Slik har utviklingen vært på hjemmebane

Seiersprosenten til Liverpool på Anfield har variert fra 32 til 90 prosent i årene mellom 1962 og 2015. Her får du hele oversikten.

Det har de siste årene vært et ras i antall hjemmeseiere i Premier League, og etter de tjue første kampene av årets sesong er det  bare fem lag som har klart å vinne på sin hjemmearena. Liverpool er ett av dem.

Med hjelp av LFC Official Archives har vi sett på hvordan trenden har vært på Anfield gjennom årene fra 1962 og fram til i dag.

Også på det som har vært Liverpools fort, har det slått sprekker de siste årene.

I 2013/2014, da vi endte på 2. plass hadde Liverpool riktignok solide 84 prosents seiersrate på Anfield, men i de to sesongene før var det på 32 prosent og 47 prosent. Sist sesong endte vi med bare ti hjemmeseiere og 53 prosent seiere av kampene på hjemlig gress.

Så hvordan skiller dette seg ut i Liverpool-historien?

Nedgang fra 90-tallet

Hvis man ser på snittet for ulike perioder, så hadde Liverpool på 60-tallet en seiersprosent på 67,25 prosent hjemme på Anfield, på 70-tallet var det 75,2 prosent, på 80-tallet 67,7 prosent.

Men fra 1990-tallet har seiersprosenten sunket kraftig. På 90-tallet var den på 62,3 prosent, på 2000-tallet 63,6 prosent og på 2010-tallet 56 prosent.

Det har med andre ord gått vesentlig nedover med seiersprosenten på Anfield de siste årene. Men Liverpool er ikke alene om det.

Statistikk fra Premier League viser at 2001/2002 var første gang borteseiersraten passerte 30 prosent i serien, og det tok ti år før det skjedde igjen. Men i tre av de fire siste sesongene, har tallet vært over 30 prosent. Høyest var den med 32,4 prosent i 2013/2014-sesongen.

Saken fortsetter under statistikken.

- Jeg tror det er en mental greie som har skjedd litt over tid, sier sier Kopite-redaktør Torbjørn Flatin.

- For det første kom 3 poeng for seier i 1981, som var med på å gjøre de mer attraktivt å sanke også alle bortepoengene. I tillegg har det blitt en elite innenfor Premier League hvor man har 4-5 klubber, som man forventer at skal vinne mange av bortekampene de ikke spiller mot hverandre. Selv borte mot Stoke i første runde ville det vært en liten skuffelse om vi ikke vant. Det at også lag midt på tabellen kan hente dyre utenlandske spillere har nok også at det er mindre respekt og flere borteseiere også i den gruppen av lag, sier Kopite-redaktør Torbjørn Flatin.

90 prosent i 1978/1979

I de 13 sesongene Liverpool har blitt seriemestere fra 1962 og fram til i dag, har seiersprosenten på Anfield ligget på hele 75 prosent i snitt. Tre ganger har Liverpool blitt ligamestere med 67 prosent seiersrate på hjemmebane.

Aller råest var det i 1978/1979-sesongen da man vant 19 av 21 kamper hjemme og hadde 90 % seiersrate. Aller dårligst var det i 2011/2012 da vi bare vant 6 av 19 kamper hjemme og hadde 32 % seiersrate.

Saken fortsetter under bildet.

FEIRET MED DRINK: The Boot Room Boys tar seg en drink etter tittelen i 1979 med 90 prosent seiere på hjemmebane. Ronnie Moran, Roy Evans, Bob Paisley, Tom Saunders, Joe Fagan og John Bennison.

- Hvor godt man spiller er selvsagt et moment, men må publikum ta noe av skylda for at dominansen er mindre på hjemmebane enn før også?

- Jeg tror ikke publikum gjør noen vesentlig forskjell for det. Man ser som 13/14 at vi vinner 16 kamper, som jo er som i gamledager. Men det har nok vært en dreining, og det var nok mer intenst før da folk dro på kamp for å hjelpe laget. Nå føler jeg ofte at laget må hjelpe publikum litt i gang. Det var nok mer fryktinngytende før. Men jeg tror ikke det er noen avgjørende grunn, jeg har mer tro på at det er en holdningsforandring i forhold til at er er påkrevd å ta flere bortepoeng, og respekten blant spillerne er litt annerledes nå. Det bidrar til at det er vanskeligere å få et hjemlig fort, sier Flatin, og minner om at flere av de andre storklubbene har hatt samme utvikling.

- Det er fortsatt viktig for et lag som vil vinne ligaen å ha en god hjemmestatistikk, men de må også være gode borte, sier Flatin. 

LES OGSÅ: Ras i hjemmeseieren i Premier League