Rodgers' tid i Liverpool

I dag ble det klart at Rodgers' tid som Liverpool-manager er over. Vi har sett på hans tid som LFC-manager.

1. juni 2012 ble Brendan Rodgers annonsert som ny Liverpool-manager. Rodgers hadde ledet Swansea til opprykk, og etter en imponerende debutsesong i Premier League, mente Liverpools amerikanske eiere at Nord-Iren var den rette mannen til å lede de rødkledde fra Merseyside.

 

Rodgers hentet inn Fabio Borini og Joe Allen: to av sine tidligere elever, som skulle hjelpe ham å implementere fotballfilosofien, som fikk Swansea-fansen til å omdøpe laget til «Swanselona».

 

Rodgers’ første kamp som LFC-manager var i en treningskamp mot Toronto FC. Kampen endte uavgjort, og Rodgers, med tusenvis av rødkledde til stede på den amerikanske fotballstadioen, lærte tidlig hva som forventes av en Liverpool-manager.

Etter noen svake resultater i treningskamper, ble de første offisielle kampene under Rodgers’ ledelse en opptur. 

 

2. august 2012 ledet Brendan Rodgers LFC til seier borte mot FC Gomel, i en kvalifiseringskamp i Europa League. LFC vant også returmøtet én uke etter. 

 

Tap i sesongpremieren

 

18. august 2012 var det sesongåpning i Premier League, og LFC spilte borte mot West Bromwich. Det ble et stygt 3-0-tap, og etter en god start som LFC-manager, var det tydelig at laget hadde sine utfordringer. Det tok hele seks runder før Rodgers kunne innkassere sin første trepoenger. Liverpool slo Norwich borte, og Suárez viste seg frem med tre scoringer. De neste fem seriekampene endte uten seier, før rødtrøyene endelig fant ligaformen.

 

Luis Suárez var trolig Rodger's viktigste spiller.

 

Brendan Rodgers ledet Liverpool til en skuffende syvendeplass og svake cup-prestasjoner, men Liverpool spilte en positiv fotball med mye ballinnehav. Laget slet riktignok med å vinne jevne kamper, men mange som var skeptiske til den lite meriterte manageren, synes etter hvert å få troen på at han var riktig mann for LFC. Januarkjøpene av Daniel Sturridge og Philippe Coutinho viste seg å være svært suksessfulle.

 

2012/13

Største seier: Newcastle vs. Liverpool 0 - 6 

Største tap: West Brom vs Liverpool 3 - 0

Toppscorer: Luis Suárez, 30 scoringer

 

Kunne blitt legende

 

Liverpool hadde på de siste fire sesongene endt på henholdsvis syvende-, åttende-, sjette- og syvendeplass. Lite tydet på at 2013/14-sesongen skulle bli den beste Premier League-sesongen noensinne for Liverpool. 

 

Rodgers gjorde noen grep i overgangsvinduet. Han byttet ut keeperlegenden José Reina med Simon Mignolet. Den franske landslagsstopperen Mamadou Sakho ble hentet inn, og den spanske duoen Iago Aspas og Lus Alberto kom inn Anfields porter. 

Liverpool startet sesongen formidabelt. Etter de første tre kampene stod Rodgers bokført med ni poeng og tre clean sheets. Liverpool beseiret Manchester United i tredje serierunde – den eneste gangen Liverpool slo de røde djevlene på hjemmebane under Rodgers.

 

Poengfangsten fortsatte, og Liverpool tilbragte flere perioder på tabelltoppen.

 

Rodgers viste seg fra en pragmatisk side, og gikk bort fra den ballbesittende stilen. I stedet utnyttet han ferdighetene og tempoet til Suárez, Sturridge, Coutinho og etter hvert også Sterling. Sammen utgjorde de et fryktinngytende angrep, som feiet over de aller fleste. På hjemmebane scoret LFC til sammen 16 ganger mot rivalene Everton, Tottenham, Manchester City og Arsenal. Fansen hyllet Rodgers, og sangen «Poetry in motion» kunne høres hver bidige gang LFC-supporterne var samlet. 

 

På samme tid slet Liverpool bakover. Liverpool trengte flere ganger å score tre, fire mål for å i det hele tatt vinne. LFC scoret over 100 mål den sesongen, men samtidig måtte Mignolet se ballen passere målstreken over 50 ganger. 

