Tre kjappe før Everton

Redaksjonen svarer på spørsmål om Brendan Rodgers, tre stoppere og angrepet.

Liverpool sliter med formen, og møter et Everton som kan vise til gode resultater og prestasjoner den siste tiden. Vi stilte redaksjonen tre kjappe spørsmål kampen på Goodison.

 

Tror du Brendan Rodgers beholder jobben dersom Liverpool ikke slår Everton?

 

Torbjørn Flatin:

– Sannsynligvis ja, men hvem vet i dette gamet? Hvor mye arbeides det i kulissene med å vurdere kandidater til å ta over? Det var interessant at lokale journalister umiddelbart rapportere sitater fra Frank de Boer om at han kunne være interessant å komme til Anfield, uten noe form for dementi at det ikke ville være aktuelt. Jeg så kampen mot Sion i opptak og synes ærlig talt ikke det var så dårlig som jeg fikk inntrykk av i presse og på sosiale medier, men det er bare blitt for mange kamper hvor Liverpool ikke greier å avgjøre når de har sjansene til det. En stor del av fansen har gått lei med at Liverpool underpresterer og det vil være rart om eierne ikke føler det og lar seg påvirke av det.

 

Arve Vassbotten:

– Brendan har skapt seg små pustehull i hverdagen med uavgjort mot Norwich, og seier mot Aston Villa i serien. Og Adam Bogdan bør stå høyt på sjefens julegaveliste i år med de tre strafferedningene mot Carlisle. Som Liverpool-supporter er det likevel umulig å glede seg over ett poeng mot Sion på Anfield. De er ikke engang i toppen av tabellen i Sveits. Hadde det vært et arbeidsuhell i en seiersrekke kunne man akseptert det, men dette er bare nok en kamp vi ikke klarer å avgjøre. Og da er spørsmålet, er eierne fornøyd med det? Er de fornøyd med å høre på at de som var igjen av The Kop, avsluttet kampen med pipekonsert? Jeg skal ikke late som jeg forstår hvilke vurderinger som gjøres i Boston, men hvis ikke et Everton-tap får konsekvenser kan vi legge bort enhver spekulasjon om managerbytte til juletider en gang for alle. Med uavgjort vil nok Rodgers bare stikke et nytt pustehull i boksen som nå presser seg mot han fra alle kanter.

 

Arild Skjæveland:

– Eg trur ikkje eit eventuelt tap vil gjera at han mistar jobben umiddelbart, men stemninga vil nok bli bortimot Roy Hodgsonesque, og det er vanskeleg sjå at det skal vera ein veg tilbake då. No er det ikkje berre slik at Brendan Rodgers gjer feil, men supporterar leitar no etter feil og svakhetar, og presset er enormt. Det sagt, eg såg det ikkje koma den vakre januardagen då Roy Hodgson fekk sparken heller, så kva veit vel eg.

 

Einar Kvande:

– Jeg tror FSG fortsatt vil ha tålmodighet med Rodgers, selv med uavgjort eller tap på Goodison. Men hvor lenge den tålmodigheten vil vare om de svake prestasjonene og resultatene vedvarer, er det vanskelig å spå noe om.

 

Tore Hansen: 

– Presset på manageren vil øke til en nesten utålelig smertegrense med tap mot byrival Everton. Spesielt hvis vi fortsetter spillet vi har vist i de fire siste hjemmekampene. Jeg blir likevel overrasket hvis øksa faller umiddelbart etter den kampen. Det tror jeg egentlig ikke, uansett scoreline. Men oppfatningen av at Brendan sitter på oppsigelse vil bli ytterligere forsterket. Slitasjen i alle ledd har vært sterk i høst etter den famøse kampen på Old Trafford og 0-3 hjemme mot West Ham. Han trenger et knippe gode resultater så fort som mulig ellers tror jeg supporterne raskt til "stemme med beina" - slik vi så det på slutten av Hodgson sin periode. 

Marius Rabben:
– Jeg tror det kommer an på hvordan Liverpool eventuelt taper. Blir det veldig knapt – en straffe imot på overtid eller noe liknende – kan han overleve landslagspausen, men leker Everton seg og vinner med tre mål, tror jeg løpet er kjørt.

 

Lars Frøsland:

– Ja, men det spørs hvor lenge. Dersom det viser seg at Klopp ikke er ønsket, og Ancelotti er uaktuell, er det vanskelig å se hvem som er aktuell for jobben. Jeg har vondt for å tro at Rodgers sparkes, uten at en erstatter er klar.

