– Må bli en klubb ingen vil forlate

Jürgen Klopp fokuserer på spillernes utvikling, ikke pengebruk, når han skal gjøre Liverpool bedre.

– Jeg liker å bygge opp lag. Det er det jeg virkelig liker i fotballen. Men jeg har ingen problemer med å gjøre det på en annen måte. Jeg er ikke her fordi vi ikke kan kjøpe dyre spillere. Nei, nei, nei, det er andre grunner.

Det forteller Liverpool-manageren til pressen foran storoppgjøret mot serieleder Manchester City lørdag kveld. Klopp har overtatt en klubb som har brukt over 290 millioner pund siden 2012, men han vil helst bygge uten store summer.

På Etihad denne helga får Raheem Sterling sitt første møte med gamleklubben etter overgangen verdt 49 millioner pund – bonuser inkludert – i sommer. Liverpools sjef vil luke bort slike situasjoner i fremtiden.

– Viljen til spillerne er viktig

– Jeg kjenner ikke noe til Sterlings historie, men jeg vet om liknende scenarioer, og det er helt normalt. Dette er som Mario Götze-historien med Dortmund. Man kan ikke holde på spilleren når han ikke ønsker å være der, sier Klopp, ifølge Liverpool Echo.

– Det fungerer ikke. Så man må ta pengene og gjøre noe smart med dem. Viljen til spillerne er alltid veldig viktig. Først og fremst må vi prøve å bli en klubb som ingen har lyst til å forlate, legger han til.

– Deretter får vi problemet ved at vi må sende spillere bort fordi vi har for mange. Det er det vi er nødt til å gjøre. Og det er mulig. Været i Manchester er ikke mye bedre enn i Liverpool, så det er ikke den største fordelen, sier Klopp med et smil.

Les også: – Ikke hørt et vondt ord om Sterling

Saken fortsetter under.

– Det er en lang, lang vei, men vi er i gang, og vi ønsker å klare det. Vi trenger ikke å snakke om fortiden til Sterling. Han er en briljant spiller, noe alle vet. Nå er han i Manchester City. Nå lukker vi boka. Vi har andre gode, virkelig gode, spillere. Og det er det vi fokuserer på.

– Ingen grunner til å bruke for mye

Den karismatiske tyskeren bygget opp et usedvanlig slagkraftig lag under sin suksessfulle periode i Dortmund, med blant andre Robert Lewandowski på topp. Den største signeringen han gjorde i klubben, var cirka 19 millioner pund for Henrikh Mkhitaryan i 2013.

– Kan du tenke deg å bruke 50 millioner pund på én spiller?

– 15 eller 50 millioner? svarer han med et smil om munnen.

– Det er ingen grunner til å kjøpe for mye hvis du er en fotballromantiker. Jeg ønsker ikke å kjøpe, men dersom vi har lyst på en spiller, og det er prislappen, så må vi vurdere det. Ja, det er bedre å ha spillere for 100 millioner pund, som ikke ønsker å dra, i stallen. Det er det aller beste, sier han.

Dortmund ga etter hvert den rike stormakten Bayern München knallhard kamp i Tyskland. Klopp ledet laget til blant annet to ligatitler og en finaleplass i Champions League, der nettopp Bayern sikret seieren rett før slutt.

– Handler ikke om hvor mye

Liverpool-manageren har tidligere snakket om det engelske fokuset på bruken av penger, og han minner om at Manchester City hadde et mye dyrere lag da Dortmund, under Klopp, møtte dem uten å tape i Champions League for tre sesonger siden.

Les også: – Tenker ikke på januarvinduet

– På banen kunne vi utfordre dem. Det er det jeg liker mest i fotballen. Det handler ikke om hvor mye man bruker, det er ikke viktig hvem man er. Det eneste som betyr noe, er hva man ønsker å gjøre sammen, forteller Klopp, og legger til:

– Snakker man om penger, snakker man ikke om utvikling. Hvorfor bør man satse på utvikling når man kan kjøpe? Det er sannheten. Det er ingenting negativt med den engelske mentaliteten. Den er annerledes, selvsagt. Men jeg er ikke her for å snakke om penger hele tiden.

– Jeg er her for å laget hjelp til å utvikle seg, og det er det vi kommer til å gjøre. Penger er bare en del av suksess. Resten er arbeid. Det er det vi holder på med. Vi tenker ikke på Manchester City.