Vunnet to av de fire siste på Anfield

Etter en ujevn periode har West Bromwich kommet på riktig spor før turen til Liverpool søndag.

Nå er det over en måned siden West Bromwich siste tapte en fotballkamp. Mannskapet til Tony Pulis, som fikk en voldsom start på sesongen og lå sist etter tre runder, går inn til Liverpool-oppgjøret etter å ha kommet ubeseiret fra møtene med blant annet Arsenal og Tottenham.

Pulis kalte det «to tapte poeng» da Tottenham fikk med seg 1–1 fra The Hawthorns i forrige serierunde, noe som også ble resultatet i den vanskelige bortekampen mot West Ham uka i forveien.

Saken fortsetter under.


UAVGJORT: Spurs tok ledelsen, men WBA utliknet ved James McClean. Her et sammendrag. (Video: TV 2)

– Vi visste det ville bli en tøff kamp mot et veldig formsterkt og velorganisert lag, så vi er veldig, veldig fornøyde, men vi er også litt skuffet over at vi ikke tok de tre poengene, sa Pulis til BBC Sport sist helg.

Senket Arsenal

Poengdelingene fulgte opp en imponerende seier over Arsenal hjemme. Også her var det bortelaget som tok ledelsen, da etter en snau halvtime, men klubben fra West Midlands slo knallhardt tilbake allerede før pause.

Først utliknet James Morrison etter et presist frisparkinnlegg av Chris Brunt, så tvang sistnevnte frem et selvmål av Santi Cazorla. Det var fjerde gang West Bromwich scoret to mål i én kamp denne sesongen, men første gang det resulterte i poeng – og seier.

– Vi viste mye karakter, og vi er fornøyde. Vi er nødt til å få noen poeng under beltet, dette er en tøff liga, og det er veldig vanskelig når hjemmeformen ikke har vært briljant, noe vår ikke har vært, reflekterte manageren overfor Sky Sports i etterkant.

Saken fortsetter under.


SNUDDE TIL SEIER: To raske scoringer før pause var nok til å slå Arsenal. (Video: TV 2)

Og Pulis har rett når han trekker frem resultatene foran egne supportere denne sesongen. Selv om West Bromwich har møtt hard motstand, har laget faktisk vunnet mer og sluppet inn færre mål på fremmed gress enn på The Hawthorns.

På «hjemmetabellen» i Premier League er det bare to lag som har gjort det svakere i egen stue hittil, mens på bortebane har West Bromwich bedre tall enn lag som Tottenham, Everton og Chelsea. Faktisk er det bare målforskjellen som skiller dem fra Manchester City på bortebane denne sesongen.

Ligaspillet i august åpnet med en brutal affære mot nettopp Manchester City foran egne supportere. De lyseblå hadde ingen problemer og vant komfortable 3–0, og forventningene om seier mot nyopprykkede Watford den påfølgende uka ble stilnet med en målløs kamp.

Den tunge sesongstarten fortsatte med et nederlag mot Chelsea hjemme, selv om West Bromwich scoret to ganger, før de måtte ha straffekonkurranse for å sende Port Vale fra nivå tre ut av ligacupen på hjemmebane.

Opp- og nedtur

Så fikk spillerne en opptur: Stoke ble slått på vindfulle Britannia, noe som var Pulis’ første seier etter ordinær tid denne sesongen, laget tok poeng mot Southampton, og Saido Berahino var sist på ballen da de slo rivalen Aston Villa 1–0 på bortebane.

Saken fortsetter under.


POPULÆR SEIER: Berahino ble matchvinner i hatoppgjøret på Villa Park. (Video: TV 2)

Jubelen stilnet imidlertid nokså fort. Bare fire dager senere pisket Norwich dem ut av ligacupen med stygge 3–0 på østkysten, før Everton, anført av angrepstrioen Romelu Lukaku, Arouna Koné og Gerard Deulofeu, snudde 0–2 til 3–2 og blå seier på The Hawthorns.

De siste månedene har likevel vist at West Bromwich kan henge med mot både gode og svakere lag. Crystal Palace vant komfortabelt i London, men Sunderland og Norwich, denne gang i Premier League, ble slått med ett mål.

På Halloween vant Leicester etter at West Bromwich hadde tatt ledelsen, og før Liverpool-kampen er det faktisk bare formsterke Leicester og Manchester United, med 2–0 på Old Trafford, som har slått West Bromwich i løpet av de sju siste ligarundene.

Etter 15 kamper har West Bromwich fire poeng mer enn Chelsea, og de er plassert som nummer 13 på tabellen, men samtidig bare fire poeng bak 8.-plasserte Liverpool, som i tillegg bare har vunnet én ligakamp mer.

Saken fortsetter under.

I likhet med Liverpool har også West Bromwich tidvis slitt i den øverste tredjedelen. De røde har ikke scoret på tre timer med fotball etter storseieren over Southampton, mens det bare er to lag i ligaen som har scoret færre ganger enn Pulis’ lag.

– Målsjansene har vært der. Vi har bare ikke vært i stand til å ta vare på dem, poengterer Pulis før avreise til Merseyside.

I form mot Liverpool

For noen år siden ville møtene med Liverpool vekket mange dårlige minner i West Bromwich-leiren, for Merseyside-laget vant alle de ni første oppgjørene – uansett bane – mellom klubbene i Premier League-sammenheng. Men siden 2011 har det vært betraktelig jevnere.

Selv om Martin Skrtel ga Liverpool ledelsen på The Hawthorns i april for drøyt fire år siden, kom oppturen da Brunt satte to straffer i nettmaskene i løpet av andre omgang. West Bromwich vant kampen 2–1, og det var første seieren over de røde på 30 år.

Året etter kjempet de seg frem til en ny bragd. For første gang siden 1967 reiste West Bromwich til Anfield og vant en fotballkamp, da Peter Odemwingie scoret kampens eneste mål kvarteret før full tid.

Lagene møtte hverandre igjen til sesongstarten bare noen måneder senere, noe som også var Brendan Rodgers’ første ligakamp som rød sjef, og West Bromwich stoppet ikke før det sto 3–0 på lystavla. Liverpool slo dem på The Hawthorns i ligacupen samme høst, men West Bromwich seiret igjen på Anfield fem måneder senere.

Rød seier og uavgjort forrige sesong

Det er foreløpig den siste seieren de har over Liverpool. Luis Suárez satte West Midlands-laget på plass med hat-trick og rød 4–1-seier på Anfield i 2013, mens det i fjor endte 2–1 til Liverpool, etter mål av Adam Lallana og Jordan Henderson. På The Hawthorns har de to siste kampene endt uavgjort.

Les også: Få skader for West Bromwich

Nå ser Pulis og West Bromwich frem mot Liverpool-kampen kommende søndag, før et overkommelig juleprogram venter. Bournemouth, Swansea, Newcastle og Stoke er lagets motstandere før FA-cuprunden i januar.

Avspark mellom Liverpool og West Bromwich på Anfield er søndag klokka 17.