Tor Sandø: 
– 
Jeg skulle gjerne sagt ja, men tviler på at han blir sparket med ett eller null poeng for Everton. Mulig eierne synes det er litt for tidlig. Men det er lov å håpe. Sesongen så langt har vært svak og skuffende. Dette kan ikke fortsette. Og når The Kop viser sin misnøye ved å pipe, så er det grunn til handling for eierne.

 

 

Bør Liverpool fortsette med tre stoppere?

 

Torbjørn Flatin:

– For meg vil det være naturlig å starte med det samme laget mot Everton som det som var fra avspark mot Aston Villa, og med Can, Skrtel og Sakho bakerst. Jeg håper imidlertid at Can og Sakho er offensive i hodet og kommer framover til tider for å spille mellom ledd og skape overtall. Mot Sion var det tre stoppere som stod tilbake, inntil Emre Can begynte å ta noen forseringer framover i den siste halve omgangen. Jeg tror ikke formasjonen blir avgjørende mot Everton, men at de i rødt spiller med hjertet og for sin manager.

 

Arve Vassbotten:

– Om vi har to eller tre stoppere har ikke sett ut til gjøre den store forskjellen bakover, om man ser bort fra de første tre kampene. Vi slipper altfor lett inn mål. Men vi skaper i hvert fall mer sjanser med det systemet som spilles nå, så jeg ville ikke endret det nok en gang. Men vi har ikke tre gode nok stoppere. Skrtel og Sakho gjør det greit, men Can er for slurvete og Gomez for ustabil ennå, synes jeg.

 

Arild Skjæveland:

– Det virkar ikkje som at det har allverden å seia for laget bakover om ein spelar med to eller tre i midtforsvaret. Personleg er eg ikkje veldig begeistra for dette systemet, men det ser ut til å få Philippe Coutinho mykje involvert, og to spissar, og det treng Rodgers om han skal få snu resultata raskt. Eg ser gjerne at me spelar med fire bak, men stolar ikkje på Alberto Moreno på ein venstreback der, og slit og med å stola på dei to midtstopparane våre. Nathaniel Clyne starta veldig lovande, men virkar ikkje heilt komfortabel som vingback.

 

Einar Kvande:

– Jeg liker ikke systemet med tre stoppere og vingbacker, da jeg personlig er tilhenger av at vi spiller med fire bak. Baklengsmålet mot Sion illustrerer hvorfor. Ved balltap på vei fremover er vi veldig sårbare med tre bak, da motstanderen får enorme rom å kontre i. Så hadde det vært opp til meg, hadde vi spilt med fire bak både mot Everton og til vanlig.

 

Tore Hansen: 

– Den defensive sikkerheten er nesten fraværende uansett system Brendan bruker. Jeg husker både Houllier og Rafa fikk kritikk for å bruke tid på å bygge en sterk bakre firer. Men det er lett å skjønne hvorfor. Vi var et lag ingen likte å spille mot. Når vi verken har et forsvar eller angrep som fungerer blir det vanskelig å produsere resultater. I utgangspunktet er vi kanskje best utstyrt til å spille med tre bak, slik troppen ser ut nå. Så jeg holder en knapp på det.

 

Marius Rabben:

– Det er nok ikke optimalt, men så lenge Liverpool ikke har særlig med kantspillere i stallen og ikke bruker en diamantformet midtbane med fire bak, håper jeg de fortsetter med det. Laget har skapt enormt mange flere sjanser etter formasjonsbyttet, så jeg ser heller Liverpool spille slik enn det vi så tidligere i sesongen.

 

Lars Frøsland:

– Kanskje ikke på lang sikt, men akkurat nå er det endel som har funnet seg godt tilrette i dét systemet. LFC mangler kantspillere, og da er løsningen med offensive vingbacker god. En diamant, med firebackslinje, fremstår dog som et enda bedre alternativ, i hvert fall når Henderson kommer tilbake.

Tor Sandø: 

– Systemet skurrer litt for meg. Synes det er mye bedre med to midtstoppere. Skrtel er bankers. Og jeg ønsker svært gjerne at taklingssterke Sakho tar plassen både fra Toure, Can og Lovren.


 

Hvordan bør Rodgers sette opp angrepet - og hva når Christian Benteke blir skadefri?

 

Torbjørn Flatin:

– Det er ingen grunn til å forandre på Sturridge og Ings som angrepspar nå. Så lenge de spiller som mot Villa må Christian Benteke kjempe seg inn på laget igjen. Hvordan det ser ut når alle tre forhåpentligvis er i form, og en også får Roberto Firmino tilbake, sammen med Philippe Coutinho og kanskje Adam Lallana, det er jeg ingen formening om, og skal jeg være ærlig tviler jeg på om Brendan Rodgers har det.

