Dette er Jürgen Klopp

Liverpool får en emosjonell, frittalende, offensiv og bestemt type i managerstolen på Anfield.

Jürgen Norbert Klopp, født 16. juni 1967 i Stuttgart, er klubbens 20. manager gjennom alle tider. Han blir også den første fra Tyskland som leder de helrøde fra Merseyside.

Den 1,93 meter høye manageren spilte for Mainz 05 gjennom hele sin aktive karriere, fra 1989 til 2001. I utgangspunktet var han spiss, men i 1995 begynte Klopp å spille i forsvaret. Totalt scoret han 52 ligamål på 337 kamper.

Begynte i Mainz

Da tyskeren, som 34-åring i 2001, la skoene på hylla, tok han over Mainz som førstelagsmanager. Etter femten forskjellige managere det siste tiåret klarte Klopp å beholde jobben i hele sju år, før han selv gikk av etter 2007/2008-sesongen. Ingen har vært Mainz-manager lenger.

Saken fortsetter under.

GOD OGSÅ PÅ BANEN: Den nye Liverpool-sjefen på 1990-tallet. (Video: YouTube/Bundesliga)

Kort tid senere ble Klopp presentert som den nye Borussia Dortmund-manageren. I debutsesongen vant de gulkledde supercupkampen mot de regjerende ligamesterne, Bayern München, og han tok Dortmund fra 13.- til 6.-plass.

Den påfølgende året rykket laget opp enda en plass, til femte, men de to neste sesongene ga ham en spesiell heltestatus. I både 2010/2011- og 2011/2012-sesongen vant nemlig Dortmund den tyske ligaen, noe som var første gang på ni år. Det var 16 år siden sist de vant den to ganger på rad.

Kom til Champions League-finalen

Klopp ledet laget til sølvplass – kun slått av stormakten Bayern München – de to påfølgende sesongene. I løpet av tiden i Dortmund var Klopp med på å vinne den tyske cupen og supercupen (tre ganger), og de kom blant annet til Champions League-finalen i 2013, der Bayern vant etter en scoring minuttet før slutt.

– Atmosfæren var briljant, ting var strålende, været var bra, og alt sammen var okay, men resultatet er så d***t at jeg ikke kan … Ja. Alt annet var bra, sa karismatiske Klopp, dog veldig skuffet, etter finaletapet.

Saken fortsetter under.

NÅDDE CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN: Klopp og Dortmund tapte så vidt for Bayern.

Klopp ble kåret til årets manager i tysk fotball i både 2011 og 2012, og han kom på andreplass i den storstilte kåringen «FIFA World Coach of the Year» i 2013. De tre årene i forveien var det José Mourinho (daværende Real Madrid-sjef), Alex Ferguson (Manchester United) og Vicente del Bosque (Spania) som fikk den samme sølvplassen.

Likevel har Klopp vist at han er noe kontroversiell i den tyske ligaen. Liverpools nye manager er nemlig ikke en mann som tar lett på tvilsomme eller svake dommeravgjørelser. Gjennom årene som manager i Bundesliga har han faktisk sanket bøter – blant annet for tilsnakk overfor dommere – til en sum av hele 58 000 euro.

En forandring for fansen

Trolig har ikke Liverpool hatt en mer frittalende manager siden Bill Shankly var i klubben. Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish og Roy Evans var alle menn av få ord. Graeme Souness var riktignok en hissigpropp, men ikke i samme klasse som den tyske 48-åringen. Gérard Houllier, Rafael Benítez, Roy Hodgson og Brendan Rodgers var alle gentlemen – selv om «Rafa» hadde sine øyeblikk foran pressen.

Med Klopp kan the Kop få oppleve sin tilsynelatende mest emosjonelle manager noensinne. I mars i fjor ble han faktisk sendt på tribunen for åttende (!) gang i managerkarrieren.

Saken fortsetter under.

KAN JUBLE: Klopp er en karakteristisk figur på sidelinja. (Video: YouTube/Bundesliga)

De siste årene har Liverpool-supporterne vent seg til en rolig, elegant stil på sidelinja, der scoringer har vært feiret med måte – mens beskjeder, ofte nedskrevet, har blitt behersket overlevert til spillerne. Nå, med en manager kjent for sitt utagerende kroppsspråk, kan Anfield-publikumet i stedet oppleve noe helt annet.

– Gudestatus i Dortmund

Etter sitt siste år i Dortmund, der laget fikk merke påkjenningen av å selge stjernespillere i tillegg til skader, og hvor det ble 7. plass i ligaen, valgte Klopp å trekke seg for å ta et friår.

– Han hadde nærmest gudestatus i Dortmund, og det var ingen for mistillit for ham. Han kunne ha blitt mye lenger i jobben, men valgte selv å trekke seg. Han følte seg tom og trakk seg da han følte at laget var på sikker grunn, sa Eurosport-kommentator Eivind B. Sundet til liverpool.no.

Fra tiden i Mainz og Dortmund står Klopp med 288 seire på totalt 588 kamper. I Dortmund endte han opp med en seiersprosent på 56,2 – 179 seire – og tapte 70 av de 318 kampene i klubben.

– Jeg tror Klopp er det beste for klubben. Det kan være en fantastisk kombinasjon. Han kan oppnå liknende ting med Liverpool som han gjorde i Dortmund. Klopp og Liverpool vil være et godt par, fortalte Franz Beckenbauer, tyskeren med VM-seier som både trener og spiller, nylig.