– Garantert en medaljekandidat med Klopp

Kenneth Fredheim holder Liverpool som favoritt torsdag. Han tror også man allerede neste sesong kan se Liverpool i tetstriden i Premier League.

Frem til 2010 kommenterte Kenneth Fredheim en rekke kamper mellom Liverpool og Manchester United da Canal pluss hadde rettighetene til Premier League.

Torsdag er han tilbake på Anfield for å kommentere lagene igjen, denne gangen som kommentator for MAX.

– Det blir vanvittig moro å komme tilbake, jeg hadde to favorittarenaer i England og det var Anfield og St James' Park. På de stadionene, mer enn noe annet sted, følte man at folket levde fotball, sier Fredheim til Liverpool.no.  

– Det er jo alltid en fantastisk stemning på Anfield, og kanskje enda bedre i midtuka når det er flere engelskmenn på plass og ikke så mange turister som i helgene, sier han.

LES OGSÅ: Liverpool mot engelsk motstand i Europa

– Bortemålsregelen bør pensjoneres

Selv om Liverpool har møtt engelske lag ni ganger tidligere i europacupkamper, har rivalen fra Manchester aldri vært motstander før de ble trukket opp av bollen i Nyon i forrige måned. 

– Det er nesten litt snodig at de ikke har møttes før i Europa, og at man må tilbake til 1973 siden forrige møte mellom to engelske lag i denne turneringen. At det er akkurat disse to lagene som møtes gjør dette veldig spesielt, sier Fredheim.

– Hvilke forventinger har du til kampen?  

– Skal man se på statistikken, så har jo United hatt en foruroligende godt tak på disse oppgjørende nå med åtte seiere på de ti siste møtene mellom lagene. Men jeg tror ikke det betyr noe inn mot denne kampen. Det som gjør det spesielt er at det går over to kamper, og denne bortemålsregelen som er overmoden for pensjonering. Det gjør alltid forutsetningene litt spesielle i det første møte, og bortelagene vil synes at et 1-0-tap er greit.

Liverpool har tapt de fire siste kampene mot Manchester United, men Anfield-klubben har aldri tapt fem kamper på rad mot sine erkerivaler.

– Liverpool mot Manchester United lever alltid sitt eget liv. Jeg tror det blir et tett, tøft og intens kamp. Det blir viktig for Liverpool å skaffe seg et godt utgangspunkt, og det gir håp om at vi får se et Liverpool-lag som rett og slett satser hardt og setter trykk på United fra start, mener han.

LES OGSÅ: Van Gaal med perfekt statistikk mot Liverpool

Blir ikke klok på van Gaal

Begge lagene har vært ustabile denne sesongen. Fredheim synes likevel Liverpools utvikling har vært mest positiv.

– Manchester United under van Gaal blir jeg ikke klok på i det hele tatt, og jeg deler den kritikken som har vært på hvor ekstremt omstendelige de er. Samtidig så er de mer fremover rettet i andre kamper.

– For meg synes jeg det ser ut som om van Gaal ikke har klart å selge inn filosofien sin i den grad at spillerne ordentlig tror på den. Om den filosofien passer i Premier League i det hele tatt er jeg også litt usikker på. Så United er jeg veldig usikker på. Hvordan de presterer er det stor forskjell på fra kamp til kamp.

LES OGSÅ: Liverpool mot Man Utd i Europa: 11-6

Stor Klopp-fan

– Liverpool er jeg litt mer trygg på. Jeg er enormt Klopp-fan, og elsket å se Dortmund med Klopp og «heavy metal»-fotballen. Det har sikkert vært en stor omstilling for spillerne der også. De må bli vant med de enorme kravene han har til intensitet, og det å få spillet til å sitte. Det er en stil det tar tid å jobbe inn, og ikke minst å orke det både fysisk og mentalt.

– Jeg tenker slik at med Klopp så blir Liverpool garantert en medaljekandidat. Jeg kan ikke forstå annet enn at han klarer å skape Liverpool til det, og kanskje allerede neste sesong. Det er mulig han er avhengig av å få inn noen spillere han kan bygge filosofien sin rundt i enda større grad, men samtidig føler jeg at Liverpool har mange av de rette spillerne.

Jage i bakrommet

MAX-kommentatoren mener likevel at begge lagene torsdag har savnet en ordentlig målscorer denne sesongen - spesielt i ligaen. 

– Problemet for både Manchester United og Liverpool denne sesongen har vært at ingen av lagene har en soleklar toppscorer, sier han.

I Premier League står Firmino med åtte mål for Liverpool, mens Benteke har sju, i tillegg har belgieren et mål i Europa League. I United har både Wayne Rooney og Anthony Martial scoret sju ganger hver i serien, mens de totalt har 14 og 10 mål når man tar med alle turneringer.

– For Liverpools del har de selvsagt slitt med at Daniel Sturridge har vært ute så lenge. Man så på Klopp-stilen i Dortmund hvor viktig Robert Lewandowski var der i det å jage inn i bakrommet og ha en ordentlig target man, som også har store fotballmessige kvaliteter. Hvis han har tenkt å prøve å gjøre det samme i Liverpool som i Dortmund er det helt nødvendig. Du må ha gode kanter, og backer som kommer også. Men jeg synes i gode perioder at han har satt sitt preg på Liverpool.

– Det må også være herlig for supporterne å se en så engasjert mann på sidelinja. Han er en fantastisk fyr, både å se lagene hans spille og høre han prate. Han er så befriende ærlig.

– Voldsom erfaring

– Jeg holder Liverpool som favoritter i morgen, det gjør jeg utvilsomt. Jeg mener Liverpool har x-factor og spillerne som kan stå fram i slike sammenhenger. United sliter dessuten veldig mye mer med skader nå, samtidig som Liverpool har fått tilbake sine forsvarsspiller. Men å ha et par mål å gå på før Old Trafford kan fort være vesentlig, sier Fredheim.

Han mener også erfaringen Klopp har med seg kan bli avgjørende.  

– Nå har man også en manager med voldsom erfaring på hvordan man forbereder lagene til slike kamper, det kan man ikke si at Brendan Rodgers hadde. Det er også en fordel med en manager som virkelig har «been there, done that» på dette området også, sier Kenneth Fredheim. 

Torsdag klokka 21.05 sendes Liverpool - Man Utd på MAX.

LES OGSÅ: Man Utd fikk dispensasjon