Tett juleprogram venter – Må vinne dårlige kamper

Liverpool-legenden John Barnes er sikker på at årets Liverpool-lag kommer inn blant topp fire. Om laget klatrer helt til topps avhenger av om de klarer kunsten å vinne også kampene der de spiller dårlig.

18. des 2016 kl 14.25 Ragnhild Lund Ansnes

Vi har gått igjennom en eventyrlig start, så opplevde vi en dupp i prestasjoner gjennom to kamper, så vant vi igjen soleklart i en viktig og vanskelig bortekamp mot Middlesbrough. Det overbevisende storspillet sendte fansen opp i skyene, men mange følte nok at de falt i bakken og ut av ligaseier-drømmen med et brak etter skuffelsene ved å tape borte mot Bournemouth i en kamp vi hadde alle tre poengene i lomma for så å kun få med oss ett poeng hjemme mot West Ham etter kun eventyrlige, målrike hjemmekamper i ligaen så langt for Liverpool.

IMØTEKOMMENDE:
IMØTEKOMMENDE:  John Barnes har et godt og nært forhold til Liverpool-supportere.

Supporterklubben møter John Barnes til et eksklusivt intervju under en boksignering utenfor Liverpool. Mange rangerer ham som en av sine topp tre Liverpool-spillere gjennom tidende med sine ti år i klubben (1987-1997) og 314 kamper og 84 mål mener at dette dessverre nok ikke er siste ganger Liverpool kommer til å møte motstand denne sesongen.

– Det med at Liverpool ikke alltid spiller like bra kommer du til å se igjen. Mange fans har nok latt seg rive med, men det har ikke Jürgen Klopp gjort. Vi trona på toppen av tabellen og mange var sikre på at vi skulle vinne.

– Vi er et lag under utvikling. Vi vokser. Men de siste par kampene, med unntak av denne ukas kamp mot Middlesbrough, da vi vant, har vist at vi har en jobb å gjøre.

Sårbare uten viktige nøkkelspillere

Liverpools legendariske venstreving og driblekonge tror Liverpool blir topp fire. Likevel legger han merke til hvor sårbare vi fortsatt er uten enkelte nøkkelspillere som Coutinho. Da er vi sårbare. Men januar kommer snart, og da får vi forsterkninger i laget.

– Laget vårt slik som det er nå, er godt nok til å komme blant topp fire. Vinner vi ligaen? Jeg har fortsatt Chelsea og Manchester City som favoritter til å vinne denne sesongen.
Men vi kan utfordre dem. Da kan vi ikke tillate oss at når vi taper to-tre kamper, så stuper vi i depresjonen, og når vi vinner tre kamper, tror vi at vi er best. Jørgen har nok drillet laget på dette. Og så lenge at laget holder sammen, slik vi har sett det de siste kampene, også de vi har tapt, er vi på vei i rett retning.

Til tross for at fotballen setter i gang sterke følelser hos lidenskapelige fans, mener Barnes at supporterne har en svært viktig rolle i å gjøre den lille forskjellen slik at marginene går de Rødes vei.

– Selv om vi mista fem viktige poeng har fansen likevel stått bak laget og støtta dem. Og så lenge det er på denne måten, kommer det til å gå bra. Så lenge vi står sammen kan vi lykkes.

Flere spillere har blomstret opp under ledelse av Jürgen Klopp. Ikke bare har Philippe Coutinho vært viktig, Adam Lallana har også vært en svært viktig brikke så langt i år til å både sette opp og score mål.

Adam Lallana har vært fantastisk, men jeg vil ikke legge press på Lallana og forvente at han spiller like bra uke etter uke, fordi også han vil vokse g utvikle seg videre sammen med laget. Kommer Lallana til å score 40 mål denne sesongen? Nei, vi må ikke la oss rive med. Når spillere gjør det bra i fem kamper, tenker vi de er fantastiske.

– Men spillerne kommer fortsatt til å gjøre feil, det kommer fortsatt til å være diskontinuitet i laget og hos enkeltspillere, men så lenge vi støtter dem, uansett om de spiller bra eller dårlig, hjelper vi laget og spillerne til å bygge selvtillit igjen etter skuffende opptrender.

BOKSIGNERING:
BOKSIGNERING:  Supporterklubben treffer Barnes på en boksignering.

