50 år siden finalemøtet med Dortmund

Torsdag spiller Liverpool mot Borussia Dortmund for fjerde gang i europacupene. For femti år siden møttes lagene i finale.

Liverpool har kun spilt tre ganger mot «Die Schwarzgelben» i europacupene. I 2001 møttes lagene i gruppespillet i Champions League, da det endte målløst på Westfalenstadion, og Liverpool vant oppgjøret på Anfield 2-0. Da scoret Vladimir Smicer og Stephen Wright målene.

Om én måned er det 50-årsjubileum for første gang lagene møttes, i finalen i Cupvinnercupen på Hampden Park i Glasgow.

Liverpool kvalifiserte seg til turneringen etter å ha vunnet sin første FA cup, da Leeds United ble beseiret på Wembley 1. mai 1965. På sin vei til finalen i Glasgow ble Juventus slått 2-1 sammenlagt, Standard Liége slått 5-2, Honvéd fra Ungarn med 2-0, og til slutt Celtic med 2-1 i semifinalene.

Dortmund på sin side måtte forbi Floriana, CSKA Sofia, Atletico Madrid og West Ham, før de ble klar for det som var begge lagenes aller første finale i Europa.

Liverpool hadde allerede sikret ligamesterskapet i England etter å ha beseiret Chelsea, mens Borussia Dortmund endte på andreplass i Bundesliga, bak 1860 München.

Kampen

Det var uvær i Glasgow, og det gjorde at stadion som kunne huse 100.000 tilskuere ikke var i nærheten av full, slik den normalt ville ha vært. Bare 41.657 tilskuere så kampen.

Etter en målløst førsteomgang, tok Dortmund ledelsen i det 61. minutt. Lothar Emmerich spilte frem Sigfried Held, som satte inn 1-0 på volley. Roger Hunt utlignet syv minutter senere. Det sto 1-1 etter 90 minutter, før kampen skulle avgjøres i ekstraomgangene.

Vinnermålet kom fra Reinhard Libuda i det 107. minutt, da hans langskudd gikk over målvakt Tommy Lawrence og Ron Yeats, traff stolpen, og deretter Yeats igjen, og inn i nettmaskene. Flere mål ble det ikke, og det ble ingen Cupvinnercup-pokal på Bill Shanklys menn.

Liverpool stilte med følgende lag:

Tommy Lawrence, Chris Lawler, Gerry Byrne, Gordon Milne, Ron Yeats, Willie Stevenson, Ian Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Tommy Smith og Peter Thompson.

Her kan du se hele kampen:

Og for den som kan nøye seg med høydepunktene:

* Liverpool møtte også Borussia Dortmund i pre-season i 2014. Da vant de helrøde 4-0, mot et Dortmund ledet av Jürgen Klopp som fløy frem og tilbake til Merseyside samme dag.