De viktigste kjøpene til Liverpool gjenstår

De røde fra Anfield har vært aktive så langt i dette transfervinduet, men den vanskeligste jobben med å sikre seg sommerens mest profilerte signeringer gjenstår.

James Milner, Danny Ings og Adam Bogdan blir etter alle solemerker bekreftet som nye Liverpool-spillere rundt 1.juli. Det skaper ingen stor jubel blant helrøde supportere, selv om jeg vil hevde at det er mulig å argumentere for at Milner og Bogdan på Bosman og Ings via kompensasjon er fornuftige transaksjoner.

Milner er en rutinert spiller med stor erfaring både fra et topplag som Manchester City i Premier League og Champions League, samt det engelske landslaget. Han er allsidig også, og jeg har en følelse av at det vil bli det mest verdifulle med ham på Anfield, sammen med at han sjelden er skadet. Det snakkes om at han er blitt forespeilet en oppgave på Liverpools sentrale midtbane. Jeg så ham nylig i en slik rolle for England, da han spilte sammen med Jordan Henderson i en traurig forestilling mot Irland. Nå skal det sies at det var i en heller betydningsløs treningskamp, men jeg er ikke overbevist om at det er løsningen for Liverpool. At James Milner derimot kan bli en nyttig spiller for troppen, det betviles ikke.

Danny Ings håper en vil være en oppgradering på Fabio Borini og Rickie Lambert, som et 3. eller 4.valg blant angriperne. Aller helst håper en at det skal bli et kupp for fire, fem, seks eller hvor mange millioner pund som Liverpool må betale i kompensasjon til Burnley, men det vil være en overraskelse om spilleren som fyller 23 år innen sesongstart vil være en betydelig faktor i å løse scoringsproblemet på Anfield allerede kommende sesong.

Adam Bogdan er en svær sisteskanse som sannsynligvis vil være et hakk opp fra Brad Jones, men like sannsynlig ikke være god nok til å spille regelmessig i mål for LFC. Jeg ville heller hatt Petr Cech til å true Simon Mignolet, uten at jeg helt greier å hisse meg opp for mye over hva som det er mulig å tolke som manglende ambisjoner på Melwood. Liverpool har byttet reservekeeper mange ganger før, og i de fleste tilfellene har den nye iført hansker ikke vært i nærheten av å danke ut førstevalget.

SALG VIL PÅVIRKE       
Liverpool har handlet kjapt og billig. Det er bra å få folk tidlig på plass, og det gir håp om at penger spares til mer spektakulære handleforsøk utover sommeren. Hvis dette hadde vært resultatet av kjøp under dette transfervinduet ville det blitt et ramaskrik, men forhåpentligvis er det sikringskosten som først er blitt sikret i påvente av søndagsmiddagen.

Det vil ikke være uvanlig at de billigste kjøpene kommer først, da det gjerne også er de spillerne som det er lettest å sikre seg. Når en for eksempel skal prøve å sikre seg en spiss til et tosifret antall millioner pund vil det både være vanskelige å tiltrekke seg spillere samt at konkurransen er hardere.

Det er ingen hemmelighet at Liverpool og Brendan Rodgers søker et stort spissnavn, en målgarantist. Christian Benteke er vel fortsatt det navnes som er hetest i så møte, selv om det virker å ha kjølnet litt de siste dagene. Prislappen er £32,5M, og Aston Villa prøver i hvert fall å gi inntrykk av at de ikke er det minst innstilt på å prute. Hvis Liverpool kommer til forhandlingsbordet vil de nok prøve å starte betydelig lavere, men det kan være avhengig av hvor mange innkomne sjekker som er havnet på kistebunnen.

Iago Aspas skal være klar for Sevilla, Fabio Borini søker ny arbeidsgiver, mens lønnen til Mario Balotelli virker å være et hinder for direkte salg. I tillegg vil Liverpool ikke forlange mye for å gi slipp på Rickie Lambert. Da er mulige angrepssalg nevnt, hvor ofte de største pengene ligger, men det potensielt største salget på Anfield denne sommeren er utvilsomt Raheem Sterling. Skulle Manchester City eller Chelsea bla opp £50M, og det blir akseptert, vil det forandre mye av dynamikken for Liverpools del i dette vinduet.

Benteke er en kraftspiss, og Charlie Austin er det samme, etter at det har vært spekulert i at Liverpool er en av klubbene som vurderer situasjonen til toppscoreren hos QPR. Personlig synes jeg det er mer spennende med en Carlos Tevez for £10M, selv om argentineren er blitt 31 år, men det er verdt å understreke at det kun er Christian Benteke som er blitt nevnt som aktuell foreløpig at de mest seriøse journalistkildene.

EKTE VARE
Fra Kroatia og Italia kommer det stadig rapporter om at Liverpool skal ha blitt enig med både spiller og klubb angående en overgang for Mateo Kovacic fra Inter. Det er selvfølgelig ikke riktig og lukter iherdig arbeid fra agent og kanskje også en klubb som har pengetrøbbel, uten at det skal avvises at Liverpool har hatt følere ute. Kovacic er spennende, noe av en ung Steven Gerrard, men det vil være overraskende om en god svank av transferbudsjettet blir benyttet på en offensiv midtbanespiller.



Joe Gomes virker å være en genuin link, en ung back/midtstopper hos Charlton som er blitt sammenlignet med Rio Ferdinand. Rodgers & Co kan ikke snu ryggen til potensiale, og kanskje er det en spiller som kommer inn mens Sebastian Coates går ut og Tiago Illori trolig tar samme vei.

Nathaniel Clyne er en link som jeg liker, hvor Liverpool etter sigende forventes å øke sitt første bud på om lag £10M. Det er et åpenbart behov for backer av kvalitet i troppen, og også vingbacker om en vil. Martin Montoya hos Barcelona gir meg en følelse av et billigere og dårligere andrevalg, og med risken for å stikke hodet for langt ut gråter jeg ikke over meldingene om at Kieran Trippier går fra Burnley til Tottenham og ikke har kursen mot Merseyside. Trippier kunne sikkert blitt omtalt som et fornuftig kjøp, slik som de spillerne Liverpool allerede har sikret seg i sommer, men «fornuftig» og «potensiale» er ikke favorittordene til de som følger dagens helrøde lag. I spesielle posisjoner behøver man den ekte varen, og det gjelder bl.a. på høyrebacken.

Ekte vare er imidlertid gjerne dyr, og vanskelig å få tak i. Tre spillere har kommet raskt på plass som en del av Liverpools handlevirksomhet før kommende sesong, det kan ta mye lenger tid å få de to-tre neste på plass.