Før kampen: Everton – Liverpool

Her finner du alt av statistikk og informasjon foran Merseyside-derby nummer 225!

Dette blir Liverpools første lokaloppgjør siden Steven Gerrard forlot klubben i sommer. Uten 35-åringen blir det trolig ingen scousere i den røde startelleveren for første gang på 29 år, og det er også store muligheter for at det ikke er lokale spillere i 18-mannstroppen i et derby for første gang siden 1936.

I forrige sesong endte det uavgjort to ganger mellom Merseyside-klubbene. Sist lagene møttes, i februar, ble supporterne vitne til en målløs affære på Goodison Park, i det som var den 100. ligakampen til Brendan Rodgers i Liverpools managerstol.

Ønsker du varsler for mål og viktige hendelser sendt rett til mobilen? Klikk her!

Noen måneder tidligere sendte Gerrard rødtrøyene i ledelsen mot Everton på et frispark foran Anfield Road End, men bortelagets kaptein, Phil Jagielka, utliknet med et drømmemål på overtid.

Det var første gang Everton scoret et betydelig ligamål – en scoring som resulterer i uavgjort eller seier – mot Liverpool etter det 90. minutt siden Dixie Dean gjorde det samme i 1934.

Liverpool har vunnet 88 av de 224 derbyene gjennom historien. De blå står på sin side med 66 seire så langt, mens det 70 ganger har endt med et uavgjortresultat.

Dette blir det 193. møtet mellom klubbene i ligasammenheng. Fra før har de helrøde vunnet 73 ganger mot Evertons 57 seire. Liverpool mot Everton er det mest spilte derbyet i engelsk ligafotball.

I Premier League-æraen har Anfield-klubben gjort det best med 19 derbyseiere på 46 forsøk. Laget fra Goodison Park har slått naboene 9 ganger, og 18 kamper har endt uavgjort.

Hvis det ender med rød borteseier i dag, vil Liverpool stå med like mange seire på Goodison Park mot Everton som de har tapt: 40–40.

Rødtrøyene har bare tapt 3 av de 31 siste Premier League-møtene med de blå hjemme og borte. Alle er imidlertid på Goodison Park, men de er ubeseiret i alle de 9 siste kampene – uansett bane.

I fem av de seks siste oppgjørene har derbyet endt uten en vinner.

Liverpool har vunnet halvparten av de åtte siste ligakampene på dagens kamparena. Én av dem endte med tap.

Merseyside-derbyet byr ofte på mål. Liverpool har hatt minst to fulltreffere i 11 av de 15 siste besøkene på Evertons stadion. Gjennom historien er det faktisk scoret 2,5 mål i snitt per kamp mellom de to klubbene.

Hjemme og borte har Liverpool bare tapt 1 av de 17 siste ligamøtene med blåtrøyene. Det skjedde da Mikel Arteta og Tim Cahill scoret målene på Goodison Park for fem år siden. Siden er de røde ubeseiret i sine 10 siste kamper, uansett turnering, mot Everton.

Det eneste Liverpool-spilleren med hat-trick i en ligakamp på Goodison Park er Ian Rush, som i tillegg nettet fire ganger da de røde vant hele 5–0 i november 1982.

Dixie Dean er foreløpig den siste Everton-spilleren med tre mål mot Liverpool. Det skjedde på Anfield for 84 år siden, der gjestene stakk av med komfortable 3–1. Man må 111 år tilbake i tid, til april 1904, for å finne sist en Everton-spiller scoret hat-trick mot Liverpool på eget gress. Sandy Young klarte det i en 5–2-seier.

Steven Gerrard er den siste spilleren med tre nettkjenninger i ett derby på Merseyside. Den tidligere kapteinen scoret alle målene da Liverpool vant 3–0 på Anfield i mars 2012.

Kun to spillere i dagens Liverpool-stall har tidligere scoret mot Everton ikledd Liverpool-drakt. Daniel Sturridge, med to hjemme og én borte, har tre mål, mens Philippe Coutinho står med målet han scoret på Goodison Park i november 2013.

Lucas Leiva fikk sin Premier League-debut mot nettopp Everton på Goodison Park i oktober 2007. Den kampen vant Liverpool 2–1 etter to straffemål av Dirk Kuyt.

Gjennom karrieren har Daniel Sturridge, i ulike klubber, funnet veien til målet mot Everton seks ganger.

Brendan Rodgers har verken vunnet eller tapt et Merseyside-derby på Goodison Park i løpet av tre forsøk.

26 spillere er blitt utvist i Merseyside-derbyer tidligere. 9 av dem er Liverpool-spillere, mens hele 17 har hatt på seg blå trøye. 20 av de røde kortene har kommet i Premier League-sammenheng. 11 spillere er utvist på de 21 siste kampene.

Men det har ikke vært delt ut noen røde kort i løpet av de åtte siste derbyene.

Sist en spiller ble sendt i dusjen under et derby på Goodison Park, var tidligere Everton-spiller Jack Rodwell i oktober 2011. Igor Biscan er den forrige Liverpool-spilleren som led samme skjebne på den banen. Han ble utvist i april 2001.

Everton har bare scoret mer enn to ganger mot Liverpool i 2 av de 97 siste ligamøtene. De kom i 3–0-seieren i 2006 og i 3–3-kampen i fjor. Begge skjedde på Goodison Park.

Roberto Martínez har møtt Liverpool som manager tolv ganger gjennom karrieren sin. Så langt står spanjolen med to seire.

Alle de ni Everton-triumfene mot Liverpool i Premier League har kommet i første halvdel av sesongen. Sist blåtrøyene vant en ligakamp mot naboene etter nyttår, var i mars 1988 – på Goodison Park.

Romelu Lukaku har truffet blink fire ganger på sine ni møter med Liverpool.

Phil Jagielka kan spille sin 250. ligakamp for Everton i dag, og gjør han det, blir stopperkjempen den 41. spilleren i klubbens historie til å klare det.

Everton er ubeseiret i sine seks siste kamper før derbyet. Det eneste ligatapet denne sesongen har kommet hjemme mot Manchester City. Liverpool har tapt to ligakamper så langt, og ligger poenget bak de blå naboene før kampen.

Målscorere (ligamål i parentes):

Liverpool: Christian Benteke 2 (2), Danny Ings 2 (1), Adam Lallana 2 (0), Daniel Sturridge 2 (2), Philippe Coutinho 1 (1), James Milner 1 (1).

Everton: Romelu Lukaku 6 (4), Steven Naismith 4 (3), Ross Barkley 3 (2), Arouna Koné 2 (2), Gerard Deulofeu 1 (0), Kevin Mirallas 1 (0), selvmål 1 (0).

All statistikk: Ged Rea

Når spilles Merseyside-derbyet?
Oppgjøret har avspark på Goodison Park søndag 4. oktober klokka 14.30.

Hvor kan man se det?
TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo sender kampen. Sky Sports viser den i England.

Hvem skal dømme?
Martin Atkinson skal holde orden på lokaloppgjøret. 44-åringen har dømt ni kamper – sju i Premier League, én i Champions League, én i EM-kvaliken – så langt denne sesongen, og han har foreløpig ikke delt ut røde kort. Atkinson var også dommer da lagene spilte 1–1 på Anfield forrige sesong. Dette er hans første ligakamp med Liverpool denne sesongen.

Ønsker du varsler for mål og viktige hendelser sendt rett til mobilen? Klikk her!