Bananskall

Liverpool vil på onsdag starte sin sesong nr. 50 i ligacupen, mot Carlisle fra League 2. Åtte ganger har de røde blitt slått ut av et lag fra lavere divisjon i denne turneringen.

Liverpool var med da Football League Cup startet i 1960-61, og ble slått ut av Southampton på Anfield med 1-2 i 3.runde (Liverpool startet i 2.runde). Gjestene fra sør var i 2.divisjon, men det var også Liverpool under Bill Shankly, slik at en ikke kan si at de den gang røde og hvite ble sendt ut av et lag fra lavere divisjon enn dem selv.

Etter en selvvalgt pause ble Liverpool med igjen i 1967-68, hvor Bolton fra 2.divisjon (nest høyeste nivå) ble for sterke med 3-2 på Burnden Park etter 1-1 på Anfield. I 1970-71 snublet mannskapet til Shanks mot Swindon, også fra 2.divisjon, med 0-2 på County Ground.

Liverpool hadde vært for første gang i finalen i 1978, med tap for Nottingham Forest etter omkamp. Sesongen etter, i 1978-79, skled man utrolig nok ut på første hinder ved å tape med 1-0 borte mot Sheffield United som var i den neste høyeste divisjonen. Sesongen hvor de røde brøt de fleste rekorder på veien mot et suverent ligagull, og som også hadde toppet laget i Sheffield.

På Anfield hadde man imidlertid tatt denne nyvinningen på stadig mer alvor og i årene 1981-84 vant man turneringen fire ganger på rad. Det ble i tillegg en tapt finale mot Arsenal i 1987.

Stjernesmell under Souness

Storhetstiden skulle ta slutt med Graeme Souness. Liverpool begynte å tape kamper man aldri hadde tapt før og et av de mest «minnerike» i så mate var møtet med Peterborough i Ligacupen i desember 1991. Stoke og Port Vale var blitt satt utenfor, riktignok gjennom omkamper begge ganger og en viss møye.

Peterborough i neste runde fra 3.divisjon ble sett på som en meget god trekning. Souness stilte med et borti mot toppet lag, men en tabbe av Bruce Grobbelaar da han glapp et innlegg, ble utnyttet av en kar ved navn Gary Kimble.

Liverpools lag: Grobbelaar, Nicol, Wright, Tanner, Ablett (Harkness 62), McManaman, Mølby, Marsh, Burrows, Houghton, Saunders.

Tapte semifinale

Neste smell, eller kanskje var det ikke den store sensasjonen, var da man under Roy Evans røk under to kamper i semifinalen mot Middlesbrough i 1997-98. Klubben hadde vunnet cupen under Roy tre år tidligere, men 2-1 seier hjemme på Anfield viste seg å ikke være nok. Middlesbrough hadde faktisk også slått ut Liverpool året før i kvartfinalen, i en sesong hvor man rykket ned fra Premier League. Nå var man på vei opp igjen ved å endte på 2.plass i Championship og var knapt noe ventet slaktoffer.

To tidlige scoringer, før det var spilt fire minutter, av Paul Merson og Marco Branca greide Liverpool aldri å gjøre noe med i nordøst. Paul Ince mente han skulle hatt straffe, Michael Owen fikk et mål annullert, mens Robbie Fowler brente den største sjansen. Manager for Middlesbrough var Bryan Robson, som hadde møtt Liverpool i mange harde dueller tidligere som spiller og kaptein for Manchester United.

Liverpools lag: James, Jones, Matteo (Leonhardsen 46), Carragher, Bjørnebye, McManaman, Ince, Harkness, Berger (Riedle 65), Fowler, Owen.

Grimsby sjokkerte Anfield

Gerard Houllier hadde nok begynt å spare noen spillere i slike kamper som når man skulle møte Grimsby hjemme i 3.runde i Ligacupen, som regjerende mester i 2001-02.  Frode Kippe spilte for eksempel en av sine to kamper i denne turnering, som innbytter på venstre back, men det var nok landslagsspillere til at man burde kvittet seg med gjestene fra Championship.

