Før kampen: Liverpool – Newcastle

Rafael Benítez returnerer til Anfield med et lag som sårt trenger flere poeng i sesonginnspurten.

Spenningen i begge ender av tabellen øker for hvert spark på ballen når den 35. serierunden i Premier League finner sted denne helga. Mens Liverpool, med én kamp til gode på lagene rundt og over seg, fortsatt øyner en god plassering, kjemper desperate Newcastle for å unngå nedrykk.

Den trøblete storklubben i nordøst ligger nest sist før turen til Merseyside, der Jürgen Klopp får bryne seg på velkjente Benítez for tredje gang – fire om man inkluderer en treningskamp – i karrieren. Den tidligere Liverpool-manageren tok over Newcastle i mars, og har ledet spillerne til en svært etterlengtet opptur foran sesonginnspurten.

Ligaoppgjøret mellom Liverpool og Newcastle på Anfield har sparkes i gang klokka 16.00 norsk tid og vises direkte på TV 2 Sport Premium og nettjenesten TV 2 Sumo.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

– Vi er nødt til å tro. Jeg er veldig fornøyd med responsen fra laget i de to siste kampene, med intensiteten, lidenskapen og karakteren på banen. Spillerne viste at de har troa, og jeg håper alle sitter med samme følelse. Vi skal kjempe til siste slutt, sa Benítez før avreise vestover, ifølge The Northern Echo.

Uavgjort mot City

Newcastle holdt storfavoritten Manchester City til 1–1 i generalprøven på hjemmebane tirsdag kveld, etter at Vurnon Anita utliknet Sergio Agüeros ledermål i første omgang. Resultatet fulgte opp sesongens største seier tre dager tidligere, da Jamaal Lascelles, Moussa Sissoko og Andros Townsend ordnet komfortable 3–0 over Swansea på samme bane.


ETTERLENGTET OPPTUR: Newcastle vant stort forrige helg. (Video: TV 2)

I forkant hadde Newcastle spilt sju strake kamper uten seier. Etter nyttår har sebratrøyene røket ut av FA-cupen, tapt ni ligakamper og bare vunnet to ganger. For første gang denne sesongen kan klubben fra St. James’ Park nå spille tre kamper på rad uten å tape.

Benítez, som i 2004/2005-sesongen, sitt første år på Merseyside, ledet Liverpool til topps i Champions League, og som blant annet fortsatt har familie bosatt i byen hvor de driver en lokal veldedighetsorganisasjon, erkjenner at det alltid er spesielt å møte gamleklubben.

Legger følelsene til side

Tidligere har spanjolen vært tilbake på Anfield som Chelsea-manager, og Benítez sier selv at alt andre forteller ham om Liverpool, vet han fra før. Men det gode forholdet til de røde og Liverpool-supporterne har ingen betydning gjennom 90 minutter.

– Jeg skal gjøre mitt beste for Newcastle nå, og ta tre poeng. Jeg er profesjonell, så jeg har mye respekt. Jeg var der med Chelsea (2–2), og jeg ønsket å vinne, og jeg har lyst til å vinne nå. Hvis Liverpool-fansen setter pris på meg, er det fordi jeg er profesjonell og ønsket å vinne hver kamp for dem. Og nå skal jeg prøve å gjøre det samme for Newcastle, forklarte «Rafa».

Les også: Tre kjappe: Vil Klopp rullere på «hele laget» igjen?

– Vi er nødt til å ta tre poeng. Jeg har lyst til å gjøre det på ethvert stadion; hvor det er, har ingen betydning. I denne situasjonen er dette den første kampen vi har, og etter Liverpool er det Crystal Palace, så skal vi prøve igjen mot Aston Villa. Jeg ønsker å vinne alle kamper, la han til.

I motsatt ende har formsterke Liverpool øynene fortsatt rettet mot en svært vrien topp-fire-plassering etter tre strake ligaseire, og i bakhodet har samtidig Klopp og fansen den kommende Europaliga-semifinalen mot Villarreal på bortebane om bare fire dager.

I scoringsform på Anfield

Den kostbare derbyseieren over Everton onsdag kveld ga et nytt bilde på den enorme fremgangen i vår. Liverpool har så langt gått ubeseiret gjennom april, selv etter to kamper mot Borussia Dortmund, og laget har vartet opp med imponerende tolv fulltreffere på sine tre siste hjemmekamper før Newcastle-møtet.

Inkluderer man ikke kamper med ekstraomganger og straffer, har Liverpool bare tapt én gang siden Jamie Vardy og Leicester slo dem i februar. Kollapsen og nederlaget mot Southampton borte er den eneste gangen Anfield-klubben har gått av banen med tap på sine elleve siste forsøk, alle turneringer inkludert.

– Vi vet at Liverpool har et strålende lag, og de gjør det veldig bra, så vi må kjempe og jobbe så hardt vi gjorde mot Swansea og Manchester City, sa Benítez før helga.

De to managerne snakket varmt om hverandre overfor pressen før bataljen på Anfield i dag. Duoen har i tillegg til kamper innbyrdes snakket sammen under flere UEFA-arrangementer, og Klopp påpekte under sin pressekonferanse at han gjerne vil høre The Kop hylle den populære spanjolen.

