Tre kjappe foran Bordeaux og Norwich

Liverpool.no-redaksjonen om Europa League, 4-3-3 og Brendan Rodgers sin posisjon.

Etter to braktap og svake prestasjoner mot West Ham og Manchester United, venter Bordeaux og Norwich på fire dager.

 

Hva tenker du om Brendan Rodgers sin posisjon etter 1-3 på Old Trafford?

 

Torbjørn Flatin:

– Det begynner å brenne under føttene hans, det kan det ikke være tvil om. Først og fremst er det alvorlig for manageren at tilliten hos fansen synes å være sterkt svekket etter de siste par kampene mot West Ham og Manchester United. Jeg vil anta at eierne FSG i utgangspunktet ikke vurderer å gjøre noe før man har et langt klarere bilde av sesongen, for eksempel ved juletider hvor man er halvveis i ligaen og har gjennomført gruppespillet i Europa League, men supporterne har stor makt hvis de ønsker å bruke den. Det at man etter hvert ikke greide å fylle Anfield til alle ligakampene under Roy Hodgson er jeg for eksempel overbevist om at påvirket eiernes beslutning om å bytte manager den gangen.

 

Tore Hansen:

– Posisjonen hans er uten tvil sterkt svekket. Ikke nødvendigvis fordi laget har tapt to kamper på rad – men det er spillet og måten laget opptrer på som bekymrer meg spesielt. De som går på kamp hver uke er i ferd med å gi opp merker jeg, og hvis det skjer vil Brendan være ferdig. Ordet «identitet» har blitt brukt mye i det siste og det er litt der jeg også står. Vi fremstår ikke som et lag hvor de elementære tingene er på plass og klarer sjeldent å gjøre de riktige tingene i kampens forskjellige faser. Disse tingene mener jeg personlig går mest på manageren.

 

Arve Vassbotten:

– Den er sterkt svekket, og jeg tror dette blir en skjebneuke for han. Man kan si hva man vil om marginer i fotball, at hadde han vunnet en av de to siste hadde situasjonen vært en helt annen. Og ja, det ville den. Men han har ikke klart det, og enda mer bekymringsfullt enn tapene er måten de har kommet på. Det kan virke som Rodgers er i ferd med å miste fansens, og det er alvorlig. Tåler han et tap til mot Bordeaux? Trolig, siden det er åpningskampen i Europa League. Tåler han et tap mot nyopprykkede Norwich på Anfield etter dette? Med tap i Bordeaux har jeg vanskelig for å se for meg det, da tror jeg Red Sox-herrene i Boston sier  «three strikes and you’re out!». Han får nok et pusterom med seier i EL, men Rodgers problem er at han ikke har noe sølvtøy i skapet og han kommer heller ikke fra en overbevisende fjorårssesong, som José Mourinho. Han vil være presset til han får en seiersrekke ala forrige sesong.  

 

Einar Kvande:

– Jeg har vært en Brendan Rodgers-mann frem til nå, men jeg var selv tilstede på Old Trafford på lørdag, og det var dråpen som fikk begeret til å flyte over for meg. Vi fremsto totalt uten kamp-plan, og fikk et middelmådig United-lag til å se gode ut. Jeg spår at Rodgers er ute før vi skriver november, og krysser nå bare fingrene for at Klopp fortsatt er ledig når det skjer.

 

Marius Rabben: 

– Sett med supporternes øyne ble den helt klart svekket. Omstendighetene bidro naturlig nok til at ting også ble enda verre enn nødvendig. 1–3 mot Manchester United er isolert sett ikke noen krise, men måten det skjedde på – hvor planløse, tafatte og dårlig Liverpool spilte – var grusom. Det var den svakeste prestasjonen jeg noen gang har sett av Liverpool i et nordvestderby. Rodgers har fått mange imot seg de siste månedene, og jeg tror eierne vil se klare endringer om kort tid dersom han skal beholde jobben.

 

 

Hva tenker du om at manageren har sverget til 4-3-3, med mannskapet som er tilgjengelig?

 

Torbjørn Flatin:

– «Jeg er fornøyd med transfervinduet, men det er fortsatt noen spørsmål som må besvares», er noe jeg har skrevet og sagt flere ganger. Et par av spørsmålene var hvordan manageren skulle sette opp sin midtbane og sitt angrep, og realiteten var at jeg ikke synes balansen så noe god ut. Midtbanespillerne er for like og det er få vinger som er gode til å slå innlegg i troppen. Hvor skal en for eksempel bruke Coutinho og Firmino? Jeg vil ha Philippe Coutinho sentralt, men da må i så fall manageren enten bytte system, eller flytte ham ned som den mest offensive sentrale midtbanespilleren.

 

Tore Hansen:

– I sommer og høst har vi hørt at Brendan og hans nye backroom staff jobber med den tekniske organiseringen av laget. Det er forståelige etter den famlende avslutningen i vår. 4-3-3 virker veldig «back to basic» og egentlig har jeg litt sansen for en manager som er tro mot filosofien sin. Problemet er imidlertid at det verken ser ut til å fungere og vi har et halvt lag som hele tiden spiller «out of position». I toppfotball trenger du spesialister i de viktigste posisjonene i hvert fall. Vi har få eller ingen nesten, fra midtbanen og fremover. Jeg tror vi må være mer pragmatiske og beholde filosofien med høyt press og gjenvinning av ballen – men tilpasse systemet mer til spillerne.