Etter heller svake 90 minutter fikk Liverpool det en trodde var en livslinje ved at Gary McAllister satte inn et straffespark som følge av en litt billig avgjørelse etter en hands. Liverpool hadde skuffet, men vi var til stede på kampen og det som så skjedde ville det ha vært vanskelig for noen å spå. Først utlignet Marlon Broomes for gjestene fra fiskerbyen, før Phil Jevons fikk sitt livs drømmetreff på en halv volley fra langt hold. Spissen Jevons som var vokst opp som Liverpool-supporter og hadde spilt for Everton.

Liverpools lag: Kirkland, S. Wright, Carragher, Hyypiä, Vignal (Kippe 21), Barmby, Hamann (Heskey 62), Murphy, McAllister, Litmanen (Redknapp 76), Smicer.


 

Tidlig exit for Rafa

Rafael Benitez opplevde noen tidlige smeller i de nasjonale cupene med Liverpool, men det er kanskje ikke så mange som husker at man tapte for Crystal Palace fra 2.divisjon i 3. runde i Ligacupen i 2005? Noen måneder etter at man tapte finale i samme cup på Wembley mot Chelsea.

Dougie Freedman, svigersønn til Ray Clemence og nåværende manager i Nottingham Forest, åpnet scoringene etter 37 minutter på Selhurst Park. Steven Gerrard utlignet før pause, men midtveis i 2.omgang scoret Palace igjen ved Marco Reich. Mot et Palace med Julian Speroni i mål greide ikke Liverpool å svare, med et mannskap hvor Rafa hadde blandet ungt med erfaring.

Liverpools lag: Carson, Raven, Whitbread, Hyypiä, Warnock (Traore 76), Potter, Hamann, Gerrard, Kewell (Garcia 65(, Crouch, Morientes (Sinama-Pongolle 62).

Tidenes svakeste mot Northampton

Roy Hodgson var fersk som manager for Liverpool og valgte å bruke en del nytt da Northampton Town skulle komme på besøk, i 3.runde av Ligacupen. Brad Jones, Danny Wilson, Jonjo Shelvey og Thomas Ince spilte alle sin første kamp for Liverpool, for unge Ince ble det også den eneste.

Milan Jovanovic scoret tidlig, men Northampton utlignet etter 56 minutter ved Billy McKay før Michael Jacobs sjokkerte med å gi dem ledelsen i ekstraomgangene. Ikke ufortjent heller, men The Kop trodde kanskje man hadde sluppet ut av fengsel da David N’Gog headet inn en corner fra Shelvey med fire minutter igjen av de 120. Martin Kelly rakk også å redde på streken fra et siste angrep av Northampton.

Liverpool pleide å vinne straffespark-konkurranser, men igjen var Hodgson med å skrive historie, om så med negativt fortegn. Northampton brente sitt første forsøk foran The Kop, men det gjorde også N’Gog. Begge lagene scoret så på sine to neste forsøk, Shelvey og Agger for Liverpool, før Jacobs igjen nettet for Grimsby og unge Nathan Eccleston satte sitt forsøk i tverrliggeren. Abdul Osman ble så matchvinneren for Northampton.

Liverpools lag: Jones, Kelly, Kyrgiakos, Agger, Wilson, Pacheco (Ince 106), Lucas, Spearing, Babel (Shelvey 99), Jovanovic (Eccleston 91), N'Gog.

Northampton er de eneste sammen med Grimsby som har slått ut Liverpool av Ligacupen på Anfield, av lag fra lavere divisjon.

Northampton Town var i 2010 i League 2 og 69 plasser under Liverpool i ligasystemet. Onsdagens motstander Carlisle spiller også i League, og er pr. i dag 65 plasser nedenfor de røde. Det er altså en «rekord» som Roy Hodgson og hans lag fortsatt vil beholde – dersom Brendan Rodgers med sitt mannskap skulle gå på en smell under flomlysene på Anfield.