Før kampen: Swansea – Liverpool

Etter to strake tap jakter Swansea på poengene som gjør det matematisk umulig å rykke ned.

Mai måned innledes med Liverpools tidligste kamp denne sesongen. Allerede klokka 13 norsk tid blåser dommer Roger East i gang de rødes nest siste ligakamp på fremmed gress før sommeren, og det forventes store endringer på elleveren som tapte i Spania torsdag.

På motsatt halvdel ønsker Swansea å rette på inntrykket etter to strake nederlag. De hvitkledde vertene sikret trolig plassen i Premier League da de nådde 40 poeng for tre uker siden, men nervene har kommet krypende tilbake etter 0–7 på de to siste.

Ligakampen mellom Swansea og Liverpool på Liberty Stadium vises direkte på TV 2 Sport Premium og nettjenesten TV 2 Sumo. I England viser BT Sport oppgjøret fra Wales.

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!

– Å slippe inn sju mål på de to siste kampene, har vært pinlig for oss. Det er en horribel følelse når man taper på kamper på rappen, spesielt med tanke på resultatene vi har hatt, sier kaptein Ashley Williams, ifølge Swanseas nettsider.

Tapt to etter forrige hjemmekamp

Den varme vårsola prydet Liberty Stadium da Gylfi Sigurdsson, mannen med flest scoringer, skudd på mål og skapte sjanser for waliserne denne sesongen, satte inn kampens eneste nettkjenning mot Chelsea i begynnelsen av april. Mest sannsynlig sikret Swansea seg en ny sesong i Premier League.


SLO CHELSEA: Sigurdsson ble matchvinner da Swansea nådde 40 poeng mot Chelsea. (Video: TV 2)

Men siden har laget tatt foten av gasspedalen. Oppturen etter bare tre tap på tolv kamper ble fulgt opp med vonde tall mot desperate Newcastle og ligaleder Leicester. På St. James’ Park spilte de en svak kamp og tapte 0–3, før Leicester, uten Jamie Vardy, påførte dem sesongens styggeste nederlag med 0–4.

Sparket manageren i desember

Det har vært et svært variabelt år for Swansea, som de siste sesongene har markert seg med en karakteristisk, ballbesittende spillestil og stabile resultater i toppdivisjonen. Etter å ha gått ubeseiret gjennom august ble håpet om en europacupbillett tent, men en utrolig formnedtur resulterte isteden i managerbytte før jul.

Les også: Liverpools muligheter for europacupspill

Klubben beskrev at de hadde stått på stedet hvil i flere måneder, og at det var med tungt hjerte styret bestemte seg for å gjøre endringer.

Garry Monk, som i fjor løst ble lansert som kandidat til jobben som engelsk landslagssjef, måtte forlate roret mens laget var nummer 15 – bare poenget over nedrykksstreken. Alan Curtis i trenerteamet var følgelig midlertidig manager i 40 dager, til italienske Francesco Guidolin (bildet) tok over i januar.

Og Swansea har respondert positivt. Sammen med Curtis har Guidolin styrt waliserne til å omtrent doble poengantallet de tre siste månedene. Swansea slo Everton for første gang i ligaen da den rutinerte 60-åringen, som har hatt over et dusin forskjellige managerjobber siden han la fotballskoa på hylla i 1986, fikk debuten i Premier League.

Tre strake hjemmeseire

I løpet av de ti påfølgende kampene tapte Swansea kun for Southampton, Tottenham og Bournemouth, og de slo blant andre Arsenal i London etter å ha ligget under. Tre strake hjemmeseire har bidratt sterkt til å ha nådd 40 poeng før sesonginnspurten, men de store tapene foran Liverpool-kampen har veltet laget av riktig spor.

Med tre runder igjen ligger Swansea åtte poeng foran nedrykksplasserte Sunderland, og waliserne kan derfor matematisk fortsatt havne under streken. Kaptein Williams sier hvittrøyene er bestemte på å unngå en ny «horribel følelse» når Liverpool kommer på besøk.

