Tre kjappe før West Ham-kampen

Liverpool.no-redaksjonen svarer på spørsmål om Arsenal, forsvaret og Lucas Leiva.

Lørdag spiller Liverpool sin andre hjemmekamp for sesongen, når et skadeutsatt West Ham kommer på besøk.

Hva gledet deg mest fra kampen mot Arsenal på mandag?

Torbjørn Flatin:
– Først og fremst at Liverpool gjorde en god kamp mot en av rivalene til topp fire i Premier League. Benteke viste igjen at han tilfører punch på topp og at han kan være et oppspillspunkt, Coutinho var meget bra og Firmino vil en tro har langt mer å gå på når han får noen flere Premier League kamper i kroppen. 1.omgang var meget bra både taktisk og spillemessig. I 2.omgang ble det behov for både den bakre fireren og en disiplinert midtbane til å forsvare seg, og det gikk også bra.

Arve Vassbotten:
– Kombinasjonen av hvor bra vi klarte å presse de høyt i førsteomgangen og aldri ga dem ro, og det at vi raskt klarte å snu fra forsvar til angrep når vi brøt spillet. Angrepsspillet fløt på en helt annen måte enn de første kampene. Selv med full pott etter to hardtkjempende kamper, var det deilig å bli underholdt også og ikke bare sitte på pinebenken i 90 minutter.

Tore Hansen:
– Arsenal var bokstavelig en kamp med to omganger. Første 45 var for meg nesten perfekt med tanke på hvor vi står akkurat nå. Vi jobber bra som lag, de nye spillerne viser seg frem - vi har helt tydelig en plan og er uheldige som ikke leder ved pause. Jeg liker raske overganger i fotball og synes jeg ser antydninger til det vi spesialiserte oss på i 2013/14 med stor suksess; vi står høyt i presset, bryter og er lynraske i angrep og utnytter kontringsmulighetene maksimalt. Vi har også typer som kan avslutte og Benteke har vært mye, mye bedre enn jeg håpet på. Vi så i det hele tatt mye mer av Brendan Rodgers DNA i den omgangen enn i hele vårsesongen til sammen. Spesielt gledelig er måten de nye spillerne står frem på mot en meget vanskelig motstander. Her er det pondus, styrke og guts – selv om hele laget faller bakover på banen utover andre omgang. Jeg har savnet karakterer og spillere som kan avgjøre kamper. Plutselig synes jeg vi har 3-4 som virkelig står frem og som er med å løfte oss som lag. Selv om det blir en ren forsvarskamp etter hvert så gjør vi det som lag og står imot det som kommer. Eneste minus for meg var byttet av Lucas. Akkurat der og da skjønte jeg ingenting, og personlig mener jeg han er en spiller som er viktig på stallen. Nettopp i slike bortekamper.

Einar Kvande:
– Førsteomgangen og forsvarsspillet. At angrepsspillet fløt såpass bra som det gjorde de første 45 minuttene, og at vi skapte såpass mange store målsjanser, var gledelig. Dessverre klarte vi ikke å omsette sjansene i tellende resultat, men det skal Arsenal-keeper Petr Cech ha en stor del av skylden for.  Det at vi holder buret rent for tredje kamp på rad, og at forsvaret har satt seg såpass godt så tidlig i sesongen, synes jeg også bærer bud om en lysere fremtid.

Tor Sandø:
– At vi klarte å spille jevnt med et av ligaens beste lag og mitt personlige tips for Premier League-gullet denne sesongen. Kampen ga også prov på at de nye spillerne har glidd godt inn i laget fra starten av sesongen, og da spesielt Clyne, Gomez, Milner og Benteke. Arsenal-kampen var et solid sprang framover i forhold til den middels kampen mot Bournemouth. Nå gjelder det bare å holde dette nivået framover. Gjør de det, så kan denne sesongen bli riktig så fin.

Kan en nå friskmelde Liverpools forsvar?

Torbjørn Flatin:
– Jeg er litt usikker på hva du kan friskmelde og sykemelde etter tre kamper, men det ser unektelige bra ut. Clyne og Gomez er definitivt et bedre defensivt backpar enn hva vi hadde forrige sesong, og det ser også ut til at Skrtel og Lovren nå har begynt å fungere sammen. Kreditt til Brendan Rodgers som har kjørt denne fireren helt tilbake fra pre-season, sammen med trenerstaben som synes å ha gjort en god jobb på feltet – dette er et forsvar som arbeider bedre sammen enn kanskje noen gang under Rodgers.

Arve Vassbotten:
– Som seere kan vi senke skuldrene litt mer, bare de på banen ikke gjør det. For det er helt tydelig at det er et helt annet fokus i år, en helt annen kommunikasjon og samhandling dem imellom. De må bare fortsette å jobbe knallhardt. Lovren er en mann mange har avskrevet etter fjorårssesongen, jeg synes virkelig han fortjener honnør for måten han har kommet tilbake på nå.

