Jansrud: - Jeg kjenner jeg gleder meg!

Kjetil Jansrud støtter bytte av manager og mener det kan bli magisk med Jürgen Klopp hvis klubben er villig til å gi ham nødvendig spillerom og spillergruppa tar til seg fotballfilosofien hans.

Norges beste Liverpoolsupporter på ski har fulgt Liverpool FC tett i mange år og er klar for managerbytte og ny kurs. Slik besvarte han spørsmålene fra Liverpool.no mellom treningsøktene og forberedelsene til en ny vintersesong:

Hvor mange kamper og hvor godt får du fulgt med på Liverpool mellom treninger og forberedelser til egne konkurranser?

- I løpet av en vanlig sesong ser jeg de fleste kampene. De eneste jeg sliter med å få se er 14:30-kampene da de ofte kolliderer med premieutdeling og diverse som skjer etter rennene. I treningsoppkjøringen sitter jeg klistret hver kamp. Jeg har Sumo abonnement og med litt lure programmer (som forøvrig er helt lovlige) får jeg fulgt med på det meste!

VI MISTET MYE PÅ KORT TID

Liverpool nøt en eventyrlig opptur i 2013-14. Vi spilte en fantastisk fotball og trøkket rundt hele klubben var enormt. Det endte med et gedigent mageplask i vår med en beskjeden sjetteplass. Hva var hovedårsakene til fiaskosesongen, slik du ser det?

- Det er vanskelig å analysere fra utsiden, men jeg har noen lettbente teorier.  Først og fremst er det overraskende hvordan et lag kollektivt kan miste så mye i løpet av såpass kort tid. Som idrettsutøver skal man holde et høyt toppnivå og et høyt bunnivå slik at man nettopp unngår det som skjedde med oss sist sesong. På en annen side er fotball et spill hvor du er avhengig av en homogen gruppe spillere. Det virket som om, der det sist sesong var spillere som stolte på hverandre, ble det nå mye usikkerhet, nesten som om de etablerte spillerne ikke hadde troen på at de nye holdt høyt nok nivå. Da blir man litt usikker i spillestilen, litt mer nervøse og blir ribbet for det kreative offensive spillet der hver eneste spiller visste hvor han hadde medspillerne. Samtidig er det jo slik at dette er trenbart. Det bekymrer meg når mye av det dårlige spillet vi så i løpet av sist sesong fortsetter inn i denne sesongen. Da må det være en brist et eller annet sted, og antall treningstimer er det letteste stedet å lete. Gjør man ikke jobben, kommer heller ikke resultatene. De aller fleste fotballmennesker som leser en slik uttalelse kontrer med hvor tøft det er å spille fotball og ikke minst spille to kamper i uken. Samtidig kan man snu det på hodet - fotball er et spill der man kan bruke uendelige timer på taktikk, pasningsspill, avslutningsteknikk og mer, uten en stor fysisk påkjennelse. Fra mitt ståsted mener jeg det skulle være lett å fylle en dag fra 8-16 med diverse trening, og hever man 50 millioner kroner i året på sporten sin bør det være forventet at man bruker like mye tid på den som alle andre i samfunnet gjør på sin jobb.

(saken fortsetter under bildet)

Kjetil Jansrud i Liverpools hjemmegarderobe (bilde: privat)

Hva tenker du om at Brendan fikk sparken åtte ligakamper inn i ny sesong – relativt kort tid etter sommerens evaluering?

- Å miste jobben etter åtte ligakamper med den poengsummen vi hadde, er ikke bare relativt kort tid. Det er kort tid. Derimot kom ikke sparkingen som en overraskelse. Jeg tror FSG har planlagt for dette over lang tid (forhåpentligvis) og fant ut at en landskamppause og tiden på året passet dem godt. Klopp har faktisk fremdeles en mulighet til å vinne, og får et helt annet utgangspunkt enn hvis han måtte snu en håpløs tabellsituasjon. Når det er sagt viste Liverpool under Brendan tidvis at de hører med i det beste selskap. Det ble spilt noe vanvittig fotball i perioder og selv om jeg personlig syntes det var greit å gi Rodgers sparken, har han gitt oss mange gode stunder. Dessverre har det også vært mange dårlige, og det er de man gjerne husker.

MAN FÅR DET MAN FORTJENER I IDRETT

Det har vært mange diskusjoner i kjølvannet av Brendans avskjed blant annet rundt transferkomite og eierskap. Er det andre endringer i klubben du kunne tenke deg bortsett fra bytte av manager?

