Oppfordrer fansen til moderat alkoholinntak

Everton og Merseyside-politiet er åpen om planene sine for å holde lokaloppgjøret, som sparkes i gang senere enn vanlig, fritt for bråk. Tiden for alkoholsalget i pausen halveres.

Politiet ønsket lenge å flytte avsparkstidspunktet for kampen mellom Everton og Liverpool kommende lørdag, men de fikk ikke gehør for forslaget om å begynne tidligere på dagen.

Grunnen til politiets forespørsler overfor Premier League er frykten for unødvendig trøbbel linket til alkohol. Ettersom oppgjøret sparkes i gang klokka 17.30 engelsk tid, får begge lags supportere mye mer tid til å innta alkohol før kampen. Det er noe politiet tror kan skape en ekstra og ondsinnet gnist på tribunene i derbyet.

Nå ber arrangøren og politiet om at de tilreisende supporterne «ikke drikker overdrevent mye» før kampen. Og i pausen under kampen kommer Everton til å begrense alkoholsalget til femten minutter, melder Liverpool Echo.

Les også: Everton avduker minneplakett for de 96

– Det er visse ting vi gjør slike kamper, og derbyet selvfølgelig blant dem. Dette er en vanlig Premier League-kamp, og arenareglene opprettholdes. Og det betyr at Liverpool-supportere ikke får sitte blant hjemmefansen. Dersom de befinner seg på noen hjemmeområder, kan de blitt fjernet hvis det byr på problemer, sier Dave Lewis, sikkerhetsansvarlig i Everton FC, ifølge lokalavisen.

Han påpeker at det er helt vanlig på samtlige Premier League-stadioner. Forskjellen blir at alkoholsalget i pausen halveres. Vanligvis varer det i en halvtime; på lørdag stoppes salget etter et kvarter.

– Men alkohol kommer fortsatt til å være tilgjengelig før avspark og i pausen hvis alle oppfører seg slik de skal. Vi satser alltid på at Goodison Park er en sikker plass å besøke, og hovedmålet vårt er at alle kommer hit, nyter kampen i trygghet, og, det viktigste av alt, reiser hjem like hel, forklarer Lewis.

– Vi kommer til å gripe inn mot individer som noen ganger svikter oss. Tidligere har folk dessverre kastet ting inn på banen eller kommet selv ned på gresset. Det er uakseptabelt. Det viser klubben på en negativ måte, og disse folkene skuffer klubben sin.

– Ikke overdriv

Politiet forteller at de skal opptre med autoritet på en rettferdig og hyggelig måte, «slik det alltid er under fotballkamper på Merseyside», sier Chris Markey, politioverbetjent i Liverpool. Han forteller at det ikke var noen større problemer da lagene møttes i september i fjor.

– Og jeg er sikker på at supporterne av begge klubber, som ambassadører, ønsker å styrke Merseyside-fotballens rykte for klubbene og byen mens de bidrar til god atmosfære inne på stadion, sier Markey.

– Fansen har fått mer tid til å sosialisere og drikke før kampen. Alt dette er en del av kampdagopplevelsen, men jeg oppfordrer supporterne til å ikke overdrive med drikkingen, noe som kan resultere i en lite sosial, eller kanskje kriminell, oppførsel.

– Jeg vil også minne alle supporterne på at fulle mennesker ikke får adgang inn til stadion, legger han til.