På denne statistikken scorer Lovren høyt

Dejan Lovren har måttet tåle mye kritikk etter at han ble Liverpool-spiller. Men ifølge ny statistikkanalyse, var han den beste midtstopperen i Premier League denne sesongen.

Det er mange som har stilt spørsmål med Dejan Lovrens form i Liverpool-trøya denne sesongen, men ifølge CIES Football Observatorys nye undersøkelse har han vært Europas 12. beste midtstopper i 2014/2015-sesongen.

Han er dessuten den beste, og eneste, som er med på oversikten fra Premier League.

CIES Football Observatory har siden 2010 sammenlignet statistikk fra de fem største ligaen i Europa, Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1 og Bundesliga.

Ifølge CIES selv fokuserer undersøkelsen de har gjort på "volumet og effektiviteten av nøkkelhendelser i spillet". Undersøkelsen fokuserer først på lagstatistikk, før den går videre på enkeltspillere. Slik skal den fange opp mer enn spillerstatistikken i seg selv gir, ifølge dem. 

Bare spillere som har vært med i 60 prosent av antall spilte minutt i sesongen er med på rangeringen.

For midtstoppere er det muligheten for å minimere scoringsmuligheter, duellstyrke og pasningsspill som er vektlagt blant seks kriterier spillerne undersøkes i. Dermed blir antall taklinger, og prosenten av suksessfulle taklinger blant annet tatt med i betraktningen. De andre kriteriene er skudd, skapte sjanser og driblinger. 

I oversikten er bare plasseringen til Lovren offentliggjort, men ikke hvordan han scoret på de ulike kriteriene. 

Ifølge undersøkelsen var Thiago Silva den beste midtstopperen, foran Jerome Boateng. Men Lovrens plassering, har vakt mest oppsikt i britiske medier etter at statistikken ble sendt ut mandag.

Statistikk kan selvfølgelig tolkes på mange ulike måter, og tar selvsagt ikke hensyn til helhetsintrykk i kampene. På Liverpool.nos spillerbørs for inneværende sesong ligger for eksempel Lovren på et snitt på 5,39, noe som er bak stopperkollegaene Skrtel med 6,39 og Sakho med 6,36. Se sesongstatistikken vår her. 

Liverpool ligger for øvrig på 22. plass på oversikten over de "farligste" lagene, der man har analysert sjansene og ikke bare scoringene og skuddene. Barcelona, Juventus og PSG er på de tre øverste plassene. Liverpool ligger også på 4. plass på duell-spill.

I angrep er det Barcelonas Lionel Messi og Real Madrids Cristiano Ronaldo, som er på første og andreplass, med den tidligere Liverpool-stjernen Luis Suarez like bak.

Se hele undersøkelsen fra CIES (Centre for Sports Studies ved Neuchâtel univeristetet i Sveits) her.