Ayre: – Slik fungerer transferkomitéen

Ian Ayre forteller om Liverpools «transferkomité» - men er ikke glad i det ordet. Jürgen Klopp bestemmer.

Det har vært mye snakk om Liverpools modell for spillerrekruttering, og spesielt da Brendan Rodgers fikk sparken og i dagene før Jürgen Klopp ble ansatt var det den store snakkisen i media.

Ian Ayre var i dag gjest på 2015 Web Summit i Dublin, og forklarte hvordan det virker.

– Ordet «transferkomité» ble brukt én gang, og dermed trodde folk at vi satt rundt et bord og stemte over hver spiller vi skulle signere. Det kunne ikke være lengre fra sannheten. Det er bare én person som har det siste ordet over hvilke spillere som skal være i Liverpool Football Club, og det er Jürgen Klopp for øyeblikket. Det har alltid vært slik, så lenge jeg har vært her, sier Ayre.

Liverpools daglige leder forklarte nærmere om prosessen. 

– Brendan hadde siste ord på alle spillere vi kjøpte. Mye har blitt sagt om komitéen, og jeg tror ikke vi har gjort det noe annerledes fra de fleste andre fotballklubber - manageren vil si at vi ser etter noen i denne posisjonen, og en gruppe folk, med miks av tradisjonelle speidere og, i nyere tid, analytisk og digitalt basert informasjon, setter alt det sammen slik det alltid har blitt gjort.

– Deretter ser vi på to, tre, fire spillere. De beste spillerne i den posisjonen. Vi viser dem til manageren, og manageren kan dra eller sende speiderne for å se de spillerne mer nøye. På det tidspunktet blir jeg mer involvert, og starter samtaler med klubber, agenter og spillere for forhandlinger, og deretter vil manageren velge.

– Det har aldri forandret seg. Jeg har vært i fotballklubben i åtte år. Komitéen, og jeg ser ikke på det som noen komité slik media gjør, er bare sammensettingen av de menneskene som bidrar for å la manageren ta avgjørelsen, og jeg synes det er veldig lurt.

Med det tette kampprogrammet er det lite tid for at en manager kan dra ut og studere enkeltspillere.

– Se på de tre siste månedene. Vi har hatt en kamp hver tredje dag. Når skal manageren kunne fly rundt i verden og se spillere? Når skal en manager kunne forhandle med en agent? Det er ikke det samme som å ta avgjørelsen.