Den første transfersommeren

Jürgen Klopp skal bruke sin første sommer til å prege spillerstallen til Liverpool, slik Houllier, Benitez, Hodgson, Dalglish og Rodgers har prøvd før ham.

Transfervindu ble først opprettet til sesongen 2002/03, men det har likevel vært vanlig for klubber og managere i mange år å gjøre mange av sine største kjøp før en sesong. I dagens fotball med stadig flere utenlandske managere i engelsk fotball, ofte med egne trenerteam, har omveltningene under den første pre-season likevel vært generelt enda mer markante.

Det er noe som forventes av Jürgen Klopp, at det vil være mange spillere som både har forlatt Liverpool og kommet inn før kalenderen viser 1.september.

Hans forgjengere har hatt en lignende oppgave, og som ble utført med vekslende hell. Vi har sett på de røde managerne som har virket i dette århundret.

Gerard Houllier – sommeren 1999
Inn: Sami Hyypiä (Willem II) £2.5M, Vladimir Smicer (Lens) £3.75M, Titi Camara (Marseille) £2.6M, Stephane Henchoz (Blackburn) £3.5M, Sander Westerveld (Vitesse Arnhem) £4M, Erik Meijer (Bayer Leverkusen) Bosman, Didi Hamann (Newcastle) £8M.

Den franske læreren hadde allerede vært en sesong på Anfield. Først noen måneder i en delt managerrolle med Roy Evans, og så en halv sesong hvor han selv hadde hovedansvaret dog uten å gjøre vesentlige forandringer på sin spillerstall.

Med et begrenset budsjett i størrelsesorden £15-20M var det viktig å få pengene til å rekke langt, noe en må si Houllier i stor grad klarte. Markante spillere som David James, Paul Ince og Steve McManaman forsvant ut av ulike årsaker, i tillegg til andre Evans-kjøp som bl.a. norske Leonhardsen og Kvarme, selv om Leo skal ha blitt bedt om å ombestemme seg etter at en allerede klar avtale med Tottenham var blitt gjort.

Westerveld ble kjøpt inn for James, Hamann for Ince og Smicer for McManaman. Midtforsvaret hadde alltid syntes å være et problem under Roy Evans og Hyypiä og Henchoz ble en suksess. Didi Hamann må en også si var et vellykket kjøp, og selv om en må si at de øvrige i beste fall var bare var delvis vellykket, ble det en god start for Gerard Houllier.



Rafael Benitez – sommeren 2004
Inn: Josemi (Malaga) £2M, Antonio Nunez (Real Madrid) £3M, Xabi Alonso (Real Sociedad) £10.7M, Luis Garcia (Barcelona) £6M.


Noe ut av det blå bestemte Michael Owen seg for å slå til på et tilbud fra Real Madrid. Med kort tid igjen av kontrakten og erfaring med Steve McManaman som man måtte slippe gratis noen sesonger tidligere, kunne ikke Liverpool gjøre annet enn å la toppscoreren gå på billigsalg og hvor Antonio Nunez kom andre veien som en del av salget. I tillegg hadde det blitt gjort en avtale med Djibril Cissé på hele £14.5M fra Auxerre rett før Rafael Benitez kom inn.

Slik sett var inntrykket av at Rafa ikke selv fikk planlagt det første vinduet i stor grad, men han signerte sine landsmenn Xabi Alonso og Luis Garcia. To gode kjøp som i stor grad påvirket til at den første sesongen under Benitez kunne feires med en legendarisk triumf i Istanbul.

Roy Hodgson – sommeren 2010
Inn: Joe Cole (Chelsea) Bosman, Danny Wilson (Rangers) £2M, Fabio Aurelio Bosman, Christian Poulsen (Juventus) £4.5M, Brad Jones (Middlesbrough) £2.3M, Raul Meireles (Porto) £11.5M, Paul Konchesky (Fulham) £3.5M


Det var lite som fungerte for Roy Hodgson på Anfield, inkludert på transfermarkedet. Til hans forsvar kom han til en klubb nær på konkursens rand og hvor hans eneste transfervindu gikk med økonomisk pluss. Dette først og fremst takket være et salg av Javier Mascherano på £17.25M, da det gode midtbaneankeret nærmest tvang seg til Barcelona. Danske Christian Poulsen ble noe av en vits som antatt erstatter og Joe Cole, Brad Jones og Paul Konchesky er også signeringer mest til skrekk og advarsel. Raul Meireles var det dyre kjøpet, og selv om portugiseren heller ikke kan hevdes å ha vært en suksess fikk i det minste Liverpool igjen pengene da han senere gikk til Chelsea.



Kenny Dalglish – sommeren 2011
Inn: Jordan Henderson (Sunderland) £16M, Charlie Adam (Blackpool) £6.75M, Stewart Downing (Aston Villa) £18.5M, José Enrique (Newcastle) £6M, Sebastian Coates (Nacional) £4.9M, Craig Bellamy (Manchester City) Bosman.


King Kenny gjorde comeback i managermanesjen, og alliert med fotballdirektør Damien Comolli gikk han friskt inn på transfermarkedet. Først i et januarvindu hvor han erstattet Torres og Babbel med Carroll og Suarez, før han gjorde store omveltninger på stallen under sin første pre-season.

Løpsvillige Henderson, dødballspesialist Adam og innleggsfoten til Downing hadde vist å hevde seg i Premier League, hvor prisnivået også var høyt. Enrique og Coates fulgte med på lasset, sammen med Bellamy på fri transfer.

I ettertid brakte Luis Suarez suksess både på banen og i pengeskrinet, mens Jordan Henderson etter hvert har blitt kaptein i klubben etter en tung start. Totalt sett kan det imidlertid ikke være tvil om at eierne FSG mente at herrene Dalglish og Comolli sløste med pengene, noe som ikke minst gjaldt det første sommervinduet.



Brendan Rodgers – sommeren 2012
Inn: Fabio Borini (Roma) £10.4M, Joe Allen £15M, Oussama Assaidi (Heerenveen) £3M, Nuri Sahin (Real Madrid) lån)


Rodgers og hans medhjelpere brukte mye tid og krefter til å hente inn managerens tidligere elever Fabio Borini og Joe Allen. Spillere som Alberto Aquilani, et dårlig kjøp av Rafa Benitez, og Charlie Adam hadde brakt inn halvparten av det utlegget. Brendan mente også at hans foretrukne spillestil ikke passet en spillertype tanksenteren Andy Carroll.

Borini og Allen ble aldri noen suksess, mens klubben lånte ut Carroll til West Ham og mislykkes i å hente angriperen Clint Dempsey inn fra Fulham under noen kaotiske timer sent i august 2012. Det var trolig en sterkt medvirkende årsak til at eierne synes å ville ha mer kontroll over kjøp og salg og den famøse «transferkomiteen» kom i stand.

Det var en dårlig start på tre år med Brendan Rodgers hvor manageren feilet først og fremst som følge av svak håndtering av overgangsmarkedet.