Høydepunkter fra dagen før finalen

Liverpool har spilt 23 semifinaler i FA-Cupen, før møtet med Aston Villa, og vunnet 14 av dem. På de siste 44 årene har det blitt 11 seire og fire tap på 15 forsøk.

FA-Cupen var lenge Liverpools dårlige samvittighet. Riktignok kom de fra Anfield til semifinalene så tidlig som i 1897 og 1899, men første gang en kom seg til finale var i 1914. Da ble det tap mot Burnley, før Arsenal ble for sterke i 1950.

Det tør nå være velkjent at Bill Shankly ledet de da helrøde til sin første triumf på Wembley i 1965, etter at åtte semifinaler hadde gitt tre finaleplasser.

Historien har blitt lysere angående FA-Cupen siden, og hvis vi ser på årene siden «Tippekampen» har 15 semifinaler gitt 11 seire og fire tap. De fem siste gangene som Liverpool har stått foran det nest siste hinderet, da har de kommet over. Forsøk nummer 16 kommer mot Aston Villa på søndag.

Vi har sett litt på de 11 siste gangene hvor Liverpool Football Club har spilt seg til en finale i verdens eldste turnering.

1971
Liverpool – Everton 2-1: Verdensmester Alan Ball ga de blå ledelsen i 1.omgang på Old Trafford, men «the unlikely lads» Alun Evans og Brian Hall snudde det for de røde etter pause. Dette var det «nye» laget til Bill Shankly og Evans var blitt kjøpt inn som den første tenåring for £100.000 fra Wolves, men det ble aldri noen suksess. For Hall var seiersmålet hans første scoring med en liverbird på brystet.

1974
Liverpool – Leicester 0-0, 3-1: 11 år tidligere hadde lagene møttes i tilsvarende kamp da en annen verdensmester, Gordon Banks, hadde stått imot alle tilnærminger fra Liverpools angripere og ledet sitt lag til 1-0 seier. Nå var en annen landslagskeeper i mål for et lag som de røde alltid syntes å slite med, i form av Peter Shilton. Det ble 0-0 i første kamp og det var også målløst etter 45 minutter i returen. Hall scoret igjen for Liverpool i en semifinale, like etter pause, men den langhårede vingen Len Glover kvitterte nesten umiddelbart for Leicester. Så kom situasjonen som folk ennå prater om. På et tåkefullt Villa Park sendte Kevin Keegan et fremspill fra makker John Toshack på volley over en Shilton som stod nokså langt ute. Peter Shilton hadde enutradisjonell helhvit keeperdrakt og det var de som mente at det hjalp Keegan til å få øye på sisteskansen. Toshack avgjorde definitivt noen få minutter før slutt.

1977
Liverpool – Everton 2-2, 3-0: Igjen hadde trekningen sørget for at det var utelukket med Merseyside finale på Wembley. Et Liverpool som kjempet om The Treble virket slitne i den første kampen, selv om Terry McDermott ga dem ledelsen med hva som ble kåret til årets mål, etter en flott vending og delikat lobb fra 16 meter. McKenzie utlignet, Case sørget for ny ledelse, Rioch utlignet igjen, før dramatikken som blå supportere fortsatt snakker kom i sluttsekundene. Bryan Hamilton satte ballen i mål, men dommer Clive Thomas annullerte, og fortsatt tror jeg ingen vet om det var for hands eller offside, og begge avgjørelser ville trolig vært feil. I omkampen var det grei skuring for Liverpool med scoringer av Neal (straffe), Case og Ray Kennedy.

1986
Liverpool – Southampton 2-0: Peter Shilton var igjen nærmest som en levende vegg i 90 minutter, Jimmy Case gjorde hva han kunne for igjen å stikke kjepper i hjulene mot sitt gamle lag i FA-Cupen, mens senere Liverpool-kaptein Mark Wright pådro seg et benbrudd som gjorde at han mistet VM i Mexico. Det høres kanskje dramatisk ut, men Liverpool dominerte og to kjappe mål av scoringskongen Ian Rush gjorde at dette føltes som en transportetappe. På Merseyside var man mest opptatt av at det for første gang i historien ville bli en finale i FA-Cupen mellom Liverpool og Everton.

