– Dette er kun min avgjørelse

En unik mulighet til å lære nytt språk og utvikle seg som trener var det som fikk Michael Beale til å forlate Liverpool-akademiet.

7. des 2016 kl 17.50 Marius Rabben

– Dette var en veldig vanskelig avgjørelse, forteller Beale til Liverpool Echo i spillertunnelen etter U23-lagets uavgjortresultat mot West Bromwich tirsdag.

Få minutter etter kampslutt bekreftet klubben at Beale ville tre av som hovedtrener med umiddelbar virkning. Reisen videre går til Brasil, hvor han skal bli assistentmanager i São Paulo.

– Måtte noe spesielt til

Selv håper Beale at han blir en slags banebryter for engelske fotballtrenere, som sjelden forlater hjemlandet på samme måte som de mange utenlandske trenerne i Premier League.

– En ting jeg alltid har hatt lyst til å gjøre, er å lære et nytt språk. Jeg tror flere engelske trenere må gjøre det. Det har alltid vært drømmen min, fortsetter Beale.

– Når jeg har hatt sjansene til å prate med klubber om å bli manager, har det ikke interessert meg. Jeg har den beste jobben for spillerutvikling i England med god margin, ellers ville vi ikke hatt 18 eller 19 debutanter på to og et halvt år.

NY ASSISTENTMANAGER:
NY ASSISTENTMANAGER:  Det er den brasilianske keeperlegenden Rogério Ceni som har plukket ut Beale som sin nye assistent.

Men da den brasilianske keeperlegenden Rogério Ceni – blant annet kjent for å være keeperen som har scoret over 130 mål på frispark og straffer – selv besøkte Liverpool tidligere i høst, åpnet det seg en mulighet han ikke så komme.

Ceni, som i november ble presentert som ny manager i São Paulo, hvor han har godt over 1200 (!) kamper bak seg som aktiv, reiste rundt i England for å besøke og lære av landets fremste managere, og møtte Beale på akademiet.

– Det var nødt til å være noe helt spesielt, påpeker Beale om det som skulle til for å få ham interessert.

– Og det er åpenbart en stor klubb. Jeg møtte treneren da han kom på besøk i september. Han var på besøk i England, kom hit og tilbrakte en dag, og så meg på feltet. Han er en stor legende der; det er som om Steven Gerrard eller Ryan Giggs skulle tatt over.

– Jeg tok meg tid til å møte ham. Det er en svær klubb, og dette er en stor utfordring og mulighet for min del. Jeg er 36 år, så jeg er en ung trener, og det er en fantastisk mulighet, sier Beale.

Tårer etter avskjedskampen

– Men det dreier seg om å lære et nytt språk og å jobbe med spillere i Brasil. Jeg er engelsk, og jeg tror jeg blir den første engelske treneren i Brasil, så det er en stor greie. Men å forlate Liverpool, wow, det har knust hjertet mitt.

Det kom noen tårer etter avskjedskampen på Prenton Park, og Beale var tydelig emosjonell da han pratet med Liverpool Echo. Han har tilbrakt fire og et halvt år i klubben, etter ti år som trener og spillerutvikler i Chelseas ungdomsavdeling.

Beale legger ikke skjul på at det tøffeste med å reise, er å si farvel til ungdommene på akademiet i Kirkby.

TØFF AVSKJED:
TØFF AVSKJED:  Beale sier det knuser hjertet hans å skulle forlate de røde. Her med Harry Wilson under U23-kampen mot Leicester i september.

– De har vært herlige. Noen av dem har jeg kjent siden de var 14 og 15 år. De har vært strålende. Apparatet her har vært bra, forteller han tårevåt.

– Klubben befinner seg i en fantastisk og sunn posisjon, sier Beale.

I den offisielle bekreftelsen tirsdag skrev Liverpool at prosessen med å finne ny U23-trener er i gang. Det ble tidlig spekulert i Steven Gerrard, men scouseren ventes heller å få en rolle for yngre spillere enn å bli U23-trener.

I mellomtiden har Mick Garrity og Tim Jenkins tatt over laget, med akademidirektør Alex Inglethorpe som veileder. De var i aksjon allerede i en treningskamp på akademiet onsdag. Neil Critchley trener fortsatt U18-laget.

– Klar over hva jeg forlater

Beales familie kommer til å bli værende i Formby på Merseyside når han drar til Sør-Amerika.

– Dette var ikke noe jeg forventet. Klubben har vært veldig, veldig bra overfor meg. Jeg har et fantastisk forhold til førstelagets trenerteam, og jeg reiser med mange venner her. Jeg kommer til å bli værende noen dager til.

– Jeg har elsket tiden min i Liverpool. Det har vært alt jeg drømte om og enda mer. Jeg mener det er en beste jobben for å utvikle unge spillere i England, så jeg er klar over hva jeg forlater, men noen ganger i livet dukker en mulighet opp.

Igjen trekker Beale frem interessen for å lære seg et nytt språk og komme seg utenlands, og trekker frem Jürgen Klopp, Peter Krawietz og Pep Lijnders som eksempler på noen som har gjort det med suksess.

Liverpool ønsket å beholde Beale

– Det er ikke nok engelske trenere som gjør det. Jeg vil bare dra og lære noe nytt.

Med tillatelse fra Liverpool dro Beale til Brasil nylig for å møte omgivelsene og sin nye klubb.

– Derfra utviklet det seg. Liverpool har vært fantastisk gjennom hele prosessen. De har gjort det klart at de liker meg og ønsker å ha meg værende. Dette er kun min egen avgjørelse, fastslår Beale.

Stillingen som assistentmanager i São Paulo trer offisielt i kraft fra 1. januar. Supporterklubben ønsker Michael Beale lykke til med karrieren videre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]