– Et røverkjøp

Emre Can har spilt i forsvaret denne vinteren, men Brendan Rodgers tror fortsatt 21-åringens fremtid er på midtbanen. Manageren forventer at tyskerens verdi vil eksplodere i årene som kommer.

– Det er jobben min å gjøre dem til bedre spillere. Det er alt man kan gjøre som trener og manager, og da vil prestasjonene følge etter. Emre er et stort talent. Han er også en som lærer fort og er veldig taktisk god for å være så ung. Han har en stor fremtid foran seg, forteller nordiren til Liverpool Echo.

Sjefen viser til flere unge spillere som ble hentet til klubben for millionsummer. Etter hvert som årene går, vil verdien på dem vise at kjøpene var alt annet enn dårlige.

– Jeg tror ti millioner pund vil vise seg å være et røverkjøp for Emre. Det er slik modellen fungerer her. Vi ønsker å hente inn spillere som vi kan utvikle. Se på Daniel Sturridge. Vi hentet ham for tolv millioner pund. Hva er det han er verdt nå? Philippe Coutinho, åtte millioner pund. Hvor mye er han verdt? Og hva med Raheem Sterling?

Rodgers sier at Cans overgang var nøye gjennomtenkt. Spilleren, som konkurrerte med midtbaneprofiler som Bastian Schweinsteiger, Javi Martínez og Toni Kroos da han var tenåring i Bayern München, har vært på Liverpools radar en god stund, avslørte 42-åringen pressetreffet torsdag.

Les også: Emre Can kåret til banens beste

– Speiderne gjorde en strålende jobb med å se på ham som en potensiell spiller som kunne komme hit og utvikle seg. Jeg reiste til Tyskland noen få ganger i fjor med Barry Hunter (sjefsspeider, journ. anm.) for å se på ham. Det var mye arbeid bak kulissene, forklarer han.

Can kom til den tyske stormakten som 15-åring fra Eintracht Frankfurt i hjembyen. I begynnelsen var han en del av Bayern-akademiet, og tre år senere debuterte han for førstelaget. Konkurransen i stallen ga ham imidlertid ikke like mye spilletid på øverste nivå som ønsket.

– Strålende sted å starte

Derfor ble han solgt til Bayer Leverkusen for halvannet år siden. Bayern ville imidlertid ikke slippe han helt, så de inkluderte en tilbakekjøpsklausul i overgangen. Men den kunne ikke utløses før i år. Derfor ble Liverpool, som la tolv millioner euro på bordet, hans nye arbeidsgiver.

– Han var et strålende, ungt talent som kom gjennom systemet i Tyskland. Se på grunnstammen hans: Bayern München var et strålende sted å starte. Han forlot dem bare fordi han var en ung spiller som ønsket mer spilletid. Så fort jeg hadde reist til Tyskland for å selge hele dette prosjektet, var representantene hans ganske tydelige på at han ønsket å komme hit.

Forventet en vanlig midtbanespiller

Anvendeligheten til Can spilte en stor rolle i Rodgers’ ønske om å hente ham til balløya. Manageren ble selv overrasket over hvor fleksibel spilleren var da han overvar en Bundesliga-kamp i fjor.

– Jeg dro for å se ham spille mot Hamburg forrige april. Vi forventet at han skulle spille sentralt på midtbanen, og da kan kom ut, spilte han midtstopper. Han så veldig god ut den dagen. Jeg liker å ha en spiller som kan fylle opp midtbanen når man dominerer ballinnehavet, slik at han kan starte angrep, forklarer sjefen.

Denne sesongen tok det tid før Can ble en fast del av laget, men Rodgers sier det hele tiden dreide seg om tid. Under sesongoppkjøringen pådro han seg et par skader som gjorde treningene vanskelige, sier Rodgers. Men etter å ha kommet inn på laget i desember, har ingen tatt plassen fra ham.

– Det var en tilpasningsperiode da han først kom hit. For en gutt på 20 som kommer til et nytt land med nye mennesker og et nytt språk, er det ikke enkelt. Han var heldig, for i sesongoppkjøringen pådro han seg et par skader og var ikke helt på topp. Problemer med ankelen betød at han ikke kunne trene hele tiden.

Can har i tillegg bekledd en rekke posisjoner utover i sesongen. Da han ble byttet inn mot Burnley på «Boxing Day», gikk han rett inn i forsvarsrollen – høyre midtstopper – til Kolo Touré. Den oppgaven klarte han med bravur.

– Veldig god til å beholde roen

På nyåret fortsatte han å imponere som én av tre spillere i Liverpools forsvar, og han har startet hver gang Rodgers velger sine antatt beste spillere. I løpet av de siste ukene har 21-åringen i tillegg fått prøve seg mer sentralt, og mot Bolton på Macron Stadium ble han svært sentral i snuoperasjonen fra en mer offensiv midtbaneposisjon.


OFFENSIV: I FA-cupomkampen mot Bolton viste Can at han også har krutt i støvelen. (Video: TV 2)

– Det handlet bare om å velge riktig tidspunkt å sette Emre inn. Siden han kom inn mot Burnley, har han fylt opp et defensivt tomrom for oss. Han er sterk, aggressiv og angriper ballen i lufta. Han sørger for god balanse sammen med de to andre midtstopperne. Han kan ta ansvar med ballen og skape ting, men han er også klar over de defensive oppgavene sine. Han er veldig god til å forholde seg rolig.

– Han trives i de forskjellige rollene. Dersom man tenker på hvor han allerede har spilt for oss, er det på høyresiden av midtforsvaret, ute på kanten i 3–4–3, og han har spilt sentralt på midtbanen.

– Jeg tror fortsatt fremtiden hans vil være sentralt på midtbanen, men nå er vi på et punkt hvor strukturen fungerer veldig bra for oss, med det laget vi har. Dere har sett det i de par siste kampene hvordan jeg har endret litt på ting i perioder. Han har startet på høyresiden, så har jeg flyttet ham inn sentralt. Hvordan kampbildet blir, bestemmer hvor han spiller hen. For øyeblikket ser han veldig god ut i forsvaret.

De siste ukene har bydd på møter med solide spillere som Christian Benteke, Diego Costa og Andy Carroll. Ingen av dem har funnet veien til målet mot Liverpool med Can i forsvaret. Lørdag ettermiddag venter et nytt angrepsbeist i Romelu Lukaku på Goodison Park. Rodgers tror eleven sin kommer til å prestere nok en gang.

– Emre kommer til å omfavne den utfordringen. Han er veldig rolig. Vi prøver å sørge for at unge spillere har mye selvtillit, slik at de kan håndtere store kamper og ha kontroll på temperamentet sitt. Han er rolig og fokusert, men samtidig aggressiv. Han kan håndtere alle slags typer, sier Rodgers.

– Vi så ham mot Benteke; han var sterk da det var nødvendig. Det samme gjaldt mot Andy Carroll. Han tilpasser seg fortsatt de fysiske kravene i denne ligaen, men han er en stor og sterk gutt som kan takle det.

Can, med Jamie Carraghers nummer på ryggen, har startet åtte ligakamper etter overgangen fra tysk fotball. Totalt har han tolv opptredener i Premier League, og han står med én scoring. Alle turneringer inkludert har Can vært på banen i tjue kamper denne sesongen.