Før kampen: Liverpool – Stoke

Mens de røde omstiller seg etter Tyskland-turen, ønsker Stoke å gjenskape prestasjonen fra januar.

Åtte kamper gjenstår av ligasesongen for Jürgen Klopps mannskap, som med to runder til gode på topp-fire-lagene ligger tolv poeng bak fjerdeplasserte Manchester City.

Etter 1–1 borte mot Borussia Dortmund i Europaliga-kvartfinalen torsdag kveld er det nå fem kamper siden sist de røde gikk seirende av banen. Hjemmetriumfen over Manchester United i samme turnering kom for nøyaktig én måned siden.

I Premier League har laget tatt og mistet ledelsen i begge sine siste kamper, og bare plukket ett poeng, men det følger en oppløftende rekke med ni av ni poeng og 11–1 i målforskjell. Liverpool har faktisk ikke gått målløse av banen siden bortekampen mot Augsburg i februar, og i ligaen står de med nettkjenning i sine seks strake opptredener – samtlige etter 0–2 for ligaleder Leicester borte.

Dagens ligakamp mellom Liverpool og europajaktende Stoke på Anfield har avspark klokka 17 norsk tid og vises direkte på TV 2 Sport Premium 2 og nettjenesten TV 2 Sumo.

– Vi har ikke tid til å hvile. Slik er situasjonen, men selvfølgelig er vi nødt til å vurdere noen endringer. Det er sånn det er, fortalte Klopp under pressekonferansen foran Stoke-kampen.

Det gode utgangspunktet før Europaliga-returen mot Borussia Dortmund har tatt vekk noe av fokuset på Premier League-innspurten for de røde, men Liverpool-manageren var likevel klar på at han ikke har planer om å spare på kruttet i ligaen denne helga.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

Selv om det trolig blir noen endringer i startelleveren som sikret 1–1 på Signal Iduna Park, sa Klopp utvetydig ifra om at Stoke, som rotet vekk en tomålsledelse mot Swansea forrige helg, ikke undervurderes.

Likt på «formtabellen»

– Det handler ikke om å hvile én eller to spillere; det handler om å stille med best mulig ellever mot Stoke. Jeg tror alle har fått med seg Stokes sesong, som virkelig har vært bra. De er solide, de er to poeng foran, så med tre poeng kan vi ta dem, og det er ganske viktig for oss, forklarte tyskeren.

Les også: Dette sa Klopp til pressen

Stoke har faktisk tatt like mange poeng som Liverpool og gulljagende Tottenham, og mer enn lag som Arsenal og Manchester City, de seks siste rundene. Før 2–2 hjemme sist slo de Watford på bortebane, og foruten en skrell mot Southampton er de ubeseiret i sine seks siste kamper.

Jakten på en plass i Europaligaen er ikke over, men manager Mark Hughes vet at tre poeng på marerittbanen Anfield kan være nødvendig dersom målet skal oppnås denne sesongen.

Britannia-klubben, som har tatt 14 poeng på sine syv siste kamper, møter nemlig både Tottenham og Manchester City etter Liverpool. Hughes fortalte pressen før avreise til Merseyside at de har en offensiv tilnærming til den vanskelige sesonginnspurten.

– Vi har allerede slått Liverpool og Manchester City denne sesongen, og spilt uavgjort mot Tottenham i tillegg, så vi kan ta med oss mye positivitet fra det. Mange lag har slitt med å gjøre det, men vi vet vi er i stand til å hevde oss mot de lagene nå, sa 52-åringen, ifølge Stokes nettsider.

– Det har vi bevist denne sesongen, samt i tidligere sesonger, så nå er det opp til oss å sørge for at vi spiller bra, at vi kommer opp på nivået vi innehar og gjennomfører kampplanen vår, noe vi alltid forsøker å gjøre. Vi tar forhåpentlig poeng fra lagene rundt oss på tabellen.

Kun borteseire

Dette blir fjerde gang Liverpool og Stoke møtes bare denne sesongen. I alle kamper hittil har det endt med at bortelaget har vunnet 1–0. Philippe Coutinho ble matchvinner med et sent og presist langskudd på Britannia i ligaåpningen i august, mens Jordon Ibe ordnet seier på samme bane i ligacupen i januar.

I returoppgjøret sørget Marko Arnautovic for at Stoke vant sin første kamp på Anfield siden mars 1959 – ni måneder før Bill Shankly tok over som rød sjef.

Liverpool jublet likevel høyest etter kampslutt, da de som kjent fikset finalebilletten på staffer.

