Duckenfield med unnskyldning

David Duckenfield innrømmet på dagens likskue at det burde ha vært vurdert nøyere om man skulle ha utsatt avspark og sperre av tunnel på Hillsborough.

«Hvis det var en svikt, da vil jeg komme med en unnskyldning for det», forklarte David Duckenfield i dag. Mannen med det overordnede ansvaret på Hillsborough erkjente tidligere på dagen at han trolig ikke var den rette mannen for jobben, noe ettermiddagens utspørring bare bekreftet ytterligere.

Duckenfield var ny i stillingen i South Yorkshire Police og hadde ikke hatt ansvar for en fotballkamp på ti år, da han ble satt til å lede semifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest på Hillsborough.

Duckenfield skal ha oppsøkt Brian Mole, som ledet tilsvarende kamp året før, men han mente at Mole «sjalu» unnlot å komme med opplysninger som følge av sistnevntes forhold til Sheffield Wednesday.

Spurt om han ikke hadde forberedt seg gjennom å lese rapporten fra sikkerhetsansvarlige i 1988, svarte David Duckenfield at han ikke var klar over at en slik rapport eksisterte. Han var dermed heller ikke klar over at tunnelen inn til Leppings Lane ble stengt av i semifinalen i 1988.

Duckenfield erkjente at man ikke hadde noen klare retningslinjer for når man burde utsette avspark i en kamp og at «man trolig burde ha vært noe mer fleksible».

«Jeg visste ikke forskjellen, ut fra min manglende erfaring, på hvorvidt en tribunedel var full eller overfylt», erkjente Duckenfield videre på spørsmål om han ikke greide å se at de midtre tribunedelene på Leppings Lane var for fulle. Han hevder at de ikke hadde et klart utsyn fra kontrollrommet, og at det var polititjenestemenn både foran og over tribunen som ville ha bedre oversikt.

Duckenfield erkjente at det ikke var noen spesiell plan dersom en tribune ble overfylt, men at en forventet at polititjenestemenn ville ta ansvar og at i «en perfekt verden» ville disse sørge for å fordele tilskuere til de forskjellige tribunedelene. Dette skjedde imidlertid ikke.

Den eneste form for instruks han hadde fått angående fordeling av tilskuere var at disse «ville finne sitt eget nivå».

Duckenfield innrømmet at i ettertid ville han ha sett fordelen med å sette opp sperringer på vei til Leppings Lane. Han erkjente at årsaken til at dette ikke ble gjort var påvirket av det ryktet som fotballsupportere hadde på 70- og 80-tallet og at man måtte ha håndtert uregjerlige fans.

David Duckenfield hadde bare besøkt Hillsborough en gang før kampen. Han hadde da ikke registrert at enden hvor Liverpools fansen skulle være kunne bli en flaskehals, og innrømmet at i etterpåklokskapens navn var dette noe han burde ha sett.

Duckenfield erkjente at det var svikt ved vaktholdet på Hillsborough og at det var han som måtte ta ansvaret for den svikten.