Regelendringen som gjør engelskmennene mer attraktive

Her er grunnen til at «alle» jakter engelske spillere denne sommeren, og hvorfor Manchester City vil strekke seg svært langt for å få Raheem Sterling.

Manchester City har så langt vært villig til å by opp mot 40 millioner pund for å sikre seg Raheem Sterling og kommer ventelig med enda et bud.

Liverpool har på sin side til nå signert tre engelske spillere allerede før overgangsvinduet har åpnet.

Såkalte «home grown»-spillere får en sentral del i sommerens transfervindu, og det er ikke uten grunn.

Fra 8 til 12

For å komme under kategorien «home grown» (HG), må spilleren ha vært registrert i en klubb i engelsk eller walisisk FA i en periode på tre år før spilleren har fylt 21 år. Dermed har for eksempel en spiller som Alex Song, som er født i Kamerun, status som HG fordi han var i Arsenal som ungdom.

I dag sier FAs regler at alle Premier League-klubber må ha minimum åtte slike spillere i sin 25-mannstropp som registreres til sesongen. Men disse reglene kan snart bli enda strengere.

I mars ble det lagt fram et forslag fra det engelske fotballforbundet, om at man fra 2016 vil stramme inn på disse reglene enda mer. Ifølge planen skal det innen 2020 være 12 av 25 spillere som har denne statusen. Og det er dette flere klubber ruster seg for nå, samtidig som noen også har problemer med å møte dagens krav. 

Spesielt gjelder dette Manchester City som ifølge Skysports har mistet fem av de spillerne de hadde på kvoten. 

Tre nye krav

For Liverpool så har både Steven Gerrard, Glen Johnson og Brad Jones forsvunnet av spillere med hjemlig status. I tillegg kan Sterling være på vei bort, og det samme med Fabio Borini, som på grunn av sin karrierestart i Chelsea også er «home grown». Derfor var det viktig for Liverpool også å få signert noen nye engelskmenn denne sommeren.

I Liverpools tropp i fjor var i tillegg Rickie Lambert, Jordan Henderson, Daniel Sturridge, Adam Lallana og Joe Allen «home grown»

I forslagene FAs styreformann Greg Dyke la fram i mars, ble disse endingene lagt vekt på for å bedre rekrutteringen til det engelske landslaget:

  • Å senke alderen på kravet til å registreres som «home grown»-spiller fra 21 til 18 år.
  • Å redusere maksantallet for ikke-«home grown»-spillere i førstelagsstallen fra 17 til 13 iløpet av fire år fra 2016.
  • Å kreve at minst to «home grown»-spillere også er «club-trained»-spillere. Det vil si at de må ha vært registrert minst tre år i den samme klubben de spiller i før fylte 18 år.

Om alle disse kravene blir endelig vedtatt er ennå ikke kjent. 

KIlder: Skysports/The Fa/Premier League