– Vi går inn til kampen etter to strake tap, og vi er nødt til å prestere. Det er så enkelt som det, forteller stopperen, og mener hele denne sesongen har vært en advarsel, mer enn noe annet, som de må respondere på neste sesong.


FIKK JULING: Leicester valset over et tamt Swansea i jakten på ligagullet. (Video: TV 2)

Guidolin, som slo Liverpool på Anfield med Udinese i 2012, har ingen planer om å bli stående på 40 poeng ut måneden. Vinner Swansea i dag, har de nemlig ingen mulighet til å rykke ned denne sesongen.

– Spillerne har jobbet bra denne uka. Vi er godt forberedte til Liverpool-kampen, sier Guidolin, ifølge Wales Online.

Vil avslutte sesongen med stil

Manageren forklarer at det spesielt er de siste kampene av en sesong som huskes best i perioden etter, og at laget derfor ikke ønsker å senke skuldrene og nyte den foreløpig trygge avstanden ned til den røde streken.

– Det er viktig at vi vinner for spillerne og supporternes skyld. Men å ha en dårlig sesong, det kan skje. Det viktige er å bli værende i Premier League for tiden som kommer. Hvis noen hadde sagt til meg for tre måneder siden at vi ville stå med 40 poeng med fem kamper igjen, hadde jeg tatt imot det, sier 60-åringen, som reflekterer over tapene.

– Jeg er glad for jeg har fått denne erfaringen ettersom det ikke har vært enkelt. Jeg ønsker å se laget skaffe det siste resultatet for sikkerhets skyld. Men Norwich og Sunderland (som er under streken, journ. anm.) kommer nok til å være mer bekymret, legger han til.

Swansea fikk kritikk etter oppvisningen og slakten på King Power Stadium i Leicester sist helg, og mange mente spillerne allerede var i feriemodus. Manager Guidolin svarer imidlertid at han syntes prestasjonen mot ligalederne var bedre enn mot Newcastle helga i forveien.

– Jeg snakket med spillerne, og fortalte dem at det er viktig de avslutter sesongen bra. Man kan tape, men man er alltid nødt til å kjempe. Newcastle-kampen var ikke en god prestasjon, men jeg insisterer på at vi spilte bra og kjempet i første omgang mot Leicester. Vi forsøkte å score. Vi hadde ikke en god andre omgang, men vi kjempet, sier italieneren.

Forventer mange Liverpool-endringer

Sjansen til å matematisk sikre plassen kommer dog trolig mot en svært reservepreget motstander. Etter at Villarreal-angriper Adrián López påførte Liverpools første nederlag på seks uker torsdag kveld, forventes det en lang rekke endringer på startelleveren mot Swansea.

Jürgen Klopp lot riktignok Daniel Sturridge bli sittende på benken gjennom samfulle minutter i Spania, og han får trolig starte på Liberty Stadium, men det kan komme opp mot elleve bytter på laget, ifølge Liverpool Echo.

Manageren, som påpeker at han ikke har den avgjørende semifinalen om fem dager i tankene, sier det handler om å stille sterkt mot Swansea, men at spillerne som var på banen mot Villarreal vil slite med å nå det nødvendige energinivået etter knappe to dager restitusjon. Liverpool-flyet fra Spania landet ikke på Merseyside før grytidlig fredag morgen.

Les også: Slik var Klopps pressekonferanse

– Vi må respektere intensiteten som var i forrige kamp, og tenke på laget som skal spille tidlig søndag. Dette handler ikke om neste torsdag, for hvis man tenker på neste torsdag, har man ingen sjanse på søndag, forteller Klopp.

Flere tenåringer på laget?

Lokalavisen skriver at mange unggutter ligger an til å få muligheten i Wales. Spillere som Brad Smith og Connor Randall bekler trolig backene, og Pedro Chirivella, Kevin Stewart, Cameron Brannagan, Sheyi Ojo og Jordon Ibe forventes alle å spille mot Swansea. I tillegg er det stor sannsynlighet for at Martin Skrtel starter i midtforsvaret.

Managerkollegaen på Liberty Stadium mener Liverpool kan ta seg råd til rulleringene fordi det «er en storklubb som har mange viktige spillere». Han har selv kjent på trykket av å være med i flere turneringer.