 

Arve Vassbotten:

– Han må fortsette med to spisser uansett. Benteke og Sturridge er for spennende på topp til å ikke bli prøvd ut igjen. Jeg er likevel usikker på hvilket tospann som passer best sammen. Det jeg er sikker på er at Sturridge er den beste spissen vi har. Og jeg tror akkurat nå at Ings vil gjøre Sturridge bedre enn det Benteke vil klare. Det er selvsagt fristende å si at alle tre bør spille samtidig, men det kan være greit å ha godt hvilte spissbein på benken så man har noe å sette inn når man sliter med å avgjøre kamper. Og tilbake til Sion: Rodgers uttalte etter kampen at det var bestemt på forhånd at Danny Ings bare skulle spille en time. Det er sikkert en god plan om alt annet gikk etter planen. Når det ikke gjør det, virker det firkantet å ikke fortsette med den beste spissen vi hadde tilgjengelig når vi trengte mål som mest. 


Arild Skjæveland:

– Det har vist seg at Liverpool ikkje skapar nok med ein spiss. Christian Benteke vart alt for isolert då han spelte aleine på topp i starten av sesongen, og spesielt mot Manchester United var det håplaust. Danny Ings ser ut til å være i form. Eg var litt skeptisk til han, men no har eg snudd. Han kan bli ein veldig nyttig tilvekst, og bør starta på Goodison. Det bør han gjera saman med Daniel Sturridge, som utvilsomt er klubbens beste spiss og avsluttar. Eg er litt spent på det når Benteke er tilbake. I utgangspunktet bør han jo fungere godt saman med begge to.

 

Einar Kvande:

– Personlig er jeg en tilhenger av et tradisjonelt 4-4-2-system, men kan ikke se for meg at Brendan Rodgers noen gang vil kjøre det, og det passer også heller dårlig i forhold til den troppen han råder over. Men jeg håper virkelig at vi uansett system benytter to fremme mot Everton, i form av Ings og Sturridge. Christian Benteke vil høyst sannsynlig ikke være tilbake før i midten av oktober, og bør da få sjansen til å etablere et samarbeid med Sturridge på topp, om ikke Ings i mellomtiden har storspilt og lagt beslag på den andre spissplassen. Sturridge er selvskreven når han er skadefri.

 

Tore Hansen: 

– Akkurat nå blir det å kjøre inn Sturridge på topp og linke opp Coutinho på best mulig måte bak ham. Vi savner jo sårt spillere som er i form og som kan utfordre og skape bredde på kantene. Ibe er et eksempel på en spiller som går på banen helt uten selvtillit for tiden. Derfor blir vi altfor enkle å lese i angrepsspillet. Vi blir stort sett stående og slå innlegg eller avslutte med skudd. Farten og bevegelsene uteblir. Når Benteke blir skadefri må han og Sturridge bygge opp en forståelse og et partnerskap slik at vi får utnyttet styrkene deres på en best mulig måte.

Marius Rabben:
– Jeg lurer på hvordan Rodgers selv tenkte da han kjøpte Benteke og Ings i sommer, men jeg regner med at det er 4–3–3, med de to og Sturridge på topp. I utgangspunktet er det forståelig, men samtidig kan for eksempel Ings, som vi så på Old Trafford, bli malplassert på venstresiden, og Sturridge har vært klar på at han ikke liker seg så godt på høyrekanten. Det kan bli vanskelig å ha sette alle tre på banen uten å ofre en spiller som Coutinho for å beholde balansen. Jeg ville nok enten benket én av dem eller testet dem sammen i en veldig smal treer (eventuelt Benteke foran, Sturridge og Ings sammen rett bak).

 

Lars Frøsland:

– Akkurat nå er det ingen tvil om at Sturridge, Ings og Coutinho er en glimrende trio på topp. Tempo, bevegelighet, innsats og et bredt ferdighetsspekter – dette er LFCs klart beste alternativ. Når Benteke kommer tilbake må han spille seg inn på laget. Han må vise at han mestrer hurtig kombinasjonsspill og fotball langs bakken. Gjør han det, er det bare å si velkommen tilbake – hvis ikke må han finne seg i å være supersub.

Tor Sandø: 
– Sturridge er bankers mot Everton. Og gjerne Benteke om han er klar. Ings kan være en superreserve. Han er den arbeidsmauren som kan komme inn og avgjøre. Han og Origi greide seg også bra mot Sion. Virker ikke som Rodgers helt vet hvordan han skal konstruere noen av lagdelene. Og ved at han fortsetter å gjøre dårlige bytter, så blir resultatene som de er.