Før kampen: Norwich – Liverpool

De røde jakter fortsatt på sin første ligaseier i 2016 – og møter motstand i et styrket Norwich-lag.

Med to nederlag på rappen har vertene rotet seg inn i nedrykksstriden, mens gjestene stadig faller av i topp-fire-kampen. Norwich og Liverpool åpner den 23. runden i Premier League med mål om å hoppe to plasser opp på tabellen i løpet av helga.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

– Det dreier seg egentlig om hvordan de to lagene presterer den dagen. Det er dette det handler om på dette nivået, sa Norwich-sjef Alex Neil, som ifølge canaries.co.uk syntes det var vanskelig å spå et resultat, til pressen fredag.

Avspark mellom Norwich og Liverpool er i dag, lørdag, klokka 13.45 norsk tid. Oppgjøret på Carrow Road sendes direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo, mens BT Sport viser kampen i England.

Ingen av lagene tok poeng i forrige serierunde, men Liverpool, som i motsetning til dagens hjemmelag ikke har vunnet i Premier League etter nyttår, hadde likevel en slags opptur da Arsenal var på besøk for en drøy uke siden.

På motsatt side står Norwich uten poeng siden Alexander Tettey ble matchvinner mot Southampton i starten av januar, og i tillegg sendte Manchester City dem som ventet ut av FA-cupen påfølgende helg.

Nye spillere i januar

Resultatene denne sesongen, og de siste ukene, har gitt kanaritrøyene en foreløpig 16. plass, bare to poeng over nedrykksstreken. Fire lag i ligaen har scoret færre mål hittil, og det er kun to som har sluppet inn flere.

Derfor har det vært et hektisk januarvindu på østkysten i år. Matt Jarvis, som var på lån, er kjøpt permanent fra West Ham, mens forsvarerne Ivo Pinto og Timm Klose er hentet fra henholdsvis Dinamo Zagreb og Wolfsburg.

I tillegg har tenåringen Ben Godfrey fra York City kommet inn, og tidligere denne uka ble det klart at Everton-profilen Steven Naismith hadde skrevet under for Norwich. I løpet av måneden har for øvrig Elliott Bennett, Lewis Grabban og Gary Hooper gått ut porten.

– De har endret på situasjonen

– De hadde noen problemer i forsvaret, helt klart, og mindre problemer i angrep. Men de er alltid kreative, de er raske, alt man trenger. De slapp inn enkle mål, men de har endret på situasjonen, sa Jürgen Klopp, som ikke la skjul på at han visste godt hvem Timm Klose var fra tiden i Bundesliga.

– Vi er det første laget som må spille mot deres nye lag, la den karismatiske 48-åringen til.

Trolig går Naismith rett inn på laget, og Pinto, som ifølge manager Neil har vært god på trening, får en plass i troppen. Klose hadde gått noen dager uten å trene da han ble presentert foran Liverpool-kampen, men skal likevel være høyaktuell for 18-mannstroppen.

Les også: Tre kjappe før Norwich

– Vi er nødt til å være forsiktige med å sette inn for mange nye spillere på laget med en gang, påpekte Norwich-sjefen nylig.

Vrient hjemmelag

Inkludert cup har Norwich nå tre strake tap før Liverpool kommer på besøk. De står med to seire – resten tap – på sine seks siste kamper, hele ni baklengsmål i løpet av de tre siste, og kun to scoringer i 2016.

Men det er likevel ingen kasteball Liverpool møter i ettermiddag. Så langt har Norwich bare tapt tre av ti ligakamper hjemme denne sesongen, og det er faktisk bare to bortelag – Crystal Palace og Leicester – som har scoret mer enn ett ligamål på Carrow Road siden sommerferien.


VANT 2. NYTTÅRSDAG: Norwich har tatt 15 av sine 23 poeng på hjemmebane. (Video: TV 2)

Norwich er også over lag som Liverpool, Manchester United, Everton, Crystal Palace og Watford på «formtabellen» – oversikten over hvor bra Premier League-lagene har gjort det i løpet av de seks siste rundene.