Siden semifinalen har Stoke gått ubeseiret i seks av totalt ti kamper. Først slo Crystal Palace dem ut av FA-cupen, så tapte de 0–3 for både Manchester United borte og Everton hjemme. Vendepunktet kom med 3–1 og tre etterlengtede poeng i Bournemouth.

Ett tap på syv kamper

Bunnlagene Aston Villa og Newcastle ble slått med ett måls margin i de to påfølgende kampene, før Mame Biram Diouf fikset 1–1 fem minutter før slutt mot Chelsea på Stamford Bridge. Nedturen mot Southampton, som Graziano Pellè sørget for vant 2–1 på Britannia, er lagets eneste tap på de syv siste.

Responsen var nemlig god. 2–1 mot Watford borte, der Liverpool tapte med tre mål i desember, betød samtidig at Stoke vant sin sjette borteseier for sesongen. Det har de ikke klart på toppnivå siden de nådde syv i 1975/1976.

I generalprøven før Liverpool-kampen fikk Hughes’ lag en komfortabel start hjemme mot Swansea. Ibrahim Afellay og Bojan Krkic sørget for at det sto 2–0 før timen var passert, men gjestene fra Wales slo voldsomt tilbake i siste halvdel og fikk med seg ett poeng hjem.

Oppvisningen og resultatet på Anfield i januar er imidlertid noe Stoke-laget bruker som motivasjon til å ta sin første ligaseier foran The Kop på 57 år. Vinner bortelaget i dag, blir det i tillegg første gang de slår både Liverpool og Everton borte i ligaen på én sesong.

Ønsker reprise på januarkampen

– Det blir utfordrende for oss på søndag. Tallene våre på Anfield snakker for seg selv, men vi er innstilte på å forandre det dette året, og forhåpentlig kan vi få et nytt positivt resultat denne helga. Jeg tror alle husker prestasjonen vi vartet opp med sist vi dro dit. Vi trenger en liknende opptreden hvis vi skal få et nytt positivt resultat, for de er et bra lag med veldig gode spillere, fortalte Hughes nylig.

Les også: Få lag Liverpool har bedre tak på

– Vi klarte å produsere en spesiell oppvisning forrige gang, spesielt med tanke på omstendighetene rundt kampen, så hvorfor kan vi ikke gjøre det igjen denne helga? Vi ønsker å gjenskape det prestasjonsnivået, eller gå forbi det, fordi vi alltid prøver å overgå oss selv.

Fordelen til Stoke, som Klopp påpekte lørdag, er terminlisten sammenliknet med merseysidernes. Europaliga-sluttspillet har spesielt bidratt et hektisk program for Liverpool.

– Jeg vet ikke hvor mange færre kamper Stoke har hatt enn oss. Gjennom sesongen er det vel 15 eller noe. Man må ignorere det, men vanligvis klarer man det ikke, forklarte Klopp, som bare har ledet spillerne i to rolige treninger etter Dortmund-turen.

– Det er noe man er klar over. Så dette blir helt klart en fight for oss, og derfor trenger vi hver eneste stemme på Anfield. Vi lager forhåpentlig god stemning, for det er veldig, veldig nødvendig, påpekte manageren.

Sliter vanligvis på Anfield

Liverpool har slått Stoke i fire av de fem siste ligakampene før dagens oppgjør. Unntaket kom i Steven Gerrards grusomme avskjedskamp, der pottemakerne lekte seg til hele 6–1 i sesongens siste runde.

De tre poengene Stoke har fått med seg fra Anfield i Premier League, er fra tre 0–0-kamper. Sist var i oktober 2012, da med Tony Pulis som manager, og for Liverpool er det bare Martin Skrtel og Joe Allen fra startelleveren som fortsatt befinner seg i klubben.

Liverpool mot Stoke i Premier League:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

7

4

3

0

8

0

Britannia

8

2

2

4

9

16

Totalt

15

6

5

4

17

16

Arnautovic’ cupmål i det forrige møtet var Stokes første scoring på Anfield siden Peter Crouch scoret i FA-cupen i 2012. De helrøde vant for øvrig kampen 2–1. I ligaen har ikke Stoke scoret der siden Liverpool banket dem 5­–1 i 1983.

Daniel Sturridge, som fra benken så Divock Origi starte på topp mot Borussia Dortmund, står med tre scoringer og tre målgivende pasninger i løpet av seks Premier League-kamper mot Stoke, ifølge Sky Sports.

Flere utskiftninger siden torsdag

Spissen ventes å være blant endringene Klopp gjør på laget etter Europaliga-kvartfinalen. Origi, med scoring og 84 spilleminutter i Tyskland, er aktuell for startplass i returoppgjøret, mens Christian Benteke er ute med kneskade.

På midtbanen mister Jordan Henderson resten av måneden, kanskje sesongen, men Liverpools manager bekreftet lørdag at Lucas Leiva er tilgjengelig etter å ha vært ute siden ligacupfinalen.

Les også: Midtbaneproblemer mot Stoke

– Takk Gud for at Lucas er tilbake, og klarte å spille 45 minutter (på fredag) i en testkamp mot Burnley. Kevin Stewart klarte å spille 45 minutter i den kampen. Dette var noe vi trengte; det var noe de trengte. Så vi må ta en avgjørelse, men de to spillerne er tilbake, og det er veldig viktig for oss, sa han.

Oversikt: Skader og suspensjoner

Manageren ønsket å se lørdagens kveldstrening før han ville bestemme seg for hvilke forandringer han eventuelt skal gjøre på laget som starter. Joe Allen er også et aktuelt alternativ på midten etter innhoppet torsdag kveld.

Emre Can må imidlertid stå over Stoke-kampen grunnet det gule kortet han pådro seg mot Tottenham forrige helg. Fordi det var kort nummer ti for sesongen, må tyskeren også stå over mot Bournemouth.

Arnautovic i tvil – Shaqiri klar

For gjestene har en rekke spillere vært plaget med diverse problemer den siste tiden, og manager Hughes fortalte fredag at toppscorer Arnautovic er usikker etter å ha fått en vridning i kneet forrige helg.

– Kanskje kommer søndagens kamp for tidlig, uttalte Stoke-manageren under sin pressekonferanse.

Gladnyhetene for Britannia-laget er imidlertid at stopperkjempen Ryan Shawcross, som gikk glipp av kampene mot Swansea og Watford, og Xherdan Shaqiri er tilbake i vanlig trening og med i troppen mot Liverpool.

Sistnevnte skadet seg i likhet med Shawcross under tapet for Southampton for en måned siden, men skal være klar for å starte på Anfield etter å ha trent for fullt denne uka.

Geoff Cameron er tilgjengelig etter å ha vært syk, mens Glen Johnson, som har slitt med kneet, er tilbake i trening. Glenn Whelan er også trolig klar igjen etter å ha fått problemer med ryggen utenfor banen.

Førstekeeper Jack Butland er ute for resten av sesongen med en kneskade han pådro seg under landslagspausen, noe som betyr at den lange, danske 23-åringen Jakob Haugaard, som Premier League-debuterte forrige helg, trolig fortsetter mellom stengene.

Jonathan Walters er utilgjengelig etter en kneoperasjon. En kneskade er også det som holder Marc Wilson ute av spill.

Liverpools lag mot Tottenham (1–1): Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Can, Henderson, Milner (Ibe 90); Lallana (Allen 82), Coutinho, Sturridge (Origi 72)

Stokes lag mot Swansea (2–2):Haugaard; Bardsley, Cameron, Wollscheid, Pieters; Whelan (Ireland 81), Imbula; Afellay, Bojan (Diouf 74), Arnautovic; Joselu

Fakta før avspark

Dette blir historiens 136. kamp mellom klubbene. Liverpool, som bare har tapt fire ganger hjemme, står med 69 seire før dagens møte, mens Stoke, med 31, har vunnet snaut halvparten så mange. Det har endt uavgjort 35 ganger så langt.

På Anfield har Liverpool aldri tapt for Stoke i Premier League-sammenheng. Da de vant 1–0 i ligacupen i januar, var det Stokes første Anfield-seier siden 1959 – ni måneder før Bill Shankly tok over. Totalt står Stoke med seier i fire av 68 kamper foran The Kop.

Siden nederlaget sist Stoke vant en ligakamp over de røde i nordøst, har Liverpool vunnet 26 ganger på 30 forsøk. Fire kamper har endt med poengdeling.

Denne sesongen har lagene allerede møtt hverandre tre ganger. I samtlige kamper – to i ligacupen – har bortelaget vunnet med resultatet 1–0. Philippe Coutinho ble matchvinner på Britannia i august, mens Jordon Ibe ble det i januar. Marko Arnautovic sørget for seiersmålet på Anfield.

De 13 siste scoringene i ligakamper mellom lagene på Anfield er scoret av vertene. Forrige mål stod Glen Johnson stod for. Den tidligere Liverpool-backen spiller nå for nettopp Stoke. Han debuterte mot Liverpool i august.

I samme oppgjør, det forrige ligamøtet, der Coutinhos seiersmål kom etter 86 minutter, fikk både James Milner, Joe Gomez, Nathaniel Clyne, Roberto Firmino og Christian Benteke sine offisielle debuter for Merseyside-laget.

Liverpool har scoret 129 mål mot Stoke i løpet av de 60 forrige ligakampene på Anfield. Gjestene fra Stoke-on-Trent har til sammenlikning 36 fulltreffere. Men dagens hjemmelag har bare scoret mer enn ett mål i én av de ni siste kampene mot Stoke i liga og cup.

I dag jakter de røde på sin andre «dobbel» over Stoke i ligaen gjennom de åtte siste sesongene de har møtt hverandre.

Dette er Liverpools første kamp etter Europaliga-kampen mot Borussia Dortmund, og denne sesongen har det blitt rød seier i bare én av åtte kamper i liga eller cup etter Europaliga-spill. Det skjedde i november da Swansea tapte 0–1 på Anfield etter at Bordeaux hadde blitt beseiret 2–1 torsdagen i forveien.

Med Jürgen Klopp som sjef har Liverpool vunnet tre av ti ligakamper på hjemmebane. Seierne har kommet mot Swansea (1–0), Leicester (1–0) og Manchester City (3–0). Stoke har vunnet seks av 16 bortekamper, tapt fem og spilt fem uavgjort.

Alle Stokes tre ligaseire på Anfield kom i løpet av en fireårsperiode på 1950-tallet. Da spilte begge lag i 2. divisjon. I Premier League har ikke Stoke funnet veien til målet en eneste gang – på syv forsøk. Samtidig har de bare åtte baklengsmål.

På de 30 siste Anfield-besøkene i ligaen har Stoke plukket fire poeng. Alle var 0–0-kamper. 

Den forrige seriemålet Stoke scoret mot Liverpool borte, kom da vertene vant 5–1 i mars 1983.

Dette er Britannia-klubbens 8. strake sesong i Premier League. I fjor, med 9. plass, tangerte de sin beste ligaplassering, og poengfangsten på 54 er deres beste i Premier League noen gang. Så langt denne sesongen har de 47 poeng.

Marko Arnautovic har denne sesongen blitt Stokes fjerde spiller som har nådd tosifret antall Premier League-mål. Fra før har tidligere Molde-spiss Mame Biram Diouf, Ricardo Fuller og eks-røde Peter Crouch.

Stoke-manager Mark Hughes har vunnet fire av 21 kamper mot Liverpool gjennom trenerkarrieren. Én med både Blackburn og Queens Park Rangers, og to på syv forsøk som Stoke-sjef.

De seks borteseirene til Stoke i ligaen har kommet mot Aston Villa (1–0), Swansea (1–0), Southampton (1–0), Everton (4–3), Bournemouth (3–1) og Watford (2–1). Sist de vant mer enn seks ganger borte i løpet av én sesong på toppnivå, var i 1975/1976 – med syv.

Mannskapet er ubeseiret på sine tre siste kamper på fremmed gress, med 1–1 mot Chelsea samt seierne i Bournemouth og Watford. En borteseier i dag vil sørge for Stokes første ligaseier mot både Liverpool og Everton borte på én sesong for første gang i historien.

Dagens dommer er Mark Clattenburg, som dømmer Liverpool og Stoke for henholdsvis fjerde og femte gang denne sesongen. Han får med seg Simon Beck og Richard West som assistenter, mens Kevin Friend er fjerdedommer.

Liverpool har vunnet én (3–1 over Chelsea) og tapt to (0–3 for Watford, 0–1 for Manchester United) kamper med Clattenburg som dommer denne sesongen. Stoke står med to seire (2–0 over Sheffield Wednesday i ligacupen, 4–3 over Everton), én uavgjortkamp (1–1 mot Chelsea) og ett tap (0–1 for Crystal Palace) i kamper ledet av 41-åringen.

Clattenburg, i sitt tiende år som FIFA-dommer, har delt ut 127 gule og seks røde kort i løpet av totalt 39 kamper denne sesongen. Det gir et snitt på 3,2 gule kort per kamp.

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Coutinho 10 (7), Firmino 9 (8), Benteke 8 (7), Milner 7 (5), Sturridge 7 (4), Lallana 5 (3), Origi 5 (2), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Allen 2 (1), Can 2 (1), Clyne 2 (1), Henderson 2 (2), Ojo 1 (0), Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), Teixeira 1 (0), Touré 1 (1), selvmål 1 (1).

Stoke: Arnautovic 11 (10), Walters 8 (5), Bojan 6 (6), Diouf 4 (4), Joselu 4 (4), Afellay 3 (2), Shaqiri 3 (3), Crouch 2 (0), Bardsley 1 (0), Imbula 1 (1), selvmål 1 (1).

Statistikk: Ged Rea (liverpoolfc.com), lfchistory.net, liverpool.no

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!