Da Thommo temmet Supermac

Phil Thompson er 62 år i dag. Til sommeren er det 42 år siden han kneblet Malcolm MacDonald på Wembley og slo igjennom for alvor med en liverbird på brystet.

Scouseren Phil Thompson var en pasningssikker midtbanespiller. Tynn og hengslete, men en som aldri trakk seg i taklingene. En du tok med deg i skyttergravene. Et bra blikk hadde han også.

I 1973/74 valgte Bill Shankly å gå over til noe som revolusjonerende som to spillende midtstoppere i Emlyn Hughes og Phil Thompson. Den lokale tenåringen Thompson hadde inntil da spilt noen kamper på midtbanen. Ut gikk kjempen Larry Lloyd, mens granittblokka Tommy Smith ble flyttet ut på høyrebacken.

Et «nytt» og nokså ungt Liverpool hadde vunnet ligaen i 1972/73, anført av Kevin Keegan. Året etter var laget favoritt i FA-Cup finalen mot Newcastle, men skjærene hadde vunnet sin semifinale etter 2-0 mot Burnley. Begge målene scoret av Malcolm MacDonald, en brautende og hjulbeint cockney med styrke, fart og krutt i venstrefoten. Før sluttkampen mot Liverpool på Wembley var han villig til å fortelle alle som ønsket å høre på at han skulle lage smuler av de røde fra Anfield.

Slik skulle det imidlertid ikke gå. 20-årige Phil Thompson kledde av «Supermac» i en slik grad at spissen aldri kom nærmere enn et par ville langskudd i 2.omgang. I den samme omgangen scoret Kevin Keegan 2 og Steve Heighway i andre enden og Liverpool vant overbevisende 3-0.

Etter kampen byttet Thompson trøye med barndomsvennen Terry McDermott, begge oppvokst i Kirkby like utenfor Liverpool. McDermott spilte for Newcastle og fikk senere en stor karriere i Liverpool FC. Denne maidagen i 1974 hadde begge nr. 4 på ryggen, men det var Phil Thompson som kunne juble som cupvinner og sitt definitive gjennombrudd som spiller for Liverpool.

Totalt spilte han 477 kamper og scoret 13 mål for Liverpool FC. Han vant ligaen 7 ganger, Serievinnercupen 2 ganger, FA-Cupen 1 gang, Ligacupen 2 ganger og UEFA-Cupen 2-ganger. Han spilte 42 ganger for England og scoret 1 mål. Ikke minst var han kaptein for de røde han hadde fulgt siden barndommen i to og en halv sesong. (fakta: lfchistory.net)

Gratulerer med dagen, Thommo!