Les også: Klopp: – Mye bedre tropp enn alle tror

– Da jeg var i Udinese, ble styreformannen og jeg enige om å bruke Europaligaen som en plattform for unge spillere, for å gi dem erfaring. Jeg var enig fordi det i Udinese var viktig å være trygg i Serie A, men også ha unge spillere i utvikling. Det er ikke enkelt å balansere de tingene, sier Guidolin.

Bakerst er det også gode muligheter for at Danny Ward, som fikk Premier League-debuten mot Bournemouth i april, får sin andre kamp fra start. Klopp legger ikke skjul på at det tette kampprogrammet gir Ward større sjanse for å være Liverpools nummer én på Liberty Stadium.

– Danny gjorde det veldig bra mot Bournemouth, spesielt uten å være i noen rytme. Det var veldig imponerende, sier Klopp, og legger til at «det er sannsynlig» at Ward spiller mot Swansea.

God form mot Swansea

Nå er det omtrent én måned siden sist Liverpool spilte tre kamper uten å vinne. Etter nedsablingen av Everton kastet laget imidlertid bort en tomålsledelse hjemme mot Rafael Benítez’ nedrykkstruede Newcastle sist helg, før Villarreals overtidsmål på torsdag sørget for rødtrøyenes første tap siden mars.

• Se oversikt: Kamper og resultater

Oppgjørene mot dagens motstander har dog vært rødfarget de siste årene. I november satte James Milner inn kampens eneste mål – fra straffemerket – mot Swansea, og det ble også 1–0 til de røde da de sist besøkte laget i Wales – med Jordan Henderson som målscorer på Liberty Stadium forrige sesong.

Liverpool mot Swansea:

 

Spilt

Vunnet

Uavgjort

Tap

Mål

Baklengs

Anfield

22

17

3

2

65

15

Borte

16

4

5

7

25

25

Totalt

38

21

8

9

90

40

Faktisk har Liverpool slått Swansea i alle de fem siste kampene innbydes. Det inkluderer cupkampen på Anfield høsten 2014, der Mario Balotelli og Dejan Lovrens sene scoringer snudde 0–1 til avansement foran The Kop. To måneder senere vant rødtrøyene 4–1 i ligaen på samme bane.

Har slått Liverpool i nyere tid

Sist Swansea slo Liverpool, var i ligacupen i oktober 2012. Med Michael Laudrup som manager røk Brendan Rodgers mot sin tidligere klubb på eget gress. Luis Suárez reduserte til 1–2 med kvarteret igjen på klokka, men gjestene holdt unna og satte i stedet inn sin tredje scoring på tampen.

Den eneste Swansea-seieren over merseysiderne i Premier League kom i det første møtet mellom lagene på Liberty Stadium. Etter å ha spilt målløst på Anfield tidligere i 2011/2012-sesongen, ble kraftspissen Danny Graham matchvinner da han satte inn 1–0 like før slutt i sesongavslutningen.

Før Swansea rykket opp i 2011, hadde ikke lagene møtt hverandre siden Liverpool hamret dem ut av FA-cupen i 1990, med 8–0 i en omkamp på Anfield.

I Premier League-sammenheng blir dagens oppgjør det tiende mellom Swansea og Liverpool. Så langt står de røde med fem seire mot hvittrøyenes ene, og tre har endt uavgjort. På Liberty Stadium står Liverpool med én seier, ett tap og to uavgjortresultater.

Syk Coutinho – spiss ute for Swansea

Det er vanskelig å spå det røde laget som skal starte «lunsjkampen» i dag, som Klopp synes har avspark noen timer for tidlig, men Liverpool må definitivt klare seg uten Divock Origi, Jordan Henderson, Emre Can, Joe Gomez og Danny Ings.

Mamadou Sakho er som kjent suspendert, mens Philippe Coutinho ble tatt av i pausen på El Madrigal grunnet sykdom, og forventes ikke en startplass.

Les også: Tre kjappe: Bør Sturridge starte eller spares?

