Bob Paisley – tidenes manager

Det er i dag 19 år siden Bob Paisley gikk bort. Ingen vant så mye på så kort tid som Liverpools sportslige sjef i årene 1974-83. Han ble i tillegg ligamester som spiller for de røde fra Anfield.

Bob Paisley spilte 277 kamper og scoret 12 mål for Liverpool. Den hardt taklende midtbanespilleren ble så tilbudt en stilling i trenerstaben. Et brevkurs gjorde at han snart også kunne kalle seg klubbens fysioterapeut, og Bob hadde et beryktet blikk for å kunne sette diagnose på skader nesten for de oppstod.

Han hadde vunnet ligaen som spiller for Liverpool, den første sesongen etter 2.verdenskrig, etter at den 20-årige spilleren fra amatørmester Bishop Auckland mistet fem av sine beste år som spiller under krigsårene.

Han scoret i semifinalen i FA-Cupen mot Everton i 1950, men ble satt ut til finalen mot Arsenal etter at farfaren til Rob Jones, Bill Jones, var tilbake fra skade. En skuffelse han aldri glemte, og som han dro nytte av når han senere skulle gi spillere beskjed om at de var satt ut av laget. En oppgave han ofte fikk av Bill Shankly, før han selv ble manager.

Noe Bob ikke behersket så godt var å kommunisere. Han slet ofte med å finne de rette ordene, på sin brede dialekt fra nordøst. Hans respekt blant spillerne var imidlertid uomtvistelig, og de resultatene han oppnådde som manager viste at beskjedene likevel kom godt nok frem.

Liverpool hadde spilt kontinuerlig i Europa siden 1964, men slet med å finne den rette formelen under kamper på Kontinentet til tross for semifinale i Serievinnercupen i 1964/65 og seier i UEFA-Cupen i 1972/73. Innen Paisley tok over for Bill Shankly i 1974 hadde man lagt opp til to spillende midtstoppere og en mer tålmodig og ballbesittende stil, noe som spesielt skal ha blitt trigget etter at man ble slått ut av Røde Stjerne i Serievinnercupen senhøsten 1973.

Robert Paisley tok dette enda lengre, ikke minst alliert med sin taktiske kløkt og øye for å finne de rette spillerne. Hans bomkjøp vil en lett kunne telle på en hånd, mens han brakte til klubben senere legender som Phil Neal, Terry McDermott, David Johnson, Alan Hansen, Kenny Dalglish, Alan Kennedy, Greame Souness, Ian Rush, Bruce Grobbelaar, Mark Lawrenson og Steve Nicol. Mange nevnt, noen sikkert glemt.

Ligagull og UEFA-Cup i 1975/76 ble etterfulgt av et nytt ligamesterskap året etter, og ikke minst en stor kveld i Roma. Da Liverpool vant den gjeveste cupen i Europa for første gang i 1977, hvor 3-1 seieren mot Borussia Mönchengladbach må være høyt oppe blant det gjeveste som noen gang har skjedd i klubben.

Under Paisley vant Liverpool også i Europa i 1978 og 1981, og med tre slike titler på fem år er Bob Paisley unik. Totalt ledet han i tillegg Liverpool til seks ligamesterskap på ni år, tre triumfer i ligacupen, en pokal i UEFA-Cupen og han ble årets manager seks ganger. Charity Shield, eller Community Shield, brydde aldri Bob seg om å telle, og da gjør ikke vi det heller.

Han glemte aldri sine røtter, mannen som var utdannet murer og stadig stod i bresjen for forefallende arbeid både på Melwood og Anfield. Han likte seg best blant sine egne, utenfor rampelyset i kardigan og tøfler, hvor han brakte verdiene til Bill Shankly videre.

Kanskje var der derfor han «bare» ble Order of British Emire (OBE) for sine tjenester innen fotballen, og ikke en «Sir» som han skulle ha blitt. Bob Paisley ga aldri noe tegn på at nettopp det plaget ham. Hos de i og rundt Liverpool FC er han helt der oppe sammen med Bill Shankly, og han vant mer som manager på Anfield enn noen andre.