Før kampen: Liverpool – Chelsea

De røde spiller sesongens siste hjemmekamp når fjorårets ligamester kommer på besøk i kveld.

– Man trenger rytme, og vi skal forsøke å gi gutta så god rytme som mulig, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp under gårsdagens pressekonferanse.

De røde, som i bestefall kan havne på femteplass denne sesongen, ønsker ikke å spare på kruttet med én uke igjen til Europaliga-finalen mot Sevilla. Sesongens siste kamp på Anfield vil ifølge Klopp by på mange av spillerne som beseiret Villarreal sist torsdag.

På motsatt halvdel kommer et Chelsea-lag som ikke har annet enn æren å spille for med to kamper igjen før sommerferien. Etter en katastrofe av en sesong, som Guus Hiddink, klubbens midlertidige manager, kaller det, handler innspurten kun om å beholde niendeplassen.

Avspark mellom Liverpool og Chelsea på Anfield er klokka 21 i kveld. Vertene skal spille ikledd sine nye hjemmedrakter. Ligakampen vises direkte på TV 2 Sport Premium 3 og TV 2 Sumo, og Sky Sports i England.

Ønsker du SMS-varsler for lag, mål og resultat? Klikk her for mer info!

Med en eventuell seier vil Liverpool passere Southampton på tabellen, og ha ett og to poeng opp til West Ham og Manchester United før siste runde. Hver plass opp på Premier League-tabellen er for øvrig verdt 1,2 millioner pund i ekstra prispenger.

– Vi kan havne på åttende-, sjuende-, sjette- eller femteplass. Det ser ikke ut som den største suksessen i Liverpools historie, men alle som er interessert i Liverpool kan se positive tegn, og vi skal bygge videre på det, forklarte Klopp, som mot Chelsea får sin 50. kamp som Liverpool-sjef.

Opptur etter managerendringen

Gjestene fra London åpnet sesongen grusomt og vant bare fire av de 16 første ligarundene. Ni av dem endte med tap, og i desember – et drøyt halvår etter de løftet pokalen – fikk daværende manager José Mourinho sparken. Hiddink ble ansatt som sjef ut inneværende sesong.

– Min første oppgave var å få Chelsea ut av nedrykkssonen. Ingen andre mål var satt på det stadiet, sa Hiddink til pressen i går.

Umiddelbart fikk den rutinerte nederlenderen skuta på kjøl. Chelsea vant den første kampen med Hiddink, som også var midlertidig manager i klubben i 2009, mot Sunderland, og gikk ubeseiret i imponerende 15 runder på rad – til Swansea slo dem 1–0 hjemme i april.

– Vi klarte det relativt fort, i løpet av noen få måneder. Så satte jeg et nytt mål: komme til finalene i FA-cupen og Champions League, og det gikk ikke. Er jeg fornøyd? Ja, fornøyd med at vi kom oss vekk fra bunnen. Men så nullstiller man målene og fokuserer på nytt, fortalte Hiddink.

69-åringen så laget sitt ryke ut av åttedelsfinalen i Champions League og FA-cupkvartfinalen i henholdsvis februar og mars, og påpeker at selv om han har fått klubben vekk fra nedrykksspøkelset, så er dette en vond sesong i blåtrøyenes nyere historie.

– Chelsea må alltid være i toppen, som de er blitt vant til, og bedre enn det: kjempe for sølvtøy mot slutten, sa han.

Før møtet med Liverpool ligger London-klubben på niendeplass med ti poeng opp til dagens hjemmelag. Bak dem lurer Stoke, som har samme antall poeng, men betraktelig dårligere målforskjell, Swansea, Everton og Watford. Alle kan fortsatt passere den regjerende seriemesteren.

Uten toppscoreren og kapteinen

Oppladningen til Liverpool-kampen var på ingen måte optimal for hovedstadslaget, som tapte 2–3 for nedrykkstruede Sunderland borte i helga. I tillegg ble kaptein John Terry utvist etter to gule kort på tampen, og han må følgelig stå over kveldens affære og sesongavslutningen.

