v Italia (24.00)
19.06. England v Uruguay (21.00)
24.06. England v Costa Rica (18.00)
Dersom England går videre fra gruppespillet (gruppe D) vil de møte et lag fra gruppe C (Columbia, Elfenbenskysten, Hellas, Japan), hvor vinner møter toer i den andre gruppen.

Kommentar:
Steven Gerrard var en selvsikker 20-åring da han kom innpå mot Tyskland i Euro 2000 og spilte en imponerende siste halvtime, hvor det ble 1-0 seier mot et riktignok ganske svakt tysk lag. Ikke hundre prosent frisk var han imidlertid ikke involvert da det ble 3-2 tap mot både Portugal og Romania, og mannskapet til Kevin Keegan tok tidlig vendereis.

To år senere måtte den stadig større stjernen på Liverpools midtbane bli hjemme for å rekonvalesere etter en lyskeoperasjon, da VM ble spilt i Sør-Korea og Japan. I 2004 var han imidlertid på plass, da England gikk rimelig greit fra gruppespillet gjennom å vinne mot Sveits og Kroatia, og spille uavgjort mot Frankrike. Steven scoret et fint mål mot sveitserne, men hans svake tilbakespill var foranledning til straffespark og 1-1 mot franskmennene. Ikke i sin aller beste form ble Liverpool-spilleren byttet ut før det var spilt 90 minutter i kvartfinalen mot Portugal. I et dramatisk oppgjør mot vertene stod det 1-1 etter ordinær tid og 2-2 etter ekstraomganger, før England på sedvanlig måte tapte straffespark-konkurransen.

I det tredje sluttspillet på rad med Sven-Göran Eriksson som manager i VM 2006 i Tyskland, ble det exit i kvartfinalen for tredje gang på rad. Stevie G spilte alle fem kampene, og scoret to mål, men det var mye diskusjon om han kunne spille sammen med Frank Lampard på midtbanen og en energisk Gerrard, i god form etter nærmest å ha avgjort FA-Cup finalen på egenhånd, virket noe kneblet. Portugal var nok en gang motstander da det gjenstod åtte lag, og med en utvisning av Wayne Rooney gikk det til straffer hvor Gerrard bommet sammen med Jamie Carragher og Frank Lampard.

I Euro 2008 satt England hjemme, etter at Steve McClaren med sin paraply ikke hadde greid å få dem videre fra kvalifiseringen. To år senere var imidlertid optimismen på plass igjen, med renommerte Fabio Capello som manager og en «gylden generasjon» spillere med Gerrard, Rooney, Terry, Ferdinand, Lampard og Ashley Cole. Rio Ferdinand ble skadet like før sluttspillet i Sør-Afrika slik at Steven fikk kapteinsbindet. Gerrard var en av de bedre, selv i en rolle ute på venstrekanten, men engelskmennene gnistret på ingen måte i en gruppe med USA, Algerie og Slovenia. 2.plass i gruppa medførte 1/8 finale mot et sterkt tysk lag, hvor det ble 1-4 tap etter at skuddet til Frank Lampard ikke ble godkjent på stillingen 1-2 til tross for at det var langt over streken.

Roy Hodgson hadde overtatt pinnen da England gjorde et bra gruppespill i Euro 2012 i Ukraina og Polen, med uavgjort mot Frankrike og seiere mot Sverige og Ukraina. Gerrard kunne bokføre en målgivende i alle tre kampene. Mot Italia virket imidlertid laget slitent, og etter 0-0 ble det nok en gang tap i en kvartfinale og på straffespark, selv om kaptein Steven Gerrard denne gang scoret fra 11 meter.

Kanskje har aldri forventningene vært lavere til England fra egne fans enn de er i år, med en Roy Hodgson i trenerstolen som ikke inngir optimisme og med et lag som er i ferd med å komme i et generasjonsskifte. For Steven Gerrard vil det ventelig bli det sjette og siste sluttspillet han er med i, og i hvert fall det siste VM som han får mulighet til å berike.

Hans posisjon på laget er uomtvistelig, nå som et mer klassisk anker hvor han imponerte i siste halvdel av ligasesongen 2013/14 Ingen ville fortjent suksess i et mesterskap mer enn Stevie, men ballen må trille engelskmennenes vei, og ikke minst må de mer rutinerte i sentrallinjen spille opp mot sitt beste. Som keeper Joe Hart, midtstopperne Cahill og Jagielka, Rooney og Sturridge i fremste rekke, og ikke minst Gerrard selv.