 

Arve Vassbotten:

– Det blir merkeligere for hver kamp som går. Når Sterling/Markovic nå ute av klubben har han ikke andre vingtyper enn Ibe. Jeg synes fortsatt det er hentet inn gode forsterkninger i sommer, men jeg synes det er rart at han har hentet inn nettopp disse spillerne om han sverger til 4-3-3. Da synes jeg han har bommet. Jeg synes det generelt er mange spillere som brukes utenfor sin beste posisjon, og det gjelder ikke bare i angrep. Bak har man høyreback/midtstopper Gomez på venstrebacken, Milner har tradisjonelt ikke spilt mest sentral midtbane, Can sliter med å finne sin posisjon, og både Coutinho, Firmino og delvis Adam Lallana er bedre mot midten av banen, for ikke å snakke om Danny Ings - han er og blir spiss. Tilsammen har man satt på spissen et halvt lag utenfor sine beste posisjoner. Jeg håper han er villig til å tilpasse systemet til spillerne han har tilgjengelig og ikke omvendt, hvis ikke klarer jeg ikke se hvordan han skal få det beste ut av hver enkelt eller laget. 

 

Einar Kvande:

– Jeg skjønner ikke at han ikke ser problemene det skaper at han spiller med så mange spillere ute av sine vante posisjoner. Og hvor er det blitt av det harde presset på ballfører som Rodgers har sverget til tidligere? Vi er blitt er passivt lag, som bare slår langt til Benteke. Jeg er mer opptatt av hvordan laget opptrer enn tallkombinasjoner/formasjoner.

 

Marius Rabben: 

– Det fungerte vel ikke særlig i starten av sesongen, selv om Liverpool tok sju poeng på de tre første. Så langt har iallfall angrepsspillet vært totalt fraværende, og det som så ut til å være et godt organisert forsvar har kollapset fullstendig. Selv forstår jeg ikke helt hvorfor Rodgers vil holde på 4–3–3, noe han også brukte uten hell i starten av perioden som Liverpool-sjef, etter å ha sett laget fungere bedre i formasjoner med to spisser eller flere offensivt på midten.

 

 

Tror du Brendan Rodgers vil gjøre mange forandringer på laget, og hvordan tror du Europa League vil bli prioritert denne sesongen?

 

Torbjørn Flatin:

– Jeg liker Europa League, samtidig har jeg sansen for at nye og unge spillere får en mulighet. Jeg vil tro at Brendan Rodgers tenker i de samme baner, at han ønsker å gjøre det best mulig, men at det samtidig kan benyttes til å bruke troppen. Så spørs det hvor mye en har råd til å si som Ole Brumm, med «ja takk, begge deler»? I utgangspunktet ville jeg prioritert hjemmekampene og nærmest toppet lagene i de kampene. Den lengste reisen som Liverpool har i ligaen etter en kamp i Europa League er Goodison Park. Jeg ser gjerne at en spiller som Jordan Rossiter får sjansen borte mot Bordeaux. Så må manageren etter hvert vurdere hvilke prioriteringer som må gjøres for å få Liverpool videre til cupspillet.

 

Tore Hansen:

– Han kommer trolig til å spille med to lag på de kommende to kampene. Borte i Europa vil mange av benkspillerne få muligheten – samtidig som det er særdeles viktig og ikke å gå på et nytt nederlag. Så det skal bli spennende å se hvilke disposisjoner han kommer til å gjøre. Hvor mange tørr han bytte ut med det presset han nå har? Kommer Sakho til å stå frem – kanskje Origi vil gjøre en god match? Vi trenger å få i gang flest mulig spillere som kan komme inn og gjøre en forskjell når Norwich venter på Anfield søndag.

 

Arve Vassbotten:

– Jeg vil tro han er blitt dratt i to retninger på det akkurat nå. Hadde han ikke kommet fra to tap på rad, hadde det bare vært å kjørt på med spillere som ikke har fått sjansen tidligere. Nå må han ha vurdert sterkt om han skal bruke Bordeaux-kampen for å få fart på noen av førstevalgene igjen, eller om slitasjen blir for stor. Jeg ville byttet midtstopperduo, og gitt Moreno sjansen på venstrebacken. Men Firmino er en spiller som definitivt trenger enda mer matchtrening. Veien til seier i Europa League er lang og kronglete, men i enden ligger det en Champions League-plass og venter. Slik sett bør den ikke prioriteres, og Rodgers bør gå etter alle trofeer han kan. 

 

Einar Kvande:

– Jeg tror det blir flere endringer på laget til Bordeaux ja, og tipper spillere som Moreno, Sakho og Toure kan få en sjanse fra start. Ser ikke bort fra at Origi får starte denne også. Jeg håper virkelig at vi prioriterer Europa League høyt, for det kan fort bli vår beste mulighet til å få spille Champions League neste år.....

 

Marius Rabben: 

– Ja, jeg tror det blir sju–åtte endringer på startelleveren. Nå har flere faste spillere som kjent blitt igjen hjemme, men noe tyder også på at Rodgers igjen vil teste ut et lag med tre i forsvar. Mamadou Sakho får endelig sesongdebuten, og det blir spennende å se Divock Origi på topp. Europaligaen bør nesten prioriteres like mye som ligaen hvis Liverpool skal spille i Champions League neste sesong, men jeg tror Rodgers har en litt mer avslappet tilnærming til det. Det sier noe at Benteke ikke er med sørover, men Liverpool bør uansett være i stand til å hevde seg.