– Vi er bedre rustet på dødballer enn i fjor

6 fattige mål var alt Liverpool greide å få inn etter dødball sist sesong. Det kan der bli en endring på nå.

Hjørnespark og frispark var et problem for Liverpool både offensivt og defensivt forrige sesong, noe Liverpool.no satte fokus på på slutten av sist sesong

Totalt ble det bare seks ligamål fra dødballsituasjoner i fjorårssesongen, ifølge statistikk fra Whoscored.com. Det står i sterk kontrast til året før, da Liverpool var tittelutfordrer og scoret hele 26 mål tilsammen på cornere og frispark.

Lite fysiske sist sesong

Med det gikk Liverpool fra å være ligaens aller beste lag, til å bli ett av de dårligste lagene på offensive dødballer fra en sesong til den neste.

– Det handler nok mye om hvilke spillertyper man har tilgjengelig. I fjor hadde vi et lag med vesentlig mindre fysikk enn året før. Samtidig handler det om foten som slår dødballer. Der var det mye rart i fjor, sier den tidligere Hønefoss-spiller og nåværende trener på HBK Akademiet, Frode Lafton, til Liverpool.no.

Saken fortsetter under bildet av Frode Lafton. 

Bare Swansea med fire mål, scoret færre mål, mens Liverpool havnet på delt 17. plass sammen med Stoke og Southampton hvis man skulle laget en tabell basert på antall mål scoret på dødballer. Straffespark er for øvrig ikke med i den statistikken.

Lag som West Brom og Crystal Palace scoret 19, med mandagens motstander Arsenal på 16 mål, serievinner Chelsea på 15 og det samme hadde Tottenham.

Slik har Liverpools plassering vært på «dødballtabellen» de siste årene:

2010/2011: 16. plass 11 mål
2011/2012: 8. plass 14 mål.
2012/2013: 11. plass 11 mål.
2013/2014: 1. plass 26 mål.
2014/2015: 17. plass 6 mål.

Benteke gir en annen råskap

Men det kan likevel være grunn til å være optimist i forhold til denne sesongen.

Ikke bare fordi vi allerede står bokført med ett mål etter frispark, nemlig Christian Bentekes omdiskuterte mål mot Bournemouth.

Men nettopp den 190 cm høye Benteke, sammen med 191 cm høye Martin Skrtel, 188 høye Dejan Lovren, 188 cm store Joe Gomez og ikke minst 188 cm høye Daniel Sturridge, kan bli en nøkkel til bedring på dette området i inneværende sesong.

Med Benteke og Gomez i laget har Liverpool fått inn en 3,78 meters tilvekst som kan bidra til økt luftdominans både i forsvar og angrep.

Frode Lafton, som også skriver analyser om favorittlaget i Kopite, ser mer lyst på situasjonen nå.

– Jeg er mye mer optimist i forhold til offensive dødballer enn i fjor. Da var det  et stusselig skue. Vi manglet den spisstypen som Sturridge er i stor deler av sesongen. Og det blir spennende å se hva Benteke kan bidra med, jeg forventer at han kan bidra bra både på offensive og defensive dødballer.

Saken fortsetter under bildet.

RÅSKAP I FELTET: Christian Benteke vil gjøre at Liverpol er en større trussel inne i feltet, mener Frode Lafton. 

Benteke har allerede vist at han er en av de aller sterkeste hodespilleren i Premier League. Og på statistikken dominerte han på hodedueller i de to første rundene, etter å ha gått seirende ut av 18 dueller.  

– Det er oppsiktsvekkende høye tall, og viser hvilken styrke han har. En styrke jeg ikke tenkte så mye over da han ble kjøpt. Og jeg tror han kan bidra til noe av det jeg savnet inne i boksen sist sesong, som var råskap.

– Suarez sto jo for mye av det året før. Vi satte nok ikke like mye frykt i motstanderne sist sesong med for eksempel de kampene vi hadde Borini på banen. Man trenger mer en type som Diego Costa og de gutta der, som har en spisskompetanse i å ville score for enhver pris, sier Lafton.