Samtidig må Chelsea klare seg uten både Diego Costa og Branislav Ivanovic mot Liverpool. Costa, som er toppscorer med tolv ligamål, er utilgjengelig grunnet et hamstringproblem, mens Ivanovic sliter med lysken.

– Pedro er ikke ute, men har et brudd i nesa. Det fikk han ikke på trening, men hjemme. Jeg vet ikke hva som skjedde. Han hadde en liten ulykke på egen hånd. Kona var ikke involvert, men hun var der, og jeg spurte henne. Han falt dessverre og brakk nesa, forklarte Hiddink, som la til at spanjolen trente i går.

Les også: Danny Ward snart tilbake i spill

Chelsea-manageren bekreftet at ungguttene Kasey Palmer og Tammy Abraham inkluderes i troppen istedenfor Costa og Ivanovic.

Chelsea vant på Anfield i fjor

De blå har hatt et overtak på Liverpool de siste årene, men tapte for dem for første gang på ni kamper da Philippe Coutinho (2) og Christian Benteke sørget for solide 3–1 på Stamford Bridge. Det var de rødes første seier på «brua» siden 2011, og det var første gang på åtte forsøk at de scoret mer enn ett mål mot londonerne.

Forrige sesong vant Chelsea på Anfield etter at Liverpool hadde tatt ledelsen. Emre Can skjøt de røde foran før ti minutter var passert, men med hjelp av mållinjeteknologien fikk dommeren med seg Gary Cahills utlikning etter 14 minutter.

I andre omgang var Costa nådeløs da sjansen bød seg foran Anfield Road End, og den bestemte avslutningen etter en drøy time var nok til å hente hjem alle poengene i gullsesongen.

Liverpool mot Chelsea:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

84

52

18

14

164

89

Borte

85

21

19

45

89

146

Nøytral

5

3

0

2

9

7

Totalt

174

76

37

61

262

242

Vinner Liverpool i kveld, blir det første gang de slår Chelsea i begge ligakampene samme sesong på fire år. Da tapte riktignok Anfield-klubben finalen i FA-cupen mot nettopp Chelsea tre dager før hjemmekampen.

I Premier League-sammenheng er det omtrent dødt løp mellom klubbene hittil. På 47 kamper står Liverpool med 18 seire mot Chelseas 19, og ti ganger har det endt uavgjort.

På Anfield har rødtrøyene vunnet 13 av 23 møter med London-klubben, men to av Chelseas tre Premier League-seire der har kommet de to siste sesongene.

Nå reiser de igjen til Merseyside med mål om å vinne sin første kamp denne måneden. Hiddink, som erstattes av italienske Antonio Conte etter sesongen, skrøt i går av arbeidet Klopp har gjort siden han tok over som sjef i oktober i fjor, og sa at Liverpool er blant lagene som vil kjempe i toppen neste sesong.

– Det er et veldig energisk lag Klopp har formet. De kan være veldig vanskelige å bryte ned; de lå under mot Dortmund, og tok ledelsen i siste sekund. De har et teknisk lag, men også et sterkt lag. Det er fint å se dem spille bra, sa han.

Ings kan være i troppen

Liverpool, som slo Watford komfortabelt etter å ha rullert på laget i helga, skal ifølge Klopp «gjøre alt» for å vinne de to gjenstående ligakampene, selv om den viktige Europaliga-finalen venter om bare sju dager.

– Hvis vi taper de to neste kampene, så drar jeg fortsatt til Basel med selvtillit og troen på at vi kan seire i den kampen. Men det vil føles mye bedre hvis vi vinner dem. Det er sånn det er, fortalte Klopp.

Han mangler Divock Origi, Jordan Henderson, Danny Ward, Joe Gomez og utestengte Mamadou Sakho mot Chelsea, men managerens gladnyhet før kampen er at Danny Ings kjemper mot klokka for å få sitt comeback enten i kveld eller mot West Bromwich.

