Blandet kost mot russiske lag

Liverpool har ikke så mange gode minner fra spill mot russiske og sovjetiske lag, selv om de tre siste hjemmekampene er vunnet.

Det er dårlig med hva en kan kalle klassiske oppgjør i kamper mot lag fra Russland, hvor de fleste duellene er av nokså nyere dato. Tre ganger er Liverpool blitt slått ut av cupspill, en gang har de gått videre, mens de røde har et avansement fra to gruppespill hvor de har møtt russisk motstand.

19.09.1979 Liverpool v Dynamo Tblisi 2-1 

Mål: Johnson, Case
Serievinnercupen, 1.runde, 1.kamp
Liverpool: Clemence; Neal, Thompson, Irwin, A. Kennedy; Case, Souness, McDermott, Fairclough (Heighway 78); Dalglish, Johnson.

Den første kampen, som vi har tatt med siden Dynamo Tblisi den gangen tilhørte det gamle Sovjet og ikke Georgia, var kanskje den beste. I sitt referat mente Liverpool Echo (se under) at Dynamo Tblisi gjorde den beste prestasjonen på Anfield siden Røde Stjerne sjokkerte The Kop seks år tidligere.

Riktignok manglet Alan Hansen og Ray Kennedy fra startoppstillingen, og var erstattet av Colin Irwin og David Fairclough, men dette var et av de beste Liverpool-lagene. De røde var mestere i 1977 og 1978, tapte for vinneren Nottingham Forest i 1.runde , og skulle nå slå tilbake. Sterke motstandere med spillere som Chivadze, Schengeliya og Kipiani lot imidlertid aldri Liverpool styre midtbanen og ga skikkelig motstand i en utmerket kamp. Liverpools to beste spillere, David Johnson med en heading og Jimmy Case med en typisk kanon av et skudd, scoret på hver side av en utligning fra Chivadze i 1.omgang. Etter pause konsentrerte gjestene seg mer om å holde tett bakover.

Returen er sagnomsust, om så av de gale årsakene. De lokale i Tbilisi gjorde sitt ytterste for å forstyrre nattesøvnen til Liverpools spillere og 78.000 tilskuere så de røde ble feid av banen med 3-0. Dynamo kom imidlertid bare til den neste runden, da de tapte for de kommende mesterne Hamburg.


 

04.11.1992 Liverpool v Spartak Moskva 0-2

Cupvinnercupen, 2.runde, 2.kamp
Liverpool: Hooper, Jones (Rosenthal 55), Nicol, Wright, Burrows; McManaman, Marsh, Thomas, Redknapp, Hutchison; Rush

Det ble en ny smell over 13 år senere, men da var det mindre overraskende. Liverpool under Graeme Souness hadde imidlertid hatt en bra start i den første kampen i Moskva, og holdt 2-2 da Bruce Grobbelaar først gjorde en tabbe og så forårsaket straffespark som medførte rødt kort.

Med 4-2 i bagasjen hadde rutinerte russerne få problemer med å kneble de røde på Anfield og i praksis avgjøre det med ytterligere en scoring midtveis i 2.omgang. Et sent rødt kort for Mike Marsh var det tredje for Liverpool i turneringen, før Spartak scoret ytterligere en gang.

26.09.1995 Liverpool v Spartak Vladikavkaz 0-0

UEFA-Cupen, 1.runde, 2.kamp
Liverpool: James; Babb, Wright, Ruddock; Jones, Thomas, Barnes, Redknapp, Harkness; McManaman, Fowler (Rush 76)

Liverpool hadde gjort en god jobb i Vladikavkaz, rett ved Kaukasusfjellene, da mål fra Steve McManaman og Jamie Redknapp ga dem 2-1 og et ypperlig utgangspunkt foran returen. Slik sett var avansementet i realiteten aldri virkelig i fare, selv om Spartak yppet seg flere ganger på Anfield. Liverpool hadde også sjanser, men manager Roy Evans valgte et 3-5-2 system hvor vingbackene Jones og Harkness lå nokså dypt og McManaman lå bak sin svirebror Robbie Fowler på topp. Det holdt til å gå til 2.runde, hvor det ble et sjokkerende tap for Brøndby og Dan Eggen.

22.10.2002 Liverpool v Spartak Moskva 5-0

Mål: Heskey 2, Cheyrou, Hyypiä, Diao.
Champions League, gruppespill
Liverpool: Dudek; Carragher, Henchoz (Traore 67), Hyppiä, Riise; Murphy, Hamann, Gerrard (Diao 76), Cheyrou (Diouf 82); Heskey, Owen

Klasseforskjell her, hvor tre mål på den første halvtimen hadde avgjort kampen. To mål av Emile Heskey, mens scoringer av Bruno Cheyrou og Salif Diao ikke var daglig kost. Liverpool slo slaktofferet fra Moskva på fremmed gress også, med 3-1, men to tap mot et Valencia ledet av Rafael Benitez gjorde at 3-3 borte i siste kamp mot Basel ikke var nok til å avansere fra sluttspillet i Champions League.

25.10.2012 Liverpool v Anzhi Makhachkala 1-0 

Mål: Downing.
Europa League, gruppespill
Liverpool: Jones; Wisdom, Skrtel, Agger, Johnson (Sterling 46); Assaidi, Sahin, Gerrard, Shelvey (Allen 80), Gerrard; Suarez

Oussama Assaidi ble kåret til Liverpools beste og Stewart Downing ble matchvinner med et susende skudd med høyra i krysset, slik at det var nok en kveld hvor de som sjelden kom fram i lyset for en gangs skyld stjal overskriftene. En solid jobb av forsvaret sikret tre poeng for mannskapet til Brendan Rodgers. I «returen» i Russland tapte Liverpool 1-0, men fikk likevel karret seg videre til cupspillet med en seier borte mot Udinese i siste kamp.


 

28.02.2013 Liverpool Zenit v Liverpool 3-1 

Mål: Suarez 2, Allen.
Europa League, 1/16 finale, 2.kamp
Liverpool: Reina; Johnson, Carragher, Agger, Enrique; Henderson (Shelvey 59), Lucas, Allen (Assaidi 59), Downing (Sterling 84); Gerrard; Suarez


Liverpool hadde et vanskelig utgangspunkt etter å ha tapt 2-0 i St. Petersburg. Det ble ikke bedre da en generaltabbe av Jamie Carragher nærmest forærer brasilianske Hulk en scoring til før halvspilt 1.omgang var spilt på Anfield. Innen timen var spilt hadde imidlertid Luis Suarez satt inn to frispark og Joe Allen scoret på en retur, og alt lå til rette for nok et klassisk comeback under flomlysene. Mot slutten greide imidlertid ikke de med en liverbird på brystet å produsere store nok sjanser, og dermed ble det en trist sorti for Carragher og hans spill i E-Cupene.



LES OGSÅ: – Liverpool trenger ikke frykte Rubin Kazan