Åtte år med Liverpool One

Dersom du ikke har vært i Liverpool siden før 2008, vil du kanskje ikke kjenne deg igjen.

Bykjernen har opplevd en totalrenovering som har gitt rom for 160 butikker, restauranter og barer, og transformert Liverpool til en populær destinasjon for flere enn bare fotballsupportere.

Det er ikke mange år siden Liverpool så helt annerledes ut. Der du i dag finner det utendørs kjøpesenteret Liverpool One, lå parkeringsplasser, gamle Chavasse Park og nedslitte Paradise Street. Avstanden mellom Albert Dock og de slitne shoppinggatene var lang, og byen slet med et dårlig rykte.

Bildene fra utbyggingen er tatt av Ronnie Hughes. Flere finner du på hans blogg

Men i 2008 våknet Liverpool opp til Capital of Culture-status, og en splitter ny bykjerne. Selve planene ble lagt ti år tidligere, da Healy & Baker’s Development Team ble leid inn av Liverpools bystyre for å avdekke årsakene til at Liverpool slet med å tiltrekke seg populære butikkjeder og designere. Undersøkelsen viste at Liverpools posisjon som shoppingdestinasjon var vaklende. 

Les også: Liverpools beste fotballpuber

Byutviklerne foreslo en løsning på problemet; utbygging av et utendørs kjøpesenter midt i hjertet av byen, i de allerede eksisterende gatene. Dette skulle bli den største byutviklingen i Europa siden etterkrigstiden, og sammen med Capital of Culture-statusen ble økonomiske midler sprøytet inn i sentrum av Liverpool.

Paradise Project

Målet med oppussingen var altså å gjøre Liverpool til en shoppingdestinasjon. Byutviklerne ville stanse lokalbefolkningen fra å trekke ut av byen for å handle, og samtidig tiltrekke seg shoppere utenbysfra.

Bildene fra utbyggingen er tatt av Ronnie Hughes. Flere finner du på hans blogg

Prosjektet ble kalt Paradise Project siden det hovedsakelig dreide seg om utbygging av Paradise Street og områdene rundt. Grosvenor Group fikk i oppgave å gjennomføre prosjektet, og papirene ble signert i 2003. Allerede året etter var de første spadene i jorda. De var med andre ord langt mer effektive enn Hicks & Gillett.

Les også: Tre barer å besøke på neste tur

Fra et lokale i Lord Street kunne besøkende få informasjon om utbyggingen i det som het Paradise Project Information Centre. 

Arbeidet foregikk i perioder. Det startet med utgravingen av Chavasse Park i 2004. Her måtte også en arkeologisk undersøkelse gjennomføres. Parken lå nemlig over ruiner av tidligere bygninger som ble ødelagt under andre verdenskrig.

Les også: Har du prøvd disse restaurantene?

The Old Dock, som var verdens første kommersielle våtdokk, lå under parkeringsplassen ved siden av parken. Utenfor John Lewis finnes det i dag et kikkehull hvor man kan se veggene av det gamle havnebassenget som ble bygget i 1715. Det er også mulig å delta på en gratis omvisning under Liverpool One hver tirsdag og onsdag, via Merseyside Maritime Museum.

Den første bedriften til å åpne i «nye Liverpool» var Herbert’s Hairdressers i Hanover Street, i juli 2006. Etter at BBC Merseyside fulgte etter og flyttet til nye lokaler i Hannover Street samme måned, kunne de resterende bygningene i Paradise Street som ikke var fine nok til å ta med videre, rives. 

Byggeplass

I fire år var store deler av byen en byggeplass. Den berømte skylinen, som en gang i tiden var det første turister så når de ankom Storbritannia kystveien, var preget av heisekraner. Lokalbefolkningen ble vant med å bevege seg gjennom labyrinter av gjerder og sperringer, og måtte se noen kjente og kjære bygg forsvinne - i tillegg til noen skjemmende konstruksjoner fra 60-tallet. Målet var å modernisere sentrum uten å glemme fortiden.

Bildene fra utbyggingen er tatt av Ronnie Hughes. Flere finner du på hans blogg

Bilder av byen fra 2006, postet på bloggen A Sense of Place, viser de logistiske utfordringene innbyggere og besøkende møtte.

Liverpool One

De fleste vil nok påstå at år med flokete veinett var verdt det. 29 mai 2008 flokket 200 000 scousere til åpningen av Liverpool One. Etter et tiår med planlegging og utbygging, åpnet endelig de første butikkene i prosjektet som hadde kostet vel 1 milliard pund.

Les også: Tre ting å gjøre i Liverpool

Før Paradise Project ble gjennomført var Albert Dock separert fra resten av byen. Byggingen av Liverpool One dyttet bykjernen nærmere vannet, og gjorde avstanden til det kjente dokkanlegget mye kortere. Chavasse Park gikk fra å være hovedveien ned til elva, til å bli et populært grøntområde folk flokker til på solskinnsdager.

Navnet Liverpool One fikk en lunken mottagelse av byens markedsførere, som tvilte på at det ville slå an. Flere av ekspertene fortalte Liverpool Echo i 2005 at de syntes navnet var lite imponerende og at den røde logoen var kjedelig.

Les også: Utepils i Liverpool

Selv om mottakelsen blant ekspertene var lunken, kan man åtte år etter åpningen konstatere at både navn og logo er akseptert og godt etablert blant byens befolkning.

I størrelse er Liverpool One Englands femte største kjøpesenter, men det er ikke bare størrelsen som imponerer. Mens andre byer sliter i konkurranse med nettbutikker og fjerntliggende kjøpesentere, fortsetter Liverpool Ones handlegater å øke besøkstall og inntekter. I 2015 besøkte over 28 millioner kunder shoppinggatene rundt Paradise Street.