Guidolin og Swansea er uten spissen Alberto Paloschi, som sliter med en hamstringskade, og det kan bane vei for at angrepskollega Bafétimbi Gomis, med bare tre ligastarter etter nyttår, blir inkludert. Den nederlandske midtbanespilleren Leroy Fer går også glipp av oppgjøret, ifølge manageren.

Swanseas lag mot Leicester (0–4): Fabianski; Rangel, Fernández, Williams, Taylor; Britton; Ayew, Cork, Fer (Paloschi 46), Routledge (Montero 46); Sigurdsson (Sung-yueng 76)

Liverpools lag mot Newcastle (2–2): Mignolet; Randall (Coutinho 71), Lovren, Touré, Moreno; Milner, Stewart, Allen (Lucas 72); Lallana (Ojo 83); Sturridge, Firmino

Fakta før avspark

Dette blir den tiende Premier League-kampen mellom Swansea og Liverpool. Fra før har rødtrøyene et klart overtak med fem seire, tre uavgjort og ett tap. Totalt har lagene spilt 38 offisielle kamper i historien, med 21–8–9 i Liverpools favør.

På bortebane står Liverpool med 8–3–6 på 17 forsøk i ligaen denne sesongen. Leicester, Tottenham, Arsenal og West Ham har tatt flere poeng borte, og Manchester City har like mange.

På hjemmebane har Swansea, i likhet med Liverpool, vunnet sju ganger denne sesongen. Den store forskjellen mellom lagene er antall scorede mål: Swansea står med 16 hjemme så langt, mens Liverpool har 30.

Swansea-angriper Gylfi Sigurdsson fra Island har flest scoringer (11), flest skudd på mål (30) og skapt flest sjanser (54) for Swansea i ligaen denne sesongen.

Liverpool har vunnet veien til mål 17 ganger på sine seks siste bortekamper i Premier League. Det er hele 2,83 scoringer i snitt.

De røde har mistet hele 19 poeng etter å ha ledet i Premier League denne sesongen. Det er flest av alle, ifølge Opta. Ingen har gjort flere defensive feil enn Liverpools 29 denne sesongen.

Før hjemmekampen mot Liverpool har Swansea holdt nullen hele seks ganger på sine ni siste ligakamper foran egne supportere.


SENKET VILLA: Swansea slo bunnlaget Aston Villa med ett mål. (Video: TV 2)

Midtstopperen Ashley Williams, med 315, har flest klareringer i ligaen denne sesongen. Sammen med keeper Lukasz Fabianski har kapteinen vært på banen i samtlige minutter hittil.

Daniel Sturridge har scoret i seks av sine sju siste ligakamper. Det inkluderer alle de fire siste før Swansea-kampen.

Premier League har satt opp Roger East som dommer på Liberty Stadium. 50-åringen har ledet Liverpool i to tap denne sesongen, mot West Ham i FA-cupen og kollapsen mot Southampton. Swansea har opplevd seier i én av tre kamper med East.

East har delt ut 99 gule og ett rødt kort totalt på 35 kamper denne sesongen, alle turneringer inkludert. Det er 2,8 gule kort i snitt per kamp. East får med seg Constantine Hatzidakis og Adam Nunn som assistenter, mens Kevin Friend er fjerdedommer.

Målscorere i ligaen denne sesongen:

Swansea: Gylfi Sigurdsson (11), André Ayew (8), Bafétimbi Gomis (5), Alberto Paloschi (2), Ashley Williams (2), Modou Barrow, Federico Fernández, Wayne Routledge, Jonjo Shelvey, Ki Sung-yueng (alle 1)

Liverpool: Roberto Firmino (9), Philippe Coutinho (8), Daniel Sturridge (8), Christian Benteke (7), Divock Origi (5), James Milner (5), Adam Lallana (4), Danny Ings (2), Jordan Henderson (2), Joe Allen, Emre Can, Nathaniel Clyne, Alberto Moreno, Mamadou Sakho, Martin Skrtel, Kolo Touré (alle 1)

Statistikk: Opta, lfchistory.net, liverpool.no, soccerbase.com, swanseacity.net

Ønsker du SMS-varsler for mål og resultat? Klikk her for info!