Når spilles lokalderbyet?

Dette er et spørsmål supporterklubben til stadighet får fra sine medlemmer. Svaret er at det er det ingen som vet – ennå.

Liverpools hjemmekamp mot Everton er som kjent terminfestet til 28.februar, men det er langt fra sikkert at kampen kommer til å bli spilt denne dagen. Samme dag spilles nemlig ligacupfinalen på Wembley, og som kjent har begge Merseyside-lagene spilt seg frem til semifinalen i turneringen. Liverpool møter Stoke over to semifinaler som spilles henholdsvis 5. og 26.januar, mens Everton og Manchester City gjør opp seg i mellom om den andre finalebilletten henholdsvis 6. og 27.januar.

Dette betyr i klartekst at BÅDE Liverpool og Everton må tape sine semifinaler skal lokaloppgjøret bli spilt den datoen kampen er satt opp på nå. Dersom ett av de to lagene fra Liverpool kvalifiserer seg til ligacupfinalen på Wembley spilles Merseyside-derbyet IKKE den 28.februar.

Dersom ett eller begge Liverpool-lagene tar seg til finalen i ligacupen må Premier League finne en ny dato for Anfield-derbyet, og det trenger ikke å bli så lett. I alle fall ikke dersom Liverpool skulle henge med i Europa League utover våren, og en eller begge Merseyside-klubbene også gjør det bra i FA-cupen.

Høyst sannsynlig vil Liverpool v Everton bli spilt en midtuke – tirsdag eller onsdag – dersom ett eller begge Liverpool-lagene spiller seg til ligacupfinalen. Slik oppsettet er for Europa League utover våren, er det imidlertid svært få ledige midtuker dersom Liverpool henger med i turneringen helt til siste slutt.

Per dags dato er det kun i uke 6, 12, 13, 16 og 19 at det ikke spilles Europa League eller Premier League fra før.

Avgjørelsen om en eventuell ny kampdato for lokaloppgjøret vil ikke tas før man vet utfallet av semifinalene. Altså tidligst rundt 28-29.januar.

Vi tror det er lite sannsynlig at kampen blir flyttet frem i tid, til uke 6, ikke minst fordi flyttingen da blir gjort med bare halvannen ukes varsel frem til kampen skal spilles, noe som synes å være i knappeste laget.

Uke 12 er påskeuken, og i påskehelgen skal det spilles landskamper, og dermed kan man trolig ikke terminfeste derbyet til denne uken. Hvorvidt det er aktuelt med et derby i uke 13, bare 2-3 dager etter disse landskampene, er også høyst usikkert. Dermed synes det kanskje som uke 16 peker seg ut som den mest aktuelle midtuken, mellom matchene mot Bournemouth og Newcastle i mars. Alternativet, uke 19, er nemlig uken før siste ligarunde.

En annen mulighet kan være helgen 20.-21.februar. Det betinger imidlertid at begge klubbene ryker ut av FA-cupen før 5.runde, som spilles den helgen. 4.runde spilles for øvrig siste helgen i januar, og 3.runde andre helgen i januar.

Dersom begge klubbene henger med i FA-cupen kan også omkamper der forkludre situasjonen ytterligere. 

Vårt råd til supportere som skal på derbyet blir derfor å ha is i magen med å ta ut feriedager og foreta fly- og hotellbestillinger (i alle fall om dette ikke kan avbestilles) til etter at semfinalene i ligacupen er ferdigspilt i slutten av januar. 

NB: En annen Liverpool-kamp som står i fare for å lide samme skjebne, og bli flyttet til midtuke, er hjemmekampen mot Chelsea andre helgen i mars. FA-cupens 6.runde spilles nemlig den helgen, så dersom ett eller begge lagene er involvert der må det ryddes plass i terminlisten til enda en midtuke-kamp. Da er uke 16 og uke 19 igjen de mest aktuelle ukene dersom en eller begge klubbene fortsatt er med i europacupene.