Les også: – Det har gått raskere enn antatt for Origi

– Danny er frisk. Han er ikke i kampform ennå, ikke hundre prosent, selvfølgelig, men han er på veldig god vei. Vi får se hva som skjer. Kanskje, kanskje får han en plass i kamptroppen, hvis det virker fornuftig. Jeg er ikke helt sikker, sa Klopp, som vil se an hvordan spissen reagerer på den intensive treningen han nylig kom i gang med.

Liverpools lag mot Watford (2–0): Mignolet; Flanagan, Skrtel, Lucas, Moreno (Randall 88); Allen, Stewart; Ojo (Brannagan 78), Coutinho (Firmino 61), Ibe; Benteke

Chelseas lag mot Sunderland (2–3): Courtois; Ivanovic (Baba 68), Cahill, Terry, Azpilicueta; Mikel (Traoré 83), Matic; Willian (Oscar 80), Fàbregas, Hazard; Costa

Fakta før avspark

• Dette blir det 175. oppgjøret mellom Liverpool og Chelsea noensinne. De røde har hittil vunnet 76 kamper og tapt 61 ganger, mens 37 av møtene har endt uavgjort.

• Det er scoret hele 504 mål i kampene mellom de to klubbene. Det er 2,89 mål i snitt per oppgjør.

• Liverpool har ikke holdt nullen i sine ni siste forsøk mot Chelsea i Premier League, og sluppet inn to mål i hver av de tre siste møtene på Anfield.

• Chelsea har bare holdt nullen én gang på sine elleve siste ligakamper mot Merseyside-klubben.

• Kveldens hjemmelag har scoret i samtlige av sine tolv siste ligakamper. Det er den beste rekka på to år.

• Det første målet er blitt scoret i løpet av kampenes ti åpningsminutter i fire av de fem siste ligaoppgjørene mellom lagene.

• Vinner Liverpool sine to siste kamper, slår de forrige sesongs 62 poeng med to poeng.

• Chelsea har scoret i alle sine elleve siste kamper mot Liverpool, alle turneringer inkludert.

• Dommeren er Michael Oliver, som har delt ut 119 gule og ni røde kort på 33 kamper totalt denne sesongen.

• Oliver har dømt Liverpool i tre kamper denne sesongen. Ingen har endt med rød seier (0–0 mot Arsenal, 1–3 mot Manchester United, 1–1 mot Manchester City).

• Chelsea har hatt Oliver som dommer fire ganger uten å vinne denne sesongen (2–2 mot Swansea, 0–0 mot Tottenham, 1–1 mot Manchester United, 0–2 mot Everton).

Statistikk: Ged Rea, Opta, lfchistory.net, soccerbase.com

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Coutinho 12 (8), Sturridge 12 (8), Firmino 11 (10), Origi 10 (5), Benteke 9 (8), Lallana 7 (4), Milner 7 (5), Allen 3 (2), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Can 2 (1), Clyne 2 (1), Henderson 2 (2), Sakho 2 (1), Lovren 1 (0), Moreno 1 (1), Ojo 1 (0), Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), Teixeira 1 (0), Touré 1 (1), selvmål 2 (1)

Chelsea: Costa 16 (12), Willian 11 (5), Oscar 8 (3), Pedro 8 (7), Fàbregas 5 (4), Hazard 5 (3), Cahill 4 (2), Traoré 4 (2), Remy 3 (1), Azpilicueta 2 (2), Ivanovic 2 (2), Kenedy 2 (1), Loftus-Cheek 2 (1), Matic 2 (2), Zouma 2 (1), Falcao 1 (1), Mikel 1 (0), Pato 1 (1), Terry 1 (1), selvmål 6 (4)

Ønsker du SMS-varsler for lag, mål og resultat? Klikk her for mer info!