Støtt Loris Karius

– Jeg håper også at keeper Karius blir gitt denne støtten, sjøl om han ble droppa fra laget i siste kamp. Og beskjeden fra Klopp er den samme: Uansett om laget spiller bra eller dårlig, må vi støtte dem. Det samme gjelder enkeltspillere.

– Hva tenker du om at Jürgen Klopp satte Karius på benken denne uka etter et par dårlige kamper? Er det et klokt valg fra manageren?

– Klopp støtter Karius og tror på ham. Ved å sette ham på benken, tar manageren bort presset på ham som mest sannsynlig blir Liverpools førstekeeper i et langtidsperspektiv. Men akkurat nå tror nok Klopp det er lurt å ta han bort fra spotlighten for jeg tror det finnes en agenda mot ham, særlig blant en del profiler i media. Derfor har Klopp tatt ham bort fra det presset, siden han har et alternativ som kan vokte målet i Simon Mignolet.
Og som Jürgen har sagt det, det er ikke sikkert Karius er tilbake på laget til neste kamp, men kanskje han er det. Det finnes ingen tidsrammer på dette nå, men i et langtidsperspektiv blir nok Karius Liverpools målvakt. Han trenger å få opp selvtilliten, og det beste stedet å få denne opp igjen er ikke på kamp.

Julefotballen tøff for uerfarne

Julefotballen står for døra med tett kampprogram. Hvilke utfordringer gir dette laget og spillerne?

– I England går det i et rasende tempo i jula. Poenger skal vinnes, poenger kan tapes. Du kommer til å få se uventede tap og uventede seire. Slik som sesongen til nå har vært, egentlig: Se på Manchester United nå, vi hadde ikke venta at de var der på tabellen, og vi venta ikke en sånn start for Chelsea. Arsenal har vært det laget antakeligvis som har levd best opp til forventningene så langt denne sesongen. Med alle de andre lagene er det helt åpent.

Barnes mener det er viktig mentalt at vi vant kampen mot Middlesbrough før vi går inn i det harde juleprogrammet:
– Vi hadde gått inn i en hektisk juleperiode uten mye selvtillit om vi ikke hadde vunnet denne uka etter to skuffende resultater i serien på rad. Nå vant vi 3-0 mot Middlesbrough, som er et godt lag. Det gir oss selvtillit, så forhåpentligvis høster vi mange poeng i jula.

– Hvordan er det å stå i dette presset med så mange kamper tett etter hverandre som spiller?

– Det kommer veldig an på den erfaringa du har som spiller. Da jeg kom til Liverpool for lenge siden, kom jeg inn på et svært erfarent lag. Jeg spilte med spillere som hadde vært der i ti år og som skjønte hva dette betydde.

Problemet for alle lag nå er at spillere kommer og spillere går. Du har ikke mange erfarne spillere på noen lag. Se på dagens Liverpool-lag. Der vi har så mange nye og unge spillere. De har ikke vært gjennom en lang periode og høsta mye erfaringer med Liverpool og harde juleperioder med så tett kampprogram, så manageren vil bli veldig viktig og samme med de mest erfarne spillerne. Så det å sammenligne da jeg spilte sammen med så erfarne spillere med det nye laget nå, det er litt urettferdig. Det handler om å holde beina planta i bakken, hvile nok, jobbe hardt og jobbe fram resultater.

– Liverpool har scora flere mål enn noen andre på sitt glitrende beste, det kommer ikke til å vare hele sesongen. Det handler om å kjempe fram gode resultat i kampene, ikke bare i jula, men utover januar og februar og resten av sesongen og det å likevel plukke poeng når man ikke spiller så bra. Det handler om å vinne 1-0 av og til, om å spille 0-0. Drille inn poeng også på dårlige dager. Det er Liverpools største utfordring for øyeblikket: Når vi spiller godt vinner vi, men vi vinner ikke dårlige kamper for øyeblikket. Vinnere klarer å karre til seg et godt resultat også på dager de ikke spiller godt. Dette laget trenger å jobbe med dette. Men de vokser og utvikler seg, så jeg er sikker på at det kommer til å gå bra i vårsesongen, avslutter John Barnes etter å ha svingt tusjen for hundrevis av frammøtte på julesignering.

Selv om vi mista fem viktige poeng har fansen likevel stått bak laget og støtta dem. Og så lenge det er på denne måten, kommer det til å gå bra. Så lenge vi står sammen kan vi lykkes.John Barnes

Har du innspill til journalisten?