Respekterer boikotten

Flere av Liverpools supportere som reiser fast på alle lagets bortekamper boikotter kveldens bortekamp mot Hull på grunn av de stadig økende billettprisene. Det er noe manager Brendan Rodgers respekterer.

- Jeg respekterer supporternes rett til å protestere, selv om jeg ikke har hørt så mye om denne boikotten, svarte Rodgers da han ble konfrontert med supporter-boikotten under gårsdagens pressekonferanse.

Det er supportergrupperingene Spirit of Shankly og Spion Kop 1892 som har tatt initiativet til boikotten. De har oppfordret faste bortesupportere til å kjøpe barnebilletter til £10, for så å droppe å gå på kampen. Med dette oppnår supporterne tre ting. Hull City taper penger, supporterne beholder «kreditten» som er så viktig for dem for å kvalifisere for fremtidige bortekamper, og protesten blir lagt merke til ved at blir glissent på bortetribunen.

Ordinær voksenbillett på KC Stadium koster £48 (den var da subsidiert med £2 av Liverpool FC).

Forrige sesong måtte man ha hele 17 bortekamper fra sesongen før det igjen for å kvalifisere til bortebillett i Hull. Liverpool FC startet da også denne gangen billettsalget med å tilby supportere som hadde vært på henholdsvis 18 og 17 bortekamper i fjor å kjøpe billett, og det virket som klubben trodde den ville selge ut på 17 også denne gangen.

Men Liverpools billettkontor oppdaget raskt at billettsalget gikk svært tregt, og i tillegg fulgte flere supportere oppfordringen om å kjøpe barnebillett til £10 viser diverse dokumentasjon på Twitter og andre sosiale medier. Dermed satte billettkontoret ned kravet til først 14, og så 13 kamper fra i fjor. Ytterligere justeringer fulgte, først til 4, 3 og 2 kamper, så til bare 1 kamp fra i fjor. Kampen ble ikke utsolgt før man åpnet for salg for sesongkortholdere uten en eneste bortekamp fra før.

Det store spørsmålet er imidlertid hvor mange av disse som kommer til å benytte billettene de har kjøpt til kveldens kamp, og hvor mange som ikke kommer til å gjøre det. Liverpool.no har snakket med den 41 år gamle scouseren Mike Burns fra Crosby, som er skeptisk til om boikotten får den ønskede effekten.

Burns har reist fast til de fleste bortekampene sammen med sine kamerater i årevis. Han har vært sesongkortholder på The Kop siden han var 15 år gammel.

- Jeg har fulgt Liverpool både hjemme og borte siden slutten av 80-tallet, og de siste årene har jeg reist på bortekamper sammen med en liten gruppe venner som jeg har kjent siden skoledagene, samt slektninger av disse, forteller Burns.

- Når Hull kom i salg kvalifiserte vi først bare for 3 billetter. De unge guttene i vår gruppe kjøpte ungdomsbilletter til £28 på disse. Flesteparten av de eldre karene i vår gruppe støtter boikotten, men de har forståelse for at de yngre guttene ønsker å reise, og de som har kjøpt billetter står fritt til å ta sin egen avgjørelse, forklarer han.

- Jeg er enig i at noe må gjøres med billettprisene, og spesielt måten kamper kategoriseres på, noe Hull ser ut til å ha utnyttet til det ekstreme. Det at våre fans må betale £48 for en voksenbillett sammenlignet med en Stoke-fan som må betale £15 på samme stadion, skaper reaksjoner.

- Jeg tror imidlertid ikke vi vil oppnå så mye med denne ene aksjonen, annet enn at den vil skape splid innad blant våre egne fans. Jeg kan se for meg at fans som velger å reise blir uglesett av ulike andre seksjoner blant våre egne. Selv har jeg ingen motforestillinger mot at folk går på en fotballkamp dersom de er villige til å betale prisen.

- Jeg skjønner hvorfor folk har kjøpt billetter til £10 og revet dem i stykker eller velger å ikke gå på kampen, og jeg applauderer dem for å ta et slikt standpunkt, men jeg tror dette bare blir en liten gruppe blant den harde kjernen av våre fans. Selv tror jeg at det blir langt flere som velger å reise på denne kampen, enn som velger å ikke gjøre det. Vi fikk tildelt 2500 billetter, og jeg vil bli overrasket om mer enn 500 seter står tomme i kveld.

- Det kan i så fall føre til at Premier League vil betrakte denne boikotten som mislykket, og vil fortsette med de høye billettprisene.

- Personlig mener jeg at vi oppnår mer dersom fangrupper fra en rekke Premier League-klubber slår seg sammen og protesterer utenfor Premier League sitt hovedkvarter. Jeg mener den type aksjoner har mer for seg. Den eneste måten vi kan oppnå noe på ved å boikotte kamper, er i mine øyne at fans fra alle 20 Premier League-klubbene enes om en aksjon som alle er med på og som gjennomføres på alle arenaer en og samme helg. Høyt profilerte kamper må plukkes ut, slik at TV-publikum over hele verden kan se hva som skjer. Men dette kan bli vanskelig å gjennomføre, da det vil bli vanskelig å få med fans fra de mindre klubbene på dette.

- Jeg tror den mest effektive måten å oppnå noe på er fortsatt lobbyvirksomhet mot alle Premier League-klubbene, og promotere «20 is plenty»-kampanjen på den måten, avslutter Burns.