Les også: Liverpool ligger an til historisk dårlig ligasesong

– Studerer man tabellen, kan man bli forledet til å tro at Norwich ikke er så bra. Men når du ser dem spille, synes man de ser greie ut, forklarte Klopp før avreise østover.

Rød dominans innbyrdes

Dette blir tyskerens første møte med Norfolk-klubben. Dette blir faktisk også første gang Liverpool besøker Norwich siden Luis Suárez, som med 60 prosent av klubbens hat-tricks mot kanaritrøyene var deres nemesis, ble solgt.

Tidligere denne sesongen, da Russell Martin utliknet Danny Ings’ ledermål, tok Norwich sitt andre poeng mot Liverpool på drøyt tjue år. Kalenderen viste april 2014 forrige gang klubbene møttes i Øst-England, og det var Liverpool som vant 3–2 etter scoringer av Raheem Sterling (2) og Suárez.


SJELDEN UAVGJORT I HØST: Liverpool tok ledelsen, men Norwich utliknet. (Video: TV 2)

Norwich er en klubb Liverpool har trivdes svært godt mot de siste årene. De har ikke tapt på Carrow Road siden 1993, og før uavgjortresultat i september hadde rødtrøyene vunnet fem ganger på rad mot dagens vertskap.

I tre strake kamper, fra september 2012 til desember 2013, scoret Liverpool fem ganger på Norwich. Anfield-laget fant veien til målet 21 ganger på de fem siste kampene mot de gule og grønne – før denne sesongen.

Liverpool mot Norwich gjennom historien:

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Carrow R.

31

13

9

9

47

40

Anfield

32

21

6

5

80

27

Totalt

63

34

16

14

127

67

Norwich, selv uten å ha tatt poeng mot Liverpool på hjemmebane dette årtusenet, har bare gått av banen uten å score mot de røde tre ganger på de ti siste forsøkene. I løpet av de fem siste møtene har Norwich seks mål mot Liverpool, og de har gått målløse av banen én gang.

Tror på åpen kamp

Nå forventer imidlertid Norwich-manager Neil «en helt annen kamp» enn det Anfield ble vitne til tidligere denne sesongen. Med forandringene på Merseyside trakk Neil frem fra stilen og formasjonen til startelleveren og laglederne.

– De er mye mer direkte enn de pleide å være, så det er noe vi må være forberedt på, sa Norwich-sjefen.

– Det er alltid vanskelig å spå hvordan man kommer til å spille, eller hvordan de kommer til å spille. Jeg tror det blir en åpen kamp. Liverpool er et type lag som vil forsøke å strekke ut spillet, gjøre ting større og angripe. Vi må håndtere det, så selvsagt prøve å ta dem på kontringer.  

Skadefri stall

I motsetning til Liverpool har heller ikke Neil og Norwich noen spillere på skadelisten før kampen.

– Vi har hatt en god rekke når det gjelder skader gjennom hele sesongen. Vår skadehistorikk er trolig den beste i ligaen. Det hjelper helt klart med tanke på at vi har flere tilgjengelige spillere å velge mellom, kommenterte manageren.

De må for øvrig klare seg uten Gary O’Neil, som soner sin andre av tre kamper karantene, og Andre Wisdom. Sistnevnte har nemlig ikke lov til å spille mot klubben som har lånt ham ut.

Liverpool må klare seg uten Martin Skrtel, Divock Origi, Philippe Coutinho, Daniel Sturridge, Dejan Lovren, Jordan Rossiter, Joe Gomez og Danny Ings, men Adam Lallana, som Klopp betegnet som «usikker» til kampen, er med troppen østover.

• Se oversikt: Skader og suspensjoner

– Jeg tror det (Lallanas skade) er den eneste «nye». Av alle de andre spillerne, så er det ingen som er tilbake, fastslo Klopp.

Fakta før avspark

Liverpool og Norwich kom begge fra det med poeng da de møttes på Anfield i høst. Danny Ings skjøt de røde i ledelsen kort tid etter pausen, noe som var hans første fulltreffer for Liverpool, men Russell Martin sikret gjestene uavgjort 13 minutter senere.

