– Målscorere har uten tvil vært hovedprioriteten

Torbjørn Flatin mener Christian Benteke må score 15-20 mål for å være en suksess i Liverpool. Her er Kopite-redaktørens oppsummering av overgangsvinduet.

Det ble en særdeles lite spennende transfer deadline day for Liverpools del, der det største spørsmålstegnet var om Jose Enrique ville flytte på seg.

Spanjolen ble i løpet av dagen koblet til både West Bromwich og Sunderland, men ingen av overgangene gikk i orden. Dermed blir Enrique, som er inne i sitt siste kontraktsår, værende i Liverpool.

Fasiten for transfervinduet ble dermed for Liverpools del kjøpene av James Milner, som kom gratis fra Manchester City, Danny Ings, som kom fra Burnley. Her er prisen ennå ikke fastsatt. Adam Bogdan gratis fra Bolton, Joe Gomez for 3,5 millioner pund, pluss mulige 1,5 millioner i tillegg, fra Charlton. Roberto Firmino fra Hoffenheim for 21 millioner pund, som kan øke med 8 millioner til, Nathaniel Clyne fra  Southampton for 10 millioner pund, som kan øke til totalt 12 millioner og Christian Benteke fra Aston Villa for £32,5M.

Det vil med andre ord bli mange endringer på lagbildet for denne sesongen, fra det som ble tatt til 2014/2015-sesongen. Nå, ett år seinere er 11 av spillerne fra bildet i toppen borte, tre av dem på lån. Åtte nye, inkludert Origi, er kommet inn.

– Alt i alt så føler jeg ikke at vi har svekket muligheten vår for topp fire etter dette vinduet, sier redaktør i The Kopite Torbjørn Flatin om sommerens overgangsvindu.

Tre nye spisser

– Jeg har følelsen av at det er et bra vindu for Liverpools del, og at vi har fått bra valuta for pengene. Vi har relativt sett brukt nokså lite netto. Men jeg mener hovedmålsettingen med vinduet var å få tilbake 50 scoringer i laget. Det er det i hvert fall gjort et forsøk på med en spiss som Christian Benteke for over 30 millioner pund. I tillegg er Ings forhåpentligvis en oppgradering, og det samme med Origi, selv om han ikke var en del av dette vinduet, så har vi nå tre nye spisser . Da har man gjort et forsøk på å løse det problemet. Det har uten tvil vær topp prioritet, sier Flatin til Liverpool.no.

– Det med 50 mål er selvsagt satt litt på spissen. Men jeg føler Benteke må ha 15-20 mål hvis han skal gjøre den jobben han er kommet for å gjøre. Det er veldig viktig at man får han ordentlig i gang, sier Flatin.

– Firmino er også en type jeg regner med kan bidra framme i gitte formasjoner, og forhåpentligvis bidra med mål. Når jeg sier at vinduet er bra, så er det i utgangspunktet. Fasiten vil bli bestemt først og fremst utifra hvor mange mål Benteke scorer, og i noe mindre grad Firmino.

– Utenom dem, er det i realiteten folk han har byttet ut. Gerrard ut og Milner inn, Glen Johnson ut og Clyne inn, Brad Jones ut og Bogdan inn. Jeg er positiv til de overgangene spesielt Clyne er en klar forbedring. Milner tror jeg absolutt sportslig sett vil fylle den plassen Gerrard har hatt de siste sesongene. Forhåpentligvis er Bogdan også en oppdatering. Joe Gomez ser jeg på som en bonus. Jeg tror ikke det var ment at han skulle spille de første ligakampene, men så overbeviste han i pre-season.

Mistet noe i kontringsspillet

Eksakt hvor mye Liverpool har brukt i netto på spillerkjøp vil avhenge mye av diverse klausuler. Men det kan ligge på et sted mellom 6 og 25 millioner pund.

Salget av Raheem Sterling står alene for 44 millioner pund, pluss potensielt 5 millioner pund som er prestasjonsrelatert, Iago Aspas ble solgt for 4,5 millioner pund, Rickie Lambert for 3 millioner pund, Sebastian Coates for 2 millioner pund, som kan øke med 2 millioner pund til, Fabio Borini for 7,75 millioner pund, som kan øke med 2,25 millioner til. I tillegg har Steven Gerrard, Glen Johnson, og Brad Jones forsvunnet gratis ut fra Anfield.

– Vi har relativt sett brukt ganske lite penger. Sterling er et tap. Firmino er ment å dekke opp noe for det, men han er en annerledes spiller. Vi har mistet en spillertype med rå fart, som er direkte. Jeg er klar over at Ibe blir sett på som en etterfølger, men han er ikke den samme typen og er ikke like god ennå, og er mer en ving-type. I tillegg er Lazar Markovic lånt ut, og det stiller jeg spørsmålstegn ved. Jeg synes vi mister noe i kontringsspillet ved å ikke ha de spillerne, sier Flatin.

– Hvem mener du er sommeren beste signering for Liverpool?

– Den jeg er tryggest på er Clyne. Der føler jeg vi har fått en back som er noe av det bedre vi har hatt på lenge. Jeg føler meg også trygg på at Gomez og Milner er god butikk, med  bosman og et lite beløp. Når det gjelder Benteke og Firmino er det for tidlig å dra noen slutninger ennå.

Sårbart på backene

Flatin mener Liverpool fortsatt har noen huller som ikke er dekket etter sommeren transfervindu.

- Vi er sårbare på backene om noen blir skadet. Vi har Clyne, Gomez, Moreno og langtidskadde Flanagan, og Enrique, hvis vi skal regne med ham. Det er sårbart. Vi har nok folk på midtbanen, men de er for like. Vi mangler et råere defensivt anker, og jeg savner en midtbanespiller som kan score ti mål i sesongen. Jeg er tvilende til at Milner kan gjøre det. Jeg tror ingen av de på midten i dag er som Gerrard eller Lampard i glansdagene.

På tampen av overgangsvinduet ble det klart at Tiago Ilori blir å finne på lån i Aston Villa hele kommende sesong. Villa har også opsjon på kjøp av midtstopperen neste sommer.

- Mange mener det er hinsides å låne ham ut uten å gi ham en sjanse. Jeg har ikke så stor tro på ham, og synes han virker litt veik. Han har åpenbart talent, men jeg tror ikke engelsk fotball er det som passer ham best, og han er litt samme type som Luis Alberto. Han var nok litt uheldig med skaden i sommer, hvis ikke kunne han fått sjansen i pre-season, men jeg tror ikke Liverpool ville lånt han ut om han var en seriøs utfordrer til midtstopperplassen. At det også er en klausul om salg, gir en klar beskjed om at han ikke vurderes som god nok, mener Flatin.

Han mener Liverpool har kommet godt ut av sommervinduet også opp mot konkurrentene.

– Det er vanskelig å svare på hvem som er vinneren av transfervinduet. Manchester City har brukt mest penger og forsterket mest, og de har kanskje kommet best ut av det. Arsenal har kjøpt en keeper, og ikke noe annet. Tottenham skremmer ikke vannet av noen med sine kjøp. Manchester United har brukt endel penger, men det er flere spørsmålstegn der også. Og de har brukt veldig mye penger på en tenåring på topp. Og jeg tror de også har endel huller de ikke fikk dekket opp, blant annet da overgangen med Ramos ikke gikk, sier Torbjørn Flatin.

LES OGSÅ: Liverpool har nesten ikke brukt penger