Målscorer øverst på ønskelisten

Vi har sett ned i glasskulen og tatt en vurdering på hvilke spillertyper og hvilke spillere som kan være mest aktuelle å hente til Anfield kommende sommer.

Brendan Rodgers har selv sagt det, antallet nye spillere som kjøpes av Liverpool sommeren 2015 vil bli færre enn under sommeren 2014. Mens det da ble lagt vekt på å prøve å fylle ut troppen, vil det nå fokuseres mer på kvalitet enn kvantitet. Manageren har også gjort det klart at de røde er nødt til å gjøre noe med den manglende angrepskraften som har vært på Anfield i inneværende sesong.

Det er uvisst hvor mye penger som blir stilt til rådighet, men et normalt budsjett siden FSG kom ligger gjerne på omkring £20-30M netto, noe faktisk også var tilfellet for et år siden da Luis Suarez ble solgt for £75M.

Liverpool vil søke å få vekk en rekke spillere som ikke lenger blir vurdert gode nok for en startellever, inkludert flere som har vært ute på lån. Store lønnsutgifter vil også bli frigitt ved at spillere som Steven Gerrard og Glen Johnson forlater klubber, mens det er først og fremst angrepsspillere en vil håpe kan gi en del ekstra cash. Bildet vil selvfølgelig forandres totalt dersom Raheem Sterling selges for £50M+, men i våre betraktninger er han Liverpool-spiller også til neste sesong.

Slik vi tolker det er Liverpool ute etter å styrke troppen med en spiller i hver lagdel, minst. En merker at de røde linkes til en rekke spillere som vil være uten kontrakt etter denne sesongen, og som kan antyde noe også Rodgers har vært inne på, at de økonomiske musklene til rådighet trolig i hovedsak vil brukes på en eller to spillere.

ANGREP – ET STORKJØP
Liverpool vil gjerne kvitte seg med både Mario Balotelli, Fabio Borini, Rickie Lambert og Iago Aspas. Hvordan det vil fungere i praksis gjenstår å se, men vi vil holde det for sannsynlig at Daniel Sturridge kan få tre nye og mulige rekkekamerater til neste sesong. Divock Origi kommer definitivt etter sitt utlån til Lille, mens seriøse kilder fortsatt linker Danny Ings fra Burnley på Bosman. Origi er imidlertid en ung spiller med rått potensial, mens Ings er en ærlig og hardt arbeidende spiss men ikke noe selvskrevent førstevalg i en klubb som LFC. Det store navnet som Rodgers har gitt antydninger om gjenstår derfor.

Edison Cavani (PSG), Jackson Martinez (Porto) og Christian Benteke (Aston Villa) er bokstavelig talt sterke spisser som er blitt linket til Anfield, og som passer å spille alene på topp men ikke er helt den bevegelige spissen som har vært modell for «prosjektet» til Brendan Rodgers.

Da passer kanskje den lille kraftpluggen Alexandre Lacazette (Lyon) bedre, eller også sterkt linkede Memphis Depay (PSV). Begge er typer som har mye av en ving i seg og som først de siste årene er blitt renere målscorere og som denne sesongen har herjet på scoringslistene i Frankrike og Nederland.

Vurdering: Origi kommer inn, mens det virker logisk at Ings er på ønskelisten som en av erstatterne til nevnte spillerne som ikke har prestert. Vil Liverpool bruke £20M på en ving/spiss som Depay og i tillegg bla opp et stort beløp for en mer typisk goalgetter? Det virker lite trolig. Spillere som Bolasie (Crystal Palace) og Pedro (Barcelona) er løselig nevnt, men det virker ikke logisk når en allerede har spillere som Coutinho, Sterling, Ibe og Lallana. En ser for seg en angrepskvartett å velge mellom fra Sturridge, stort kjøp, Origi og Ings. Memphis Depay synes å være favoritten nå, mens vi synes en type som Lacazette virker veldig spennende. For Liverpool vil trolig de fleste av de som nå er nevnt være på ei liste, og så blir det snakk om tilgjengelighet og økonomi.



