Sommerens transfervindu

Brendan Rodgers håper å få unna i hvert fall noe av sin handlevirksomhet tidlig. Under hans ledelse har Liverpool gjerne handlet tidlig eller sent i transfervinduet, med blandet hell.

Brendan Rodgers har gjentatte ganger gjort det klart at under hans første transfervindu som manager på Anfield, sommeren 2012, da var man dårlig forberedt. Managerens ønskede speidernett var for eksempel ikke på plass.

Da var det kanskje ikke så rart at nordiren så mot spillere han selv kjente svært godt til, som en kan se av oversikten under. Han hadde hatt både Fabio Borini og Joe Allen i Swansea, ja førstnevnte kjente han også til fra Chelsea. Borini kom relativt tidlig, 13.juli, men slet med å finne seg helt til rette hos Liverpool, selv om skadeproblemer ikke hjalp for italieneren. Et bra låneopphold hos Sunderland kan bidra til at han fortsatt blir satset på i helrødt, eventuelt at det bidrar til en brukbar salgssum om det kommer bud inn. Allen dro det noe mer ut med, mye nok på grunn av overgangssummen på £15M, men den ballsikre waliseren var klar innen ligastart. Han har også vært noe uheldig med skader, men spesielt etter en god avslutning denne sesongen virker ikke prisen like stiv lenger. Joe kom etter at man lenge trodde Gylfi Sigurdsson skulle bli spilleren fra Swansea, men i 12. time valgte islendingen Tottenham. Slik Clint Dempsey gjorde det helt mot slutten av vinduet, og som samtidig med utlånet av Andy Carroll ga inntrykket som Rodgers siden har bekreftet, at det hele var dårlig planlagt.

Da var på sin side januarvinduet i 2013 det motsatte, et nær perfekt vindu. Daniel Sturridge signerte 2.januar, en god spiss til en hyggelig pris. Et tidlig kjøp og som det var helt riktig å ha øverst på ønskelisten. Philippe Coutinho var nok mer tilfeldig, en spiller som var på transferkomiteens/speideravdelings lister, og hvor det plutselig ble en åpning for kjøp. Uansett var det ikke mindre vellykket.

Luis Alberto, Iago Aspas, Simon Mignolet og Kolo Touré var alle relativt tidlige overganger i fjor sommer. Hvor høyt de var på ønskelistene vites ikke, men som de første overgangene ville en anta at det var folk som Liverpool hadde hatt i kikkerten en stund. Nå ble nok ervervelsen av Mignolet provosert frem av en Pepe Reina som flørtet med Barcelona (men endte opp på lån hos Napoli og Rafael Benitez), mens brorparten av speideravdelingen har en fortid i Manchester City og vil ha hatt nær kunnskap om Bosman-spilleren Touré. Alberto og Aspas var halvdyre kjøp med merkelapp potensial og lett gambling, og ingen av dem har slått til. Nå er Luis Alberto fortsatt bare 22 år, men i sammenheng med forrige sesong var det i realiteten £14M ut av vinduet.

Aly Cissokho og Victor Moses kom sent inn på lån, for å styrke flankene i forsvaret og på midtbanen, men uten at det har vært noen suksess. Cissokho virker å ha en fin innstilling, men var bare ikke god nok, mens mentaliteten til Moses ikke har vært mye å skryte av. Låneavtaler har i det hele tatt ikke gitt noen klaff for Brendan, da han aldri greide å tilpasse Nuri Sahin året før.

Midtstopper var uten tvil et transfermål sommeren 2013, hvor det lenge var snakk om den råsterke og unge, men samtidig skadede, Kyriakos Papadopoulos. Isteden kom to signeringer fullført på transfervinduets siste dag, da Mamadou Sakho kom for £15M (noen kilder har også noe større beløp) og unge Tiago Ilori ble hentet inn for £7M. Det vil overraske om den nå 24-årige Sakho ikke er med i langtidsplanene til manageren. Hans første sesong på Anfield er det nok ulike meninger om, men sannsynligvis vil han inntreden medføre exit for Daniel Agger. Tiago er høy og hurtig, men uferdig, og igjen gikk det noen millioner pund i sekken påført «potensial».

Sist januar ble det en lang transferjakt, hvor det til slutt endte med at man mistet Yevhen Konoplyanka fra Dnipro helt i sluttfasen.

Brendan Rodgers har ytret at denne sommeren vil fokus være mer på kvalitet for en klubb som ventelige vil ha mer penger å bruke og kan lokke med Champions League, heller enn ungt potensial. Det er ytret ønske om at i hvert fall noe av handlingen kan bli gjort tidlig, og med det menes nok at avtaler kan være klare før det blir for mye fokus på et VM som starter 12.juni og har finale 13.juli.

Det har vært mest snakk om Adam Lallana (26) hos Southampton, hvor pålitelige kilder sier at bud er blitt lagt inn. Venstrebacken Alberto Moreno (21) hos Sevilla og Steven Caulker (22) i midtforsvaret til Cardiff er de fleste også enige om er folk som blir vurdert når Liverpool har et klart mål om å styrke sin bakre firer før neste sesong.

Tidlig eller sent, fasiten er ikke klar på hva som har vært det beste for Rodgers og hans handling hos LFC så langt. En kan vel hevde at trenden er at han generelt har fått bedre uttelling på sine dyreste kjøp enn dem i sjiktet mellom £5M og £10M.

Kjøp under Brendan Rodgers:

Sommeren 2012:
Fabio Borini, £10,4M fra Roma, 13.07
Joe Allen, £15M fra Swansea, 10.08
Oussama Assaidi, £3M fra Heerenveen, 17.08
Nuri Sahin, lån fra Real Madrid, 25.08
Samed Yesil, £1M fra Bayer Leverkusen, 30.08

Januar 2013:
Daniel Sturridge, £12M fra Chelsea, 02.01
Philippe Coutinho, £8,5M fra Inter, 30.01
Joao Carlos Teixeira, £830,000 fra Sporting, 31.01

Sommeren 2013:
Luis Alberto, £6,8M fra Sevilla, 22.06
Iago Aspas, £7M fra Celta Vigo, 23.06
Simon Mignolet, £9M fra Sunderland, 25.06
Kolo Touré, Bosman, 02.07
Aly Cissokho, lån fra Valencia, 20.08
Mamadou Sakho, £15M fra PSG, 02.09
Tiago Ilori, £7M fra Sporting, 02.09
Victor Moses, lån fra Chelsea, 02.09

Kilde: lfchistory.net