16 «Liverpoolkapteiner» sendt i trykken

Aldri før har så mange store røde profiler delt sin personlige historie i en og samme bok. Ragnhild Lund Ansnes har fått i tale kapteiner fra Ron Yeats til Steven Gerrard.

«Liverpoolkapteiner» slippes i mars. Dette Ragnhilds tredje bok om Liverpool FC. Den første handlet om hva fotball gjør med oss supportere. Bok nummer to tok for seg hva fotballen gjør med spillerne når karrieren er over og hverdagen kommer. Nå kommer trolig den siste boka hennes; møter med tidligere Liverpool-kapteiner.

Sterke personlige historier

De to siste årene har Ragnhild reist England rundt for å treffe tidligere røde som har båret kapteinbindet. Bortsett fra møtene og de personlige historiene, hva vil du selv si er den røde tråden i boka?

– Boka har for meg blitt en reise i lederskapet på gresset til en av verdens mest ikoniske fotballklubber gjennom 55 år. Når du starter et slikt arbeid er det alltid vanskelig å helt se hvor man lander. Det er så mange forskjellige mennesker og alle har sin egen historie og ting de bærer på av egne opplevelser og erfaringer som leder i garderoben og på banen. Det har vært utrolig interessant å få grave i historikken og perspektivene helt fra tidlig 60-tallet da Shanks var manager og frem til Steven forlot Anfield i fjor sommer.  

– Den røde tråden er helt klart lederskap, motivasjon, kommunikasjon, lagbygging, inspirasjon og lojalitet. Noe jeg ikke tenkte på da jeg startet arbeidet er det faktum at kapteinsrollen har endra seg over en del tiår.

– Har kapteinen reell påvirkning i dag, eller er han mest en gallionsfigur som bytter vimpler og kaster kron og mynt foran tv-kameraene før avspark? Og har kapteinen fått mer eller mindre innflytelse i den moderne fotballen? Dessuten kommer det fram mange sterke, ufortalte livshistorier mellom permene. Det siste er slikt man ikke kan styre, men som helt klart har vært en stor bonus. Paul Ince er en av dem som forteller historier fra sin oppvekst og barndom som jeg tror ingen har hørt før og som helt klart har formet han som spiller og menneske.

- Nesten umulig uten Steven

Disse spillerne er ikke de enkleste å få i tale. En del av dem er fortsatt store stjerner, andre har forsøkt å gå litt under radaren for å skjerme familielivet sitt, og så har du Steven Gerrard med hele sin stab av menneskelige skjold rundt seg? Hvordan har jakten vært?

– Det har vært krevende rett og slett fordi mange av dem sjelden eller aldri gir slike dybdeintervju. Jeg tror jeg var den eneste som fikk et skikkelig dybdeintervju med Steven Gerrard rett etter han hadde gitt seg i Liverpool, bare dager før han reiste til USA.

Så da «slapp» du å reise til Los Angeles og intervjue ham der?

– Hehe, ja det hadde selvsagt også vært en mulighet, men det hadde nok hatt en del budsjettmessige utfordringer for forfatteren, men helt sikker morsommere. Steven var jo helt nødvendig for denne boka, og selv om jeg hele tiden trodde det kom til å gå bra, var det svært mange twist and turns og assistenter og annet som måtte avklares og frem og tilbake. På et nivå kan slike ting virke frustrerende, men det gir også innsikt og forståelse av for stor han egentlig er i fotballverden. Steven Gerrard er et levende ikon og en lederskikkelig så stor og viktig at jeg nesten ikke kunne ha utgitt «Liverpoolkapteiner» uten hans deltakelse.

– Med unntak av Alan Hansen, som har pensjonert seg og ikke ønsker å gi intervjuer lenger, har jeg møtt hele rekka av de viktigste kapteinene fra Bill Shanklys første sterke mann, Ron Yeats og frem til Steven. Det inkluderer følgende spillere: Tommy Smith, Phil Thompson, Graeme Souness, Phil Neal, Ronnie Whelan, Mark Wright, Glenn Hysén, Ian Rush, John Barnes, Paul Ince, Jamie Redknapp, Robbie Fowler, Sami Hyypiä, Jamie Carragher og Steven Gerrard. 

Gir til veldedighet fra forhåndssalget

Boka er i trykken as we speake, som det heter, og vil være ute i begynnelsen av mars. Selv om hovedfokuset er supportere, spillere og ledere rundt Liverpool FC har du også fått et sterkt hjerte for dette like kalde, men likevel varme stedet ved Merseyelva. Du gir en del av inntektene fra salget til veldedighet. Hvorfor det?

– Liverpool som by og fotballag har gitt meg så uendelig mye gjennom så mange år, toppet av en helt unik deleglede fra noen av Liverpools største ledere og stjerner i moderne tid, så jeg har lyst å gi noe tilbake. Jeg gikk sjøl ut av Anfield i kampens 77. minutt mot Sunderland i solidaritet til alle mine scouservenner som lever for Liverpool FC, men som ikke har råd å gå på kamp lenger. Arbeidsledigheten og fattigdommen er skremmende stor på Merseyside, så derfor bestemte jeg meg for å gi 20 kroner fra hver bok som blir forhåndsolgt i februar til organisasjonen An Hour For Others. Dette er en organisasjon som hjelper vanskeligstilte ved Merseyside. 

Som takk for at folk støtter prosjektet og An Hour For Others trekker jeg ut fem flotte premier blant dem som forhåndskjøper i februar, der man får ett lodd per bok man bestiller. Dette inkluderer signerte effekter av mange av våre tidligere helter. Fristen er 25. februar og da signerer jeg også bøkene som bestilles.

Du forhåndsbestiller dine forfattersignerte eksemplarer her. 
(Medlemmer av supporterklubben får 49 kroner i avslag)

LES OGSÅ: "An hour for others" 

Foto: Tony Woolliscroft (bildet av Gerrard, Ragnhild og Jamie).

(Ragnhild Lund Ansnes har de siste årene vært styremedlem i Supporterklubben. Supporterklubben har siden utgivelsen av hennes første bok hatt en gjensidig samarbeidsavtale vedrørende bokutgivelsene).