Terminlisten kommer i morgen

Det er under et døgn til Brendan Rodgers og Liverpool får vite hvilket lag de møter i sesongpremieren den andre helga i august. Vi ser tilbake på de ti siste åpningskampene.

Når Premier League offentliggjør terminlisten for 2014/2015-sesongen klokka 10.00 i morgen formiddag, ser trolig alle først på hvem som møter hverandre i 1. serierunde. Og for mange er det minst like viktig å finne ut om det er hjemme- eller bortekamp i premieren.

Liverpool, som har billett til Champions League-gruppespillet og forventes å utfordre favorittene i kampen om ligatittelen, har fått åpne på eget gress tre ganger de fire siste årene.

Les også: Ving: Tidsplan for salget av turpakker

I fjor var Stoke det gjestende laget foran The Kop, der vertene var store favoritter før avspark. Etter en drøy halvtime kom gjennombruddet for Liverpool, som hadde brent sjanser og dominert i store deler av omgangen. Daniel Sturridge sendte av gårde en vellykket markkryper fra omtrent 20 meter, og Stoke-målvakt Asmir Begovic klarte ikke å unngå den første Premier League-scoringen i 2013/2014-sesongen.

Feilskjær på The Hawthorns

Rødtrøyene nøyet seg med knappe 1–0 i finværet på Merseyside, noe som ble klubbens første seier i ligaåpningen på seks forsøk! For det gikk mye verre da spillerne presenterte seg i 2012. Kampen ble spilt på bortebane, og det hele endte opp som en bekmørk dag – i det som var Rodgers’ første ligakamp bak roret på Liverpool-skuta.

Zoltán Gera, Peter Odemwingie og Romelu Lukaku scoret hver sin gang da West Bromwich hamret i stykker gjestene, som også måtte se at Daniel Agger ble utvist tidlig i 2. omgang. Kampen endte 0–3, noe som er det styggeste nederlaget Liverpool har hatt i Premier League-åpningen.

Tre forsøk – to poeng

Da er det alltid bedre med 1–1, men de fleste gikk nok ikke fornøyde hjem fra Anfield etter å ha gitt fra seg to poeng mot Sunderland for tre år siden. Luis Suárez ga hjemmefansen imidlertid en drømmeåpning allerede før kvarteret var unnagjort, men det tilreisende laget takket for rød sjansesløsing med et lekkert utlikningsmål, som også ble kampens siste nettkjenning, av Sebastian Larsson ti minutter ut i 2. omgang.

1–1 ble det også mot Arsenal året i forveien. Det som var Liverpools første hjemmekamp i Premier Leagues første serierunde siden 2003, ble ikke den store festen alle håpet på – i hvert fall ikke for Joe Cole! Engelskmannen startet i sin ligadebut for de røde, men ble vist det røde kortet i sekundene før sidebyttet. Den kontroversielle dommeravgjørelsen ble diskutert igjennom hele pausen, og mange fryktet en 2. omgang med Arsenal-dominans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Likevel maktet ti Liverpool-spillere å score mot Arsène Wengers mannskap, men David N’Gogs fulltreffer gikk i glemmeboka da Pepe Reina ikke hadde noen marginer på sin side mot slutten. Spanjolen, med sola i ansiktet, rotet lærkula i eget mål etter et stolpetreff.

Jubelen lot også vente på seg for fem år siden. Et usikkert og upresist Liverpool-lag hang i tauene på White Hart Lane, og Tottenham banket inn 1. omgangs eneste mål på utsøkt vis. I en kamp der Jamie Carragher og Martin Skrtel hoppet opp i samme duell og skallet hull i hodene på hverandre, gikk ikke ting Liverpools vei. For selv om Merseyside-laget satte inn en lite fortjent utlikning elleve minutter etter pause, svarte Tottenham umiddelbart og stanget inn en ledelse som varte kampen ut.

Drømmestart ganger to

Noen av de klareste lysglimtene i Liverpools ligapremierer kom to år på rad fra 2007. Det året ble Steven Gerrard den store helten og redningsmannen i 1. serierunde. Martin Laursen scoret riktignok et selvmål og ga Liverpool ledelsen etter halvtimen mot Aston Villa i Birmingham, men vertene utliknet på straffespark bare fem minutter før slutt. Det som da så ut til å ende 1–1, ble heller til ville jubelscener for bortelaget: Gerrard bøyde et frispark i krysset fra langt holdt kun to minutter etter utlikningen, noe som vant Liverpool alle tre poengene.

I 2008 ble Fernando Torres tungen på vektskålen borte mot Sunderland. En forholdsvis tam 1. omgang ble fulgt opp med en noe bedre 2. omgang. Likevel slet Liverpool med å skape sjanser og bryte ned et hardtarbeidende hjemmelag, men syv minutter før slutt smalt det fra «El Niño». Spissen fikk ballen midt på Sunderlands banehalvdel, og han vendte opp like fort som han skjøt. Ballen havnet i nettmaskene, og Liverpool vant en åpningskamp uten å slippe inn mål for første gang på seks år.

De tre første årene av de ti siste endte med kun uavgjort. 1–1, 0–0 og 1–1 fikk Liverpool ut av bortekampene mot Sheffield United, Middlesbrough og Tottenham. Robbie Fowler scoret Anfield-lagets mål på straffespark i Sheffield for åtte år siden, etter at vertene hadde tatt ledelsen, mens Djibril Cissé nettet de rødes mål i poengdelingen på White Hart Lane.

Liverpool står med tre seire, fem uavgjortkamper og to nederlag på de ti siste sesongåpningene. Dersom Rodgers’ mannskap vinner uten å slippe inn mål lørdag 16. august, gjør de det to ganger på rad for første gang siden 1986.

LIVERPOOLS TI SISTE LIGAÅPNINGER:

2013: 1–0 mot Stoke (H)

2012: 0–3 mot West Bromwich (B)

2011: 1–1 mot Sunderland (H)

2010: 1–1 mot Arsenal (H)

2009: 1–2 mot Tottenham (B)

2008: 1–0 mot Sunderland (B)

2007: 2–1 mot Aston Villa (B)

2006: 1–1 mot Sheffield United (B)

2005: 0–0 mot Middlesbrough (B)

2004: 1–1 mot Tottenham (B)