– Forandret spillestilen min i Tyskland

Roberto Firmino (23) anser spillestilen sin som halvt brasiliansk og halvt tysk etter årene i Bundesliga.

Den ferske Liverpool-spilleren har på ingen måte hatt en enkel vei fra hjembyen Maceió til Merseyside, men lærdommen fra de drøyt fire årene i tyske Hoffenheim har formet ham spiller på toppnivå, mener Firmino selv.

Før han i det hele tatt var myndig, dro Firmino på jakt etter en større klubb enn lokale Clube de Regata Brasil, som spilte lavere i divisjonene, og han fikk blant annet prøve seg hos storklubben São Paulo.

Les også: Rodgers måtte overbevises om kjøpet

– Men jeg ble ikke tatt inn der fordi jeg ikke fikk muligheten til å spille fotball. Det var ikke et ordentlig prøvespill; det var mer fysiske tester og sånne ting. Jeg fikk ikke sjansen til å gjøre det jeg kan best, sier Firmino, ifølge Liverpool Echo.

Bare ei uke senere fikk han et nytt prøvespill, denne gangen hos Figueirense, og klubben sa seg fornøyde og ville signere ham allerede i løpet av den første treningen.

– Jeg tvilte aldri på at jeg ville klare det, legger Firmino til.

Der tok han steget fra juniorfotball til førstelaget – omtrent samtidig som Figueirense havnet i den brasilianske toppdivisjonen. I sin første sesong på A-laget scoret han, som tenåring, åtte mål og bidro til opprykket.

– Skjønte det var en stor sjanse for meg

Senere samme år valgte Hoffenheim å kjøpe ham. Firmino ankom den tyske klubben først i januar 2011, og han Bundesliga-debuten én måned senere. Etter over fire år i klubben, hvor han i 2013/2014-sesongen blant annet ble kåret til «Årets gjennombrudd» i ligaen, punget Liverpool ut for å hente ham i sommer.

Saken fortsetter under.

ANFIELD-DEBUT: Firmino ble byttet inn i andre omgang mot Bournemouth.

– Jeg visste om det noen måneder i forveien, og umiddelbart syntes jeg det var en interessant idé, sier Firmino, som forklarer at han visste litt om Liverpool fordi Philippe Coutinho (23) og Lucas Leiva (28) spilte der, ifølge samme avis.

– Jeg hadde fått muligheten til å spille sammen med Philippe på landslaget, så ja, jeg skjønte med en gang at dette ville være en stor sjanse for meg, legger han.

Faktisk bidro Coutinho til at Firmino valgte å takke ja til Liverpools tilbud. Han pratet varmt om klubben og skrøt av spillerne da den jevnaldrende duoen var sammen på landslagssamlinger.

– Han sa det er en storklubb med en bra stall og høy lagmoral, så jeg er veldig glad for å være her. Nå vet jeg selv at samholdet i laget er veldig bra, for spillerne ga meg en skikkelig varm velkomst, sier Firmino.

Formet av tysk fotball

23-åringen har ifølge seg selv forandret spillestilen i løpet av årene i Tyskland. Han betegner seg som«veldig stolt» over å være brasilianer, men påpeker at han samtidig er veldig takknemlig for å ha fått muligheten til å spille i Bundesliga de siste årene.

– Jeg har forandret måten jeg spiller på helt fordi tysk fotball er hardere, raskere og mer taktisk. Jeg anser meg som halvt brasiliansk og halvt tysk på banen, forklarer landslagsspilleren.

På plass i Nordvest-England fokuserer 23-åringen nå på å gjøre seg fortjent til en startplass i helrødt. Så langt har Firmino fått to innhopp – mot Stoke og Bournemouth – på de to første serierundene.

Saken fortsetter under.

FØRSTE PREMIER LEAGUE-KAMP: Firmino så landsmann Coutinho bli matchvinner mot Stoke.

– Debuten var en god opplevelse. Stemningen var helt spesiell, og adrenalinet mitt var høyt, så det er noe jeg gjerne kjenner på igjen. Målet mitt er selvsagt å starte, men det er hard konkurranse i stallen nå. Og manageren vet hvem som bør spille, så alt jeg kan gjøre, er å jobbe hardt og være klar når jeg får sjansen.

I kveld tar Arsenal imot Liverpool og Firmino til det som avslutter sesongens tredje serierunde. Klubbens nye nummer 11 forteller at målene videre er klare:

– Liverpool er åpenbart en storklubb, og derfor må man kjempe om store ting. Vi må være i toppen, så vi skal krige om en Champions League-plass for neste sesong, og vi håper å avslutte så høyt som mulig i Premier League.