Eneren tilbake i Liverpools mål

Loris Karius vil håpe å kunne gjenopprette en gammel tradisjon, som langvarig nummer 1 mellom stengene til Liverpool. Vi har sett på keeperutviklingen til de røde i PL.

Følgende har hatt trøye nr 1 hos Liverpool etter at Premier League ble innført i 1992 og spillerne fikk faste nummer: Bruce Grobbelaar, David James, Sander Westerveld, Jerzy Dudek, Diego Cavalieri og Brad Jones.

Clemence, Grobbelaar og James

Grobbelaar stod fast i målet så godt som hele 80-tallet, etter at Ray Clemence hadd gjort det samme i 70-årene og Tommy Lawrence brorparten av tiden på 60-tallet.

David James var nok ment å være keeperen for 90-tallet, og med i nærheten av 300 offisielle kamper med en liverbird på brystet var han utvilsomt den mest fremtredende sisteskansen det tiåret. Etter å ha ristet av seg Grobbelaar og Mike Hooper, ble danskene Michael Stensgaard og Jørgen Nielsen aldri noe mer enn reserver.

Brad Friedel var nok ment å være en reell utfordrer til James da Roy Evans kjøpte ham i 1997, men amerikaneren ble overflødig da Gérard Houllier gikk for Sander Westerveld. Nederlenderen ble imidlertid snart veiet og funnet for lett og på siste dag av transfervinduet i 2001 kjøpte Houllier både Jerzy Dudek og Chris Kirkland. Dudek den etablerte som snart gikk fra trøye nr. 12 til trøye nr. 1.


 

Helten fra Istanbul

I likhet med flere keepere hos Liverpool de siste årene startet Dudek meget bra, men greide ikke å holde oppe nivået. Riktignok kom han tilbake og ble kåret til banens beste da Manchester United ble slått i ligacupfinalen i 2003, og ble helt i Istanbul, men pragmatiske Rafael Benitez ga polakken snart reisepass.

Først ble Scott Carson kjøpt inn, før Pepe Reina kom i kjølvannet av triumfen i Istanbul i 2005. Med Jerzy Dudek fortsatt i klubben tok Pepe nummeret 25, som han beholdt under hele tiden på Anfield.


 

Trolig førstekeeper med nr. 1

Etter at brasilianeren fikk noen få kamper som nr.1, var Brad Jones «freidig» nok til å be om det nummeret da han kom i 2010. Simon Mignolet erstattet Pepe Reina i 2013, men hadde hele tiden nr. 22 på ryggen under sin tid på Anfield.

Med australske Jones ut døra foran forrige sesong har imidlertid den klassiske 1’er trøya vært «ledig». Det er den ikke lenger, da Loris Karius denne uka glad kunne bli fotografert med en grønn keepertrøye og med KARIUS 1 på ryggen.

Jürgen Klopp har hentet Karius til klubben for i det minste å gi Simon Mignolet reell konkurranse om å være øverst i startoppstillingen.

Tyskeren vil håpe å kunne opprettholde en stolt tradisjon med gode keepere i en klubb som en gang i tiden hadde telegrafisk adresse «Goalkeeper Liverpool».