- Jeg er blitt mer moden

Slik forklarer Emre Can hvorfor han er blitt tatt med i Tysklands A-landslagstropp til EM-kvalifiseringskampene mot Polen og Skottland.

Can kan få sin debut for Tysklands A-landslag på Frankfurt Stadion i morgen kveld. En kamp som for øvrig blir vist direkte på MAX.

- Jeg har ventet på å komme med i A-landslagstroppen noen måneder nå. Helt siden U21-EM egentlig. Jeg fikk høre at jeg hadde en rolle å spille på A-landslaget etter det mesterskapet. For en uke siden fikk jeg en tekstmelding om at jeg ville komme med i troppen, forteller Can til det tyske fotballforbundets nettside.

- Jeg ble selvsagt veldig glad, og også veldig stolt. Jeg vet hvor mye jeg har måttet ofre for å nå så langt.

Forrige mandag var Joachim Löw og Thomas Schneider på plass i London for å følge Can i kampen mot Arsenal.

- Jeg fikk vite om det på forhånd. Jeg ble ganske glad for at de var der, og forsøkte å spille slik som vanlig. Jeg var ikke nervøs.

På hjemmebane

Det hadde passet Can bra om han hadde fått A-landslagsdebuten i hjembyen Frankfurt.

- Jeg har vært spent selvsagt. Det hadde vært spesielt å få spille for landslaget i hjembyen min.

Can spilte sin første aldersbestemte landskamp for Tyskland allerede den 10.juni 2009.

- Vi spilte mot Polen, og jeg tror vi vant 3-0. Jeg husker ennå hvor spent jeg var. Det var 3000 tilskuere på kampen, noe jeg ikke var vant med. Jeg ønsket å imponere alle, så jeg var dødssliten etter oppvarmingen! Det var en god kamp, og en fin start på Tysklands-karrieren min, minnes Liverpool-spilleren.

- Jeg er en mye mer moden spiller i dag. Jeg har opplevd mye både som fotballspiller og person. Utviklingen de siste seks årene har vært fantastisk. Jeg har oppnådd nesten alt jeg kunne ha håpet på. Jeg har spilt i Bundesliga, og nå spiller jeg i Premier League. Jeg har gått gradene på aldersbestemte landslag, og nå er jeg i A-landslagstroppen. Det er egentlig helt sprøtt.

Marerittet mot Portugal

Et vondt minne for Can er imidlertid 5-0 tapet for Portugal i semifinalen under sommerens U21-EM.

- Det tok litt tid å komme over det, men jeg klarte det til slutt. Vi ønsket å bli europamestere, men klarte det ikke. Vi hadde en dårlig dag i semifinalen mot Portugal. Ingenting kan forandre på det. Det eneste vi kan gjøre er å lære av erfaringen, noe jeg tror jeg har gjort. Du må alltid yte maksimalt. Yter du bare 80 eller 90% har du allerede tapt. Vi var irriterte fordi vi ble straffet for en svak kamp, men jeg er sikker på at noe slikt ikke vil skje meg igjen.

Can forteller at han er blitt godt mottatt i A-landslagstroppen.

- Jeg har følt meg veldig velkommen. Alle er vennlige og behjelpelige. Jeg kjenner allerede mange av spillerne fra tiden min i Bayern og Leverkusen. Den største forskjellen er at alt er så mye større. Alt er på et helt annet nivå enn jeg er vant med fra U21-landslaget. Alt er profesjonelt, og A-landslaget har en mye større stab. Det er hele tiden fans innom hotellet som ønsker bilder og autografer. Du føler virkelig at du er sammen med verdensmestere.

PÅ HJEMMEBANE: Emre Can drømmer om å få sin A-landslagsdebut i hjembyen Frankfurt, når Tyskland er vertskap for Polen i morgen.

- Men overgangen er naturlig, og jeg synes ikke den har vært vanskelig. Jeg kjenner plassen min i hierarkiet, og har ingen problemer med å være litt i bakgrunnen. Det er mange spillere her som jeg føler jeg kan lære av både på og utenfor banen, som for eksempel Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer, Mesut Ösil og Thomas Müller. De er alle store spillere og flotte personligheter. Jeg må heller ikke glemme Toni Kroos. Hans balldistribusjon og pasninger er utrolige. Jeg akter å lære mye av denne opplevelsen.

Tror på seks poeng

Can beskriver seg selv som en avslappet person, som liker å ta en kaffe sammen med venner. Han driver ikke med noe spesielt annet utenom fotballen. Nå håper han å få debutere mot enten Polen eller Skottland.

- Jeg forventer to seire, seks poeng og at vi tar et langt steg mot EM i Frankrike. Det er hva vi er ute etter, og vi har kvalitetene til å klare det. Personlig håper jeg å få debutere for Tyskland, avslutter midtbanespilleren.