- Jeg tror det er mange endringer klubben kunne trengt, for 10 år siden. Vi Liverpool supportere må innfinne oss i at vi ikke har en stadion eller fasilitetene som de andre store klubbene i England. Det er en massiv utfordring. Både når det gjelder det økonomiske, men også når det gjelder videreutvikling av førstelaget.  Jeg synes våre eiere virker fornuftige inntil videre, men vi må stikke fingeren i jorda og forstå at per i dag klarer ikke Liverpool å kjøpe de beste spillerne. Vi klarer ikke å gi de høye nok lønninger. Da må vi skape selv, og den eneste måten å skape noe på er å innse at man henger etter og ta et kollektivt tak hva angår trening. Her har jeg hatt mang en diskusjon sammen med mine supportervenner, og svarene blir ofte lengre enn det som kan gjengis her. Poenget er at vi de siste årene ikke har vært gode nok. Videre er det heller ikke flaks eller uflaks i idrett. Man får det man fortjener - og da blir det spennende å se om Klopp klarer å røske opp noen røtter, både fysisk og mentalt slik at både klubbledelse og spillergruppe forstår det.

I går kveld ble Jürgen Klopp ansatt som ny manager på Anfield. Hvorfor tror du valget falt på ham og hva er din egen magefølelse rundt ansettelsen?

- Jeg tror Klopp har utmerket seg internasjonalt med sin måte å være manager på. Han er engasjert og har tidligere gjort en forandring med Dortmund og FSG håper vel han kan gjøre det igjen med Liverpool. Samtidig har han mer erfaring fra de store turneringene enn Brendan Rodgers og er enda tydeligere i hvordan han vil drive klubben fremover. Magefølelsen min er god vedrørende Klopp selv, men magefølelsen er mer beskjeden hva angår hans stilling. Om Liverpool er villige til å gi han spillerommet han trenger, og om spillergruppen tar til seg det han sier, vil det bli magisk. Om ikke får vi et kjempeproblem. Når det går dårlig med Klopp går det jo virkelig dårlig. Dortmund klarte så vidt å holde seg i Bundesliga i hans siste sesong, og ikke alle husker at han kjørte Mainz ned i grusen.

EN KUNST Å FÅ ALLE TIL Å DRA I SAMME RETNING

Som idrettsutøver selv, hvordan fremstår Klopp som trener og ledertype? Ser du spesielle egenskaper i ham som du mener vi trenger?

- Han er åpenbart karismatisk, og virker til å ha en fin balanse mellom det å ta spillere til seg og gi de varme, samtidig som han har hatt noen sinneutbrudd av en annen verden. Det liker jeg! Selv om jeg er fra en individuell idrett har jeg opplevd mange forskjellige ledere og det kreves noe helt spesielt for å håndtere forskjellige typer atleter. Det er en kunst å få et lag bestående av mange sære individer til å dra i samme retning. Men er det en spesiell egenskap Klopp virker å ha, er det vel kanskje det. Jeg kjenner jeg gleder meg og jeg gleder meg aller mest til å se hvilke spillere som nå kommer til å blomstre under han.

(saken fortsetter under bildet)

- Kommer Barcelona på banen har jeg ingen problem med å se at han ønsker å gå dit. Da er det bare å cashe inn og ønske han lykke til. Det er en slik klubb vi har blitt.

Hvordan synes du det siste året har vært for din favorittspiller i drakt nummer 10? Frykter du han blir neste profil som forsvinner eller klarer vi å snu trenden med å selge den type spillere?

- Coutinho har tidvis vært enormt bra, men tidvis også utrolig dårlig. Der vi for noen år tilbake hadde et lag med flere klassespillere virker det som om det nå blir lettere og lettere for motstanderen å markere ut våre gode spillere. Det så man sist med Sterling, og nå med Coutinho. De sliter når de ikke får rommet de ønsker seg, og i år har vår nummer 10 virket tidvis ute av form. Jeg tror forøvrig det kommer til å løsne. Klopp liker ofte å spille med tre sentrale offensive midtbanespillere og det kan gjøre det vanskeligere for motstanderen å markere ut Countinho. Skjer det, tipper jeg han er tilbake i godt slag.  Ellers blir det vanskelig å holde på han. Vi har sett det før og det vil gjenta seg. Kommer Barcelona på banen har jeg ingen problem med å se at han ønsker å gå dit. Da er det bare å cashe inn og ønske han lykke til. Det er en slik klubb vi har blitt, og det må vi som supportere akseptere, før vi forhåpentligvis om noen år klarer å løfte den spillergruppen vi har såpass at vi har klassedekning over alt.

Følg Kjetil Jansrud på sosiale medier
Offisiell hjemmesiden: www.kjetil-jansrud.com
Twitter: @Kjansrud
Instagram: KJANSRUD