 

«The slip»

 

Søndag 27. mars er Liverpool verter for José Mourinho og Chelsea. Ett poeng var i utgangspunktet nok for de røde, men etter en uheldig glipp fra kaptein Steven Gerrard og en perfekt utført bortekamp fra Chelsea, ble det null poeng. Dét var ett for lite, og da det også ble poengtap i neste kamp, borte mot Crystal Palace (etter å ha ledet med tre mål) røk seriegullet helt på tampen av sesongen.

 

Liverpool var to poeng fra å vinne serien. Rodgers var to poeng unna å bli Liverpool-legende! 

 

Steven Gerrard skled, og forærte Chelsea og Demba Ba en scoring.

 

2013/14

Største seier: Tottenham vs. Liverpool 0 - 5

Største tap: Arsenal vs. Liverpool 2 - 0, Liverpool vs. Chelsea 0 - 2

Toppscorer: Luis Suárez, 31 scoringer

 

Den store skuffelse

 

Brendan Rodgers var skuffet over at gullet glapp, men etter å ledet LFC til den beste PL-sesongen noensinne, hadde han likevel grunn til å være fornøyd. Liverpool var tilbake i Champions League! 

 

Salget av Luis Suárez var en stor strek i regningen, og når erstatteren var Mario Balotelli, en spiller Rodgers tidligere hadde uttalt at han ikke var interessert i, var det tydelig at dette ville bli en tøffere sesong. Liverpool startet riktignok bra. Seks poeng etter de tre første kampene var til å leve med. Men da Sturridge ble skadet, ble alt verre for Liverpool. 

 

Hverken prestasjonene eller resultatene var noe å juble for, og Rodgers opplevde sin tøffeste tid så langt som Liverpool-manager. Rodgers slet med å få ting til stemme. Mange mente han hadde «mistet identiteten» sin som manager. Balotelli var så ulik Suárez som overhodet mulig, og de andre kjøpene klarte heller ikke å markere seg nevneverdig. 

Med kun én seier i gruppespillet, røk Liverpool ydmykende ut av Champions League – en turnering The Kop hadde savnet mer enn noe annet. 

 

På nyåret (2014) tok Rodgers grep. Han droppet Balotelli, og brukte Raheem Sterling som spiss. I tillegg la han om til tre stoppere. Dette fungerte bra, og på 12 kamper tapte Rodgers’ mannskap kun ett oppgjør (borte mot Besiktas i EL). Men alt snudde med to stygge tap mot rivalene Manchester United og Arsenal i løpet av kort tid… Denne gangen fant han ingen løsning for å berge LFC fra en ny nedtur.

Liverpool ble rundspilt av Crystal Palace i Steven Gerrards siste hjemmekamp, før ydmykelsen ble komplett, da Stoke knuste Liverpool 6-1 i sesongens siste kamp. Da trodde mange Rodgers’s Liverpool-karriere var over. 

 

Liverpool kom riktignok til semifinalene i begge de engelske cupene. Chelsea slo Liverpool et to jevne oppgjør i ligacupen, mens Aston Villa vant fortjent på Wembley i FA-cupens semifinale. Foruten ligamesterskapet i 2013/14, var dette det nærmeste Brendan Rodgers kom et trofé.

 

Brendan Rodgers etter 6-1-tapet mot Stoke.

 

2014/15

Største seier: Tottenham vs. Liverpool 0 - 3, Liverpool vs. Swansea 4-1

Største tap: Stoke vs. Liverpool 6-1

Toppscorer: Steven Gerrard, 13 scoringer

 

Avskjeden

 

Rodgers fikk fortsette, men istedet måtte assistentene Colin Pascoe og Mike Marsh forlate klubben. Balotelli ble erstattet med Christian Benteke, og Rodgers hadde en ny plan for hvordan han skulle snu trenden fra forrige sesong.

 

2015/16-sesongen startet bra. Etter tre runder hadde Liverpool fått med seg syv poeng – riktignok uten å imponere stort på banen. Deretter startet problemene: et forferdelig hjemmetap mot West Ham ble etterfulgt av en pinlig opptreden på Old Trafford. Svake cup-kamper mot Carlisle og Sion, gjorde eierne så utålmodige at de kom til en konklusjon om at Rodgers ikke lenger var rett mann for Liverpool.

 

Etter dagens kamp mot Everton kom altså nyheten: Brendan Rodgers er ferdig som Liverpool-manager. 

 

Brendan Rodgers ledet Liverpool i 166 kamper: 83 seire, 41 uavgjort og 42 tap. 

I serien ble det to seire mot rivalen Manchester United, én mot Everton, én mot Arsenal, én mot Manchester City, fem mot Tottenham og ingen mot Chelsea.