Tore Hansen:
– Både spillet og tallene viser at vi er på rett vei – og det er også tydelig at dette har blitt jobbet med på treningsfeltet. Det er et faktum at Mignolet er keeperen som har holdt buret rent i flest ligakamper i 2015 og at både han og de andre forsvarsspillerne står frem med en helt annen autoritet og selvtillit enn for 12 måneder siden. Jeg tror mye av nøkkelen har vært ansvarsfordelingene mellom Lovren og Skrtel. Martin er en veldig god spiller, men for meg har han likevel aldri vært en naturlig sjef bakerst. Han har hatt Carragher og Agger ved sin side tidligere og latt dem være kjeftesmellene. Da Lovren kom inn virket det som at ingen av dem automatisk tok den rollen Carra og Daniel tidligere har hatt. Langtidsskaden til Flanagan har også vært undervurdert i forhold til hva han kunne bidratt med. De to nye unge backene – og den «nye» rollen til Lovren har styrket oss veldig og dette skal bli spennende å følge videre.

Einar Kvande:
– Tja, det er tidlig i sesongen ennå. Er trenden den samme etter ti kamper, skal jeg være villig til å trekke den konklusjonen.

Tor Sandø:
– Både ja og nei, kanskje. Sidebackene Clyne og Gomez er to unge, talentfulle spillere og holder på å gjøre plassene til sine fra start av. Skrtel fortsetter på det nivået han stort sett har vært, mens Lovren er fortsatt et spørsmålstegn. Han spilte en brukbar kamp på Emirates, men personlig vil jeg heller ha Sakho som Martins kompanjong. Lovren har vist nok av eksempler på nervøsitet. Nå ser det ut som Lovren er mannen Rodgers satser på. La oss da håpe at det blir lengre i mellom missene. I tillegg til disse er det Moreno, som har fart og stadig gjør gode innhopp på kant. Enrique er helt ute og blir nok solgt og Ilori og Toure står stand by i tilfelle skader. Can viste i fjor at han kan trø til der bak ved behov.

Lucas Leiva linkes stadig bort. Etter innsatsen mot Arsenal, bør Liverpool la ham gå?

Torbjørn Flatin:
– Nå har jeg blitt sitert på at jeg ikke synes Lucas er god nok til regelmessig å spille som anker for et Liverpool med ambisjoner om topp fire. Jeg står for det, men det betyr ikke at jeg ikke vil ha han i troppen. Han kan gjøre spesialoppgaver som mot Arsenal, hvor Jordan Henderson også var skadet, og hans utmerkede innstilling vil være nyttig både hvis Liverpool skal stille redusert og kanskje med en unggutt eller to i Europa League og Capital One Cup. Nå tror jeg aldri Liverpool aktivt har prøvd å bli kvitt Lucas, det er spilleren selv som ønsker mer spilletid og som det er lett å forstå.

Arve Vassbotten:
– Basert på innsatsen mot Arsenal, nei. Og jeg er mye mer usikker på dette spørsmålet nå enn jeg var før den kampen. Skadene vi fikk tett på kamp nå gir et varsko i forhold til den benken vi besitter. Framover har vi mange gode alternativer, sentralt på midten er det tynt når man får spillere skadet eller suspendert. Han kan gjøre mye godt for Liverpool i enkeltkamper, ligacup og Europa League. Jeg tror det er mye opptil Lucas selv på dette tidspunktet, er han fornøyd med å ha spilt tilsammen 72 kamper fra start på de siste fire sesongene? Jeg tror han må ta det samme valget som Gerrard tok, om han vil være en spiller for troppen eller om han skal være en som spiller hver uke. Velger han det siste bør han nok finne seg en ny klubb.

Tore Hansen:
– Jeg har allerede vært inne på det. For meg er Lucas en spiller som kan erstattes, men jeg synes ikke dette er riktig tidspunkt å selge ham på. Vi ingen annen «spesialist» i rollen som anker på midtbanen. Ironisk nok sa manageren vår akkurat det samme mandag kveld. Stallen blir svekket om han selges nå er min personlige mening. Jeg er klar over at dette også handler om økonomi og hva spilleren selv ønsker, men for meg kan han bli en viktig brikke i bortekamper i Europa og trolig også de neste bortekampene i Premier League. Uansett om det blir på benken eller på banen.

Einar Kvande:
– Nei. Sesongen er lang, og skadene på Jordan Henderson, Joe Allen og Adam Lallana viser hvor viktig det er å ha en stor tropp. Jeg håpet at Lucas ville få spille denne kampen, da det nettopp er i slike kamper vi trenger ham. Mot de beste lagene har forsvaret behov for litt ekstra beskyttelse. Lucas er god når han bare får konsentrere seg om å operere som et «skjold» foran backfireren.

Tor Sandø:
– Jeg var av dem som var glad for at brassen fikk muligheten til å vise at han fortsatt duger som Liverpool-spiller. Så mitt svar blir nok ja. Liverpool kan godt la Lucas Leiva gå. Han har vist verdensklassetakter i rødt, men det begynner å bli lenge siden.