Sist sesong kom fire av Bentekes mål for Aston Villa nettopp på dødball. Samme antall hadde Sturridge for to sesonger siden.

Saken fortsetter under bildet.

FLERE MÅL?: En skadefri Daniel Sturridge kan også bli en viktig brikke på Liverpools dødballer denne sesongen. 

Mangler pasningsferdighet

Martin Skrtel har vist at han har det i seg tidligere, med 7 mål etter cornere eller frispark i 2013/2014.

– Det er veldig høyt til å være midtstopper. Det er ikke alltid gitt at du er en god hodespiller offensivt, selv om du er det i forsvar. Hvorfor han ikke var like giftig forrige sesong er ikke godt å si, men det handler nok mye om hvem som legger pasningene også, sier Lafton.

Saken fortsetter under bildet.

FINNER HAN TILBAKE?: Martin Skrtel har vært råsterk i feltet tidligere sesonger. Kan han finne tilbake til nettmaskene nå? 

Også Dejan Lovren har til tider vist at han er sterk i luftdueller, har scoret på dødball for Liverpool i Pre-season i fjor og i ligacupen, men har manglet litt på finsiktet ellers.  

I det hele tatt så har Liverpool nå flere hodesterke spillere som kan true i feltet på offensive dødballer. Men så var det det med silkefot da, og hvem som tar cornerne og frisparkene.

– Jeg er litt i tvil om vi har gode nok føtter der. Jeg synes vi mangler akkurat den spisskompetansen i laget kontra mange andre lag.  Se på for eksempel Mata i Manchester United eller Silva i Manchester City. Akkurat der synes jeg ikke Liverpool har de sterkeste spillerne. Og det er også en viktig ferdighet å ha i laget.

– All statistikk viser at man bør ha innoverskrudde cornere og frispark, da har man størst sjanse for å score mål over tid. Og jeg mener vi i hvert fall mangler den gode venstrefoten som kan gjøre det, sier Lafton.

Kritisk til markeringsspillet

Også defensivt var det mye surr på dødballer de to siste sesongene.

– Det var også helt merkelig det året vi scoret 101 mål og slapp inn 50. Jeg gjorde da en analyse av baklengsmålene, og det var ganske sprøtt å se på hvordan blant annet Coutinho skulle markere Gareth Barry mot Everton. Rodgers er veldig opptatt av soner. Og det er mange spillere i sone, spesielt i første sone nær stolpen. Men markeringsspillet har vært under enhver kritikk, og også hvilke typer man har brukt til å markere med.

– Også her mener jeg vi er mye bedre forspent nå med Benteke, som kan rydde unna mye. Jeg tror vi har mer trygghet på den biten, enn med for eksempel Balotelli som ble stående igjen og oppheve offsiden osv, sier Lafton, og viser til situasjonen med Mario mot Hull sist sesong.

Saken fortsetter under bildet.

SLØVHET BAK: Mario Balotelli gjorde det ikke spesielt sterkt på defensive dødballer sist sesong, som da han opphevet offsiden mot Hull.

At dette er viktig med dødballer om man skal kjempe i toppen, har Anfieldhq.com nylig gjort en undersøkelse på.

Jevnt over har laget som har gått til topps, også være blant de tre beste på offensive dødballer. Eneste unntak de siste seks årene var Manchester United i 2010/2011 som scoret 13 mål fra dødball og var laget som scoret 11. mest i slike situasjoner. Alle andre har vært blant de tre beste også på det.

– Vi blir nok ikke det nye Stoke under Tony Pulis. Men det er helt avgjørende å ha endel scoringer på dødballer for å forvente å kjempe i toppen av tabellen. Vi vil få et klarere bilde av dette når det har gått ti kampet. Men jeg mener vi uten tvil er bedre rustet i år enn i fjor, sier Frode Lafton.

LES OGSÅ: Benteke gjør oss mer uforutsigbare