Redaktør Flatin: - Riktig av FSG å agere nå

Kopite-redaktør Torbjørn Flatin mener det var riktig av FSG å agere nå, og håper at en ny manager kan redde sesongen.

Mye tyder på at eierne bestemte seg etter Carlisle-kampen. Hva synes du om tidspunktet å sparke Rodgers på, åtte kamper inn i sesongen? Burde de gitt ham mer tid eller gjort det unna allerede i sommer?

- I etterpåklokskapens navn ville det vært riktig å sparke ham i sommer, men under tvil var jeg en av dem som da mente han fortjente en sjanse til med bakgrunn i hva hans lag presterte i Premier League i 2013/14. Jeg forstår argumentet med at åtte kamper er svært kort tid for en manager som har fått fornyet tillit, inkludert penger til nye spillere og hjemmel til å skifte ut sin nærmeste stab, men det er et større bilde her. Vi kan si at det var kort tid og at laget ikke er hektet av i ligaen, men samtidig brukte Rodgers fem kamper på å bytte ut halve den bakre fireren som han hadde satset på under pre-season, gå over til tre bak, og igjen vise at han famlet etter å finne riktig lag og riktig formasjon. Jeg tror majoriteten av fansen var gått lei et lag som nesten aldri maktet å score mer enn et mål i en kamp lenger, alltid synes sårbare for en defensiv feil, og i det hele og store underpresterte kontinuerlig. Det var en generell oppfatning av at tilliten til at Brendan Rodgers var borte og at han ikke ville greie å snu dette. Slik sett er følelsen at det var riktig av FSG å agere nå, med håp om at en ny manager kan redde mye av sesongen.

Ifølge Barrett måtte Rodgers gå med på et slags kompromiss for å hente spillerne han selv ønsket. Etter 2. plassen i 2014 feilet de, komitéen inkludert, på markedet da Suárez ble solgt, og Liverpool ble straffet sportslig. Men det er «bare» Rodgers som må gå. Hva synes du om eiernes behandling av Rodgers totalt sett?

- Jeg har mislikt den såkalte «transferkomiteen» fra dag en. Det er klart at en manager må ha medarbeidere han lytter til og støtter seg på, men generelt har det vært alt for mange kokker i styre og stell på Anfield under FSG. For meg fraviker det likevel ikke Brendan Rodgers fra noe skyld. Hvis det er slik at det skal ha blitt kjøpt inn spillere som manageren ikke vil ha, uten at Rodgers gjorde noe med det, da er han for veik til lede Liverpool FC i mine øyne. Det er han som har det sportslige ansvaret, uansett hvordan du snur og vender på det. Jeg håper det nå kan bli en gjennomgang av hvordan klubber arbeider i forbindelse med transfers og en vil tro at det vil være et meget sentralt emne for mannen som kommer inn.



 - Det at Rodgers får en telefon fra Boston en time etter derbyet med beskjed om at han er ferdig var kanskje ikke særlig sympatisk, og det hadde føltes mindre brutalt om man for eksempel hadde kommet med beskjeden i dag «etter et styremøte», men dette vil uansett aldri være særlig hyggelig og uttalelsene og oppførselen til Brendan de siste dagene antydet at han skjønte hva som var i gjære. Han var den manageren i Premier League som hadde sittet lengst med unntak av Arsene Wenger, etter tre hele sesonger, og jeg synes ikke en kan si at han ikke fikk en fair sjanse.

Hva tenker du om at det trolig bare er Pep Lijnders som «overlever» fra støtteapparatet?

- En ny manager må få velge sine egne og nærmeste medarbeidere, slik er det i denne bransjen. Personlig kunne jeg gjerne tenkt meg at Gary McAllister kunne bli værende, også som en link til LFC, men det må som sagt bli opp til den nye sjefen. Jeg håper imidlertid at akademiet ikke blir rørt, da de kan vise til resultater under Brendan Rodgers, og gjerne at Lijnders enten blir flyttet tilbake dit eller vil forbli en link til Melwood.

Strategien til FSG ga Rodgers tilsynelatende mange spillere han opprinnelig ikke ønsket. Barrett forklarer at det blant andre gjelder Sakho, Markovic og andre spillere som åpenbart ikke har vært Rodgers’ førstevalg. Går problemene dypere enn bare manageren? Bør noe skje med transferkomitéen, slik at feilene ikke gjentas med ny manager?

- Noe bør definitivt skje med transferkomiteen. Jeg likte den gamle modellen i Liverpool med en sterk daglig leder i Peter Robinson som også var meget fotballkyndig, og en ditto sterk formann i Sir John Smith, og hvor de avgjorde om manageren kunne få/skulle prøve å få de spillerne han ønsket. Det ble imidlertid aldri kjøpt en spiller som manageren ikke ville ha. Det er nok en modell som ikke særlig realistisk med FSG, men du kan ikke ha en hel komité som skal avgjøre dette.

Med Klopp og Ancelotti som de klareste alternativene, kanskje også Frank de Boer (Echo tar også med André Villas-Boas og Diego Simeone som kandidater), hvem håper du personlig tar over? Eventuelt hvem vil du ikke skal komme?

- Første prioritet må være at Liverpool søker en manager som har vist at han kan lede en klubb på lignende størrelse, og fått resultater som samsvarer med de ambisjoner som er på Anfield. Klopp og Ancelotti kvalifiserer begge i så måte, og er de to beste kandidatene for meg. Den personlige magefølelsen sier Jürgen Klopp, han vil skape entusiasme og mye positiv energi og jeg synes det Borussia Dortmund han tok over og utfordret mektige Bayern München med kan minne om dagens Liverpool.