MIDTBANE – PENGER BLIR SPART
Her virker det mer uoversiktlig. Steven Gerrard reiser til USA og kanskje forsvinner også Lucas. Det er mange røde fans som savner en type som Javier Mascherano, et skikkelig råskinn av et anker som tar det som en personlig fornærmelse hver gang en motspiller kommer forbi seg, men Brendan Rodgers har ingen tradisjon for å benytte en slik type spiller.

Dynamoen Radja Nainggolan (Roma) er nevnt, likeså Asier Illarramendi (Real Madrid). En personlig favoritt er William Carvalho hos Sporting, og Morgan Schneiderlin er en annen flott type, selv om Southampton vel må være dritlei at de ringer fra den røde delen av Liverpool 4. De lokale journalistene mener imidlertid at det ligger an til at James Milner kommer på Bosman fra Manchester City og vil få tildelt en sentral rolle.

Vurdering: James Milner er en ærlig og allsidig spiller, men dersom han blir den eneste som kommer inn på midtbanen blir det neppe mottatt med trompeter og basuner fra The Kop. Jordan Henderson blir trolig lagets kaptein til neste sesong og Joe Allen har en høy stjerne hos manageren, mens en har to av klubbens beste ungdommer i Jordan Rossiter og Jordan Williams i bakgrunnen, likevel har det vært et skrikende behov for en personlighet sentralt i banen etter at Gerrard passerte toppen. Kanskje er Emre Can i tankene til Rodgers. Vi håper vi tar feil, men følelsen er at det ikke blir brukt mye midler til å forsterke maskinrommet før neste sesong.

BACKER – SOLID LØSNING
Johnson, Enrique, Flanagan og Manquillo vil trolig ikke være i troppen ved sesongstart i august, av ulike årsaker. Wisdom er ikke god nok etter vår oppfatning og Moreno har ikke hatt en imponerende første sesong. Can kan spille mange plasser, men er ikke best på sidene av en bakre firer. Skulle Liverpool spille med tre bak er situasjonen forandret, men likevel er behovet for å hente inn minst en back åpenbart.

Liverpool har vært linket til få backer nå i vår, med Martin Montoya hos Barcelona et navn som har gått igjen. Montoya kan spille på begge sidene og er bl.a. reserve for Dani Alves, som det også har vært spekulert i dersom brasilianeren forlater Camp Nou.

Vurdering: Med Skrtel, Lovren, Sakho og også Can tror vi ikke midtstopper er prioritert på kjøpslistene til Liverpool, men det skulle vært interessant hvilke tanker Brendan Rodgers har for backplassene til neste sesong. Leser en mellom linjene er det mest aktuelt med en heller rimelig løsning for en solid spiller som gjerne kan dekke begge sidene.

KEEPER – RESERVE FOR MIGNOLET
Petr Cech (Chelsea), Neto (Fiorentina) og Mathew Ryan (Brugge), felles for de tre er at de er linket til Liverpool og alle keepere på jakt etter en ny klubb. Rodgers vil i det minste søke etter en keeper som vil være en bedre reserve og konkurrent for Simon Mignolet enn hva Brad Jones er.

Vurdering: Cech vil utvilsomt være han mange ønsker til Anfield, men vil helt sikkert være den som blir dyrest å hente. Konkurransen om å få tsjekkeren vil i tillegg være hard, og Chelsea pleier også å være motvillige til å la sine spillere gå til konkurrenter. Det lukter en billigere løsning for en yngre type som for eksempel Mathew Ryan.

Kommentar:
Liverpool vil prioritere å få inn målscorere, hvor et stort navn ventes i tillegg til Divock Origi tilbake fra lån. Et øvrig alternativ og antall tredje- eller fjerdevalg som en Danny Ings kan avhenge av om Rodgers får kvittet seg med Balotelli, Borini & Co. Størstedelen av transferbudsjettet vil bli brukt der, men en er også på utkikk etter å dekke opp på sentral midtbane og på en backplass. Kanskje kan en håpe på et profilert navn ment som erstatter for Steven Gerrard. I tillegg ventes en keeper inn, trolig mer en vikar heller enn en erstatter for Simon Mignolet.