1988
Liverpool – Nottingham Forest 2-1: Kenny Dalglish hadde fem hele sesonger med lang boblejakke i sin første periode som manager for Liverpool, og førte laget til semifinale i FA-Cupen under fire av sesongene. Med John Barnes i storform var det John Aldridge som scoret målene, det ene på straffespark, mens Nigel Clough reduserte for Forest.

1989
Liverpool – Nottingham Forest 3-1: Noen vil hevde at dette var en kamp som ikke skulle bli spilt, etter at semifinalen først ble stoppet etter seks minutter på Hillsborough, men når den først ble det var det en kamp som Liverpool «måtte» vinne. Ikke minst gjaldt det scouserne John Aldridge og Steve McMahon, Aldo scoret to nye mål i semifinalen og rufset håret til Brian Laws etter at han sendte den tredje ballen i eget nett, mens McMahon var banens beste.

1992
Liverpool – Portsmouth 1-1, 0-0: Med Graeme Souness som manager var Liverpool i knestående, men hadde fått karret seg til semifinalen i cupen etter bl.a. omkamper mot Bristol Rovers og Ipswich, samt en knepen seier mot Aston Villa i kvartfinalen. Det stod 0-0 etter 90 minutter i den første kampen, før Portsmouths beste Darren Anderton scoret det første målet i ekstraomgangene. To gode kamper mot Liverpool bidro trolig sterkt til at han innen neste sesong hadde gått fra laget som var midt på tabellen i 2.divisjon til Tottenham. Ikke for første gang scoret imidlertid Ronnie Whelan et avgjørende mål da han var fremme på returen av et strålende frispark fra John Barnes som smalt i stolpen. Det ble ingen mål i omkampen, og da Portsmouth misset tre av fire forsøk sørget rutinerte folk som Barnes, Rush og Saunders at det ble finale til de helrøde.

1996
Liverpool – Aston Villa 3-0: Med spesielt 20 år gamle Robbie Fowler i sitt ess hadde Liverpool banket inn 16 scoringer på de foregående rundene. Robbie stupheadet tidlig inn ledermålet mot Villa, som lenge hang i tauene og overlevde bl.a. et kanonskudd fra John Barnes som traff krysset, men et herlig skudd i vinkelen fra Fowler punkterte en kamp hvor Jason McAteer ytterligere pyntet på resultatet.

2001
Liverpool – Wycombe 2-1: Det var historien om David og Goliat hvor Wycombe fra tredje nivå i tillegg hadde Lawrie Sanchez, mannen som ble matchvinner for Wimbledon mot Liverpool i 1988, som manager. Med et kvarter igjen av ordinær tid stod det fortsatt 0-0 på Villa Park, i en spillemessig ordinær kamp, før Emile Heskey og Robbie Fowler sendte Liverpool et skritt videre på veien mot tre cuptriumfer.

2006
Liverpool- Chelsea 2-1: Rafa Benitez elsket å slå Chelsea og José Mourinho i semifinaler, og dette var nok en klassiker. John Arne Riise la inn et nytt mål i sin imponerende scorings-CV for Liverpool med et smart frispark, mens Luis Garcia igjen scoret et avgjørende mål mot de blå fra London i en semi. Denne gang var det heller ingen som helst tvil om at ballen var over streken. En redusering fra Didier Drogba kunne ikke hindre at det var Liverpool som kunne reise til Cardiff og Millennium Stadium.

2012
Liverpool – Everton 2-1: Det var historien som gjentok seg. Kenny Dalglish var kommet inn som manager og det ble en ny semifinale i FA-Cupen, og vanen tro gjorde Liverpool det på den vanskelige måten. Everton ledet ved pause, men det dyrkjøpte paret Luis Suarez og Andy Carroll snudde det i 2.omgang. Trolig det nærmeste duoen har lignet en suksess, hvor Suarez bare ble bedre og bedre mens Carroll i første rekke vil bli husket for headingen som senket de blå etter 87 minutter. Det ble også en stor dag for Brad Jones, som vikarierte i målet, etter å ha mistet en sønn ikke lang tid i forveien.