Har strammet inn lånepolitikken

Jürgen Klopp mener at unge spillere som Ben Woodburn, Trent Alexander-Arnold og Ovie Ejaria har bedre nytte av å trene med Liverpools førstelag enn å bli lånt ut til klubber i lavere divisjoner.

10. des 2016 kl 17.20 Einar Kvande

– Disse tre spillerne var allerede her, og jeg hadde ingenting å gjøre med utviklingen av Ben, Trent eller Ovie. 40 eller 50 minutter med førstelagsspill er ikke nok til å gi meg honnør for hva spillerne har oppnådd, sier Klopp til Liverpool Echo.

– Det er kanskje litt annerledes med Ovie, for jeg så ham spille og likte ham, og bestemte meg for å hente ham opp. Men jeg har ikke fulgt utviklingen til Trent og Ben for eksempel.

– Tidligere har klubber hatt en tendens til å sende veldig unge spillere på lån, og jeg tror ikke det er noen perfekt løsning. Det er mye bedre for dem at de kan få jobbe sammen med førstelaget med fotball på høyeste nivå.

Ønsker et sterkt U23-lag

– Vi ønsker å skape et U23-lag som er veldig sterkt. Midtstopperne (Mamadou Sakho og Tiago Ilori) er erfarne spillere, noe som er uvanlig, men resten er veldig unge og veldig dyktige. De liker å spille sammen, og de oppnår stadig bedre resultater.

– Dersom du er den beste på laget som 15-åring, blir du forfremmet til U17, og neste dag føler du deg som en liten fyr i en skog av store trær.

– Dette er en vei utdanningen kan gå, og du må lære av slike situasjoner. Men er du en del av et veldig godt lag, er det fortsatt mulig å score 25-30 mål i sesongen. Derfor har vi endret litt på systemet. Det finnes ikke kun en løsning for alle situasjonene vi kommer opp i.

Da Klopp tok over som Liverpool-manager i oktober, ble han sjokkert når han fikk vite at klubben hadde 17 spillere på utlån. Han var vant med en struktur fra Tyskland, der klubbene avler frem sine egne talenter. Klopp hentet hjem spillere som Ryan Kent, Sheyi Ojo, Kevin Stewart og Danny Ward, og forfremmet dem til førstelagstroppen.

Færre spillere på utlån

I sommer ga Klopp velsignelse til langt færre utlån enn hans forgjenger gjorde sommeren før. For øyeblikket har Liverpool ti spillere på utlån. To av disse måtte ut på grunn av at de ikke har arbeidstillatelse i Storbritannia – nemlig Allan Rodrigues de Souza og Taiwo Awoniyi.

– Vi sendte likevel noen spillere ut på lån. Det er ikke slik at vi har sluttet helt med det, men ja, det er færre, sier Klopp.

– I England har vi svært store spillertropper. Ingen tvinger deg til å ta en avgjørelse angående disse spillerne nå, så du kan sende dem ut på lån og se hva som skjer. Du sender dem ut, betaler regningen, og ser om de kommer tilbake som bedre og mer erfarne spillere enn før.

– Jeg er ikke vant til dette, for i Tyskland har du ikke penger til å ha så mange spillere. Du må ta avgjørelser. Er spilleren god nok, blir han i klubben, er han ikke god nok, forlater han klubben.

– Det er selvsagt noen få spillere som spiller på utlån i Tyskland også, men ikke så mange. Du må ta en avgjørelse basert på hva du tror vil fungere, og er spillerne gode nok beholder du dem.

– Det virker ikke fornuftig å sende spillere ut på lån for tidlig. Andre ganger må du ta avgjørelser, og si at dersom denne spilleren ikke er noe for oss, må han prøve lykken et annet sted.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]