– Vær mer høylytt en dere noen gang har vært tidligere. Det er helt okay. Det er sånn jeg ville ha hilst på en god, gammel venn, så hvis dere ønsker å gjøre det, bør ingen ignorere det herlige øyeblikket bare fordi det er jeg som er her nå, forklarte Klopp smilende.

Selv om Liverpool-supporterne kan ha blitt bortskjemte med jubelscener de siste ukene, kommer Newcastle, som Klopp mener «ikke likner et nedrykkslag», på besøk vel vitende om at de senket Liverpool-mannskapet i desember.

I et rotete oppgjør på St. James’ Park, der de røde brant flere store målsjanser, viste vertene prov på effektivitet i boksen da Ayoze Pérez’ skudd via Martin Skrtel gikk i mål etter pause, før Georginio Wijnaldum fastsatte sluttresultatet på tampen.


TAPTE I NEWCASTLE: Liverpool kom poengløse hjem fra bortekampen i desember. (Video: TV 2) 

– Jeg tenker egentlig ikke på den første kampen mot Newcastle. Ikke bare fordi de har en ny manager nå, men også fordi vi må analyse og bruke deres to siste kamper som forberedelser. Mot Swansea og Manchester City tok de fire poeng, det forteller alt. De er inne i en god periode, men vi ønsker å la poengene bli værende her, sa Klopp.

Sterke hjemmetall

Dette blir det 171. møtet mellom Liverpool og Newcastle gjennom historien. Før kampen står de helrøde med 81 seire mot gjestenes 49, men på Anfield har Newcastle tapt hele 56 ganger på 84 forsøk siden 1893.

Forrige lørdag var det akkurat 22 år siden sist geordiene, da med Kevin Keegan som manager, vant på Liverpools hjemmebane i ligaen. Foruten en borteseier i ligacupen det påfølgende året har Liverpool spilt 20 strake kamper mot Newcastle på Anfield uten å tape. 17 av dem har endt med rød seier.

Liverpool mot Newcastle i Premier League:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

21

17

3

1

50

18

Borte

22

7

5

10

36

30

Totalt

43

24

8

11

86

48

Etter årtusenskiftet har Newcastle fått med seg poeng fra Anfield tre ganger – uavgjort i 2002, 2004 og 2012 – mens de på hjemmebane har slått rødtrøyene hele åtte ganger gjennom samme periode.

Alle de fire siste møtene innbyrdes, uansett bane, har endt med hjemmeseier. Merseyside-klubben har bare sluppet inn tre mål i løpet av ni hjemmekamper mot Newcastle før i dag.

De siste årene har nordøstklubben slitt med å holde seg i skinnet foran The Kop. Seks spillere er blitt utvist i løpet av de sju siste turene vestover, pluss én for Liverpool, og fire Newcastle-spillere har blitt sendt i dusjen på de tre siste.

Origi og Newcastle-kapteinen ute

Anfield-publikumet har også vært vitne til et rødt kort denne uka – for den grufulle stemplingen på Divock Origis ankel under derbyet onsdag. Origi mister følgelig resten av sesongen etter å ha fått påvist leddbåndskader, og Daniel Sturridge, som fikk sitt 50. Liverpool-mål i samme kamp, ventes å starte mot Newcastle.

Klopp må fortsatt klare seg uten Christian Benteke og Emre Can, mens Martin Skrtel i går ble avbildet på fellestrening etter lyskeskaden som holdt ham ute av troppene mot Bournemouth og Everton. Kaptein Jordan Henderson er som kjent ute med en kneskade. I tillegg er Joe Gomez og Danny Ings utilgjengelige.

Les også: Ings kan returnere denne sesongen

Benítez og bortelaget har ikke kaptein Fabricio Coloccini med i troppen på grunn av en leggskade, og den nederlandske backen Daryl Janmaat er ute med både en lyske- og håndskade. I likhet med hjemmelaget har Newcastle flere spillere ute med langtidsskader.

Førstekeeper Tim Krul og kollega Rob Elliot er begge uaktuelle med kneskader, og forsvarerne Steven Taylor, med strekk, og kneskadde Massadio Haïdara blir heller ikke å se på Anfield-gresset i dag. Sebratrøyene får imidlertid unggutten Kevin Mbabu tilbake i troppen etter en lårskade.

Liverpools lag mot Everton (4–0): Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Lucas, Milner (Ibe 81); Lallana, Firmino (Allen 66), Coutinho; Origi (Sturridge 54)

Newcastles lag mot Manchester City (1–1): Darlow; Anita, Mbemba, Lascelles, Dummett; Tioté, Colback; Townsend (Wijnaldum 81), Sissoko, Ayoze (Aarons 90); Cissé (Mitrovic 55)

Premier League har satt opp Andre Marriner som dommer til oppgjøret. 45-åringen fra Birmingham får med seg Stephen Child og Harry Lennard som assistenter, mens Mike Jones er fjerdedommer.

• Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!