Sist lagene barket sammen på Carrow Road, i april 2014, scoret Raheem Sterling to ganger og Luis Suárez én, mens Gary Hooper og Robert Snodgrass sto for hjemmemålene i en kamp merseysiderne vant 3–2.

Det var samtidig den 25. strake ligakampen at Liverpool scoret mål i, noe som tangerte klubbrekorden. I dag er ti spillere av den 18-mannstroppen for øvrig enten solgt, frigitt eller sendt på utlån.

I Premier League har Liverpool vunnet ti, spilt tre uavgjort og tapt to ganger mot Norwich, og de er ubeseiret på sine elleve siste møter – alle bortsett fra to har resultert i rød seier – med kanaritrøyene.

På Carrow Road i Norwich har Liverpool vunnet fem, spilt én uavgjort og tapt én av sine syv siste kamper i Premier League. Alle de fem seirene har kommet på rad. Og det har bydd på 15 bortemål – hele tre i snitt.

Liverpool står med scoring i alle sine seks siste turer til Carrow Road, men de har samtidig bare holdt nullen i én gang på de ni siste på Norwich’ bane. 28 mål er scoret på de seks siste møtene mellom lagene på Merseyside og i Norfolk.

Faktisk har de 15 siste kampene mellom Liverpool og Norwich i Premier League resultert i 54 scoringer, noe som betyr drøyt 3,7 mål per kamp. Av dem har Liverpool scoret 40 ganger.

Liverpool har funnet veien til målet fem ganger i tre av de fem siste kampene mot Norwich.

Totalt har Liverpool-spillere scoret hat-trick mot Norwich fem ganger. Hele tre av dem står Luis Suárez for.

De rødes største tap i Norwich noensinne kom i februar 1992. Hjemmelaget vant oppgjøret 3–0.

Christian Benteke scoret fire ganger mot Norwich i løpet av sin periode som Aston Villa-spiller.

Får han spille i dag, blir dette Alberto Morenos ligakamp nummer 50 for Liverpool.

Liverpool har holdt nullen i fire av sine elleve bortekamper i Premier League denne sesongen.

Norwich har tapt fire ganger på sine seks siste kamper før Liverpool kommer på besøk. Og på bare de tre siste har laget fra østkysten sluppet inn ni mål.

Denne sesongen har de likevel slått Manchester United på Old Trafford, de har holdt Arsenal til uavgjort på Carrow Road, og de har plukket poeng mot lag som Liverpool og West Ham borte.

I bortemøtene med Manchester City og Chelsea tapte Norwich med kun ett mål.

Foran egne supportere har kanaritrøyene vunnet fire og tapt tre av ti ligakamper denne sesongen. Så langt står de med tolv scorede mål på hjemmebane, og de har bare sluppet inn ti.

Av samtlige lag som har besøkt Carrow Road i Premier League hittil, er det bare Crystal Palace og Leicester som har scoret mer enn ett mål. Førstnevnte scoret tre ganger på åpningsdagen i august, mens Leicester traff blinken to ganger (én av dem på straffe) i oktober.

Men hjemme har de scoret mer enn én gang i bare to kamper så langt. Det skjedde mot Bournemouth (3–1) og Aston Villa (2–0).  

Før Liverpool-kampen har Norwich funnet veien til målet i løpet av de første 45 minuttene tre ganger på de 15 siste forsøkene.

Statistikk: Ged Rea

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):

Liverpool: Benteke 7 (6), Coutinho 5 (5), Origi 4 (1), Sturridge 4 (2), Firmino 3 (3), Ibe 3 (0), Ings 3 (2), Milner 3 (2), Lallana 2 (0), Allen 2 (1), Can 1 (0), Clyne 1 (0), Henderson 1 (1), Ojo (1) 0, Sinclair 1 (0), Skrtel 1 (1), Smith 1 (0), Teixeira 1 (0), selvmål 1 (1)

Norwich: Howson 4 (3), Redmond 4 (4), Jerome 3 (3), Martin 3 (3), Mbokani 3 (3), Hoolahan 2 (2), Jarvis 2 (1), Tettey 2 (2), Bassong 1 (0), Brady 1 (1), Grabban 1 (1), Lafferty 1 (1), Whittaker